Bevalbijbels en baarliteratuur: welke 5 boek móet je als zwangere lezen?

Bevalbijbels en baarliteratuur: welke 5 boek móet je als zwangere lezen?

Gefeliciteerd, je bent zwanger. Misschien is dit de eerste keer dat je zwanger bent en wellicht ben je nog totaal onwetend. Maar het zou ook zomaar kunnen dat je dit proces al eens, of meerdere malen, hebt doorlopen of net bent bevallen. Ongeacht hoeveel zwangerschappen je al doorgemaakt hebt, lezen over zwangerschap, bevalling en geboorte is elke keer weer interessant.

Omdat het aanbod aan boeken omtrent ’zwangeren’ en bevallen heel overweldigend kan zijn en je al zoveel op je af krijgt, zetten wij de fijnste, leukste, meest informatieve en grappige boeken voor je op een rijtje.

De grote geboortegids

Met stip op nummer 1 staat voor ons 'De grote geboortegids’, ik noem hem gekscherend altijd 'de bevalbijbel'. Dit grote, dikke boek is in vraag- en antwoordvorm geschreven door een gynaecoloog en een verloskundige en zou standaard aanreikt moeten worden aan elke zwangere vrouw als je het mij vraagt. Hoewel je tegenwoordig een boel informatie ook op internet kunt vinden, vond ik het vooral erg fijn dat alle info gebundeld bij elkaar in een boek zit. En waarvan je weet dat het geen halve waarheden verkondigt. Het 272 pagina's tellende boek is leuk en vlot geschreven en geeft informatie weer van vlak voor je zwangerschap tot ruim daarna. Elke zwangere week wordt uitgebreid beschreven en doormiddel van illustraties krijg je ook een goed visuele beeld van wat er in je buik gebeurt. 

 

 

 

Voor het eerst zwanger

Zoals de titel al doet vermoeden is dit een boek dat vooral gericht is op vrouwen die voor de eerste keer een zwangerschap doormaken. In het boek 'Voor het eerst zwanger' wordt de lezeres aan de hand genomen en voorbereid op zwanger- en moederschap. Door testen, fictieve gesprekken tussen vrouwen en veel voorbeelden krijgt ze een beeld van hoe vrouwen met deze tijd omgaan. Daarnaast worden er praktische tips gegeven die de periode en voorbereidingen op de bevalling vergemakkelijken. Door de cartooneske illustraties is dit een boek met vrolijke ondertoon.

 

 

 

 

Een broodje in de oven en meer...

“Eindelijk een kookboek dat laat zien wat je wél mag eten tijdens de zwangerschap!” Amper twee maanden zwanger en de supermarkt leek wel een mijnenveld. Gerookte zalm... BAM! Filet Americain... BAM! Die heerlijke Roquefort... BAM! Carpaccio... BAM! Zo blij als ik was met het kindje in mijn buik, zo onzeker stond ik daar met mijn mandje in de hand. Oké, dat ik de komende maanden zonder mijn glaasje Chardonnay moest doorkomen, dat wist ik. Maar mocht ik dan ook helemaal niks meer eten wat ik lekker vond? Jawel... Met ’Een broodje in de oven’ laat Tamara Weide zien wat je tijdens je zwangerschap allemaal voor heerlijke gerechten kunt maken, met ingrediënten die je allemaal mag hebben. Het boek begint met een handig overzicht van de belangrijkste voedingsstoffen voor de zwangere vrouw en haar ongeboren kind. Zo zie je niet alleen wat deze stoffen doen in het lichaam, maar ook in welke producten en in welke recepten uit het boek ze zitten. Voorzien van een flinke dosis humor zijn de hoofdstukken ingedeeld naar het humeur van de zwangere vrouw, zodat zowel haar omgeving als mom-to-be zich er zeker in zal herkennen. Dit alles prachtig vormgegeven in retrosferen met een knipoog naar de huiselijke jaren ’50.

 

 

 

 

Relax mama!

‘Andere moeders doen ook maar wat’, ‘Seks is voor watjes’, ’You can still rock, mama’. Als (nieuwe) moeder kun je niet vaak genoeg gerustgesteld worden. Daarom dit handboek vol relativerende illustraties, fijne, warme tips en harten onder de riem. 'Relax mama' is een klein handboekje om een relaxte moeder te worden, te zijn en te blijven. Gevuld met 101 tips verweven met humor en leuke illustraties. Leuk om alvast te lezen tijdens je zwangerschap en zeker ook daarna erg leuk om af en toe nog eens door te bladeren.

 

 

 

 

Het jaar dat ik (2x) moeder werd

Een ander boek dat bol staat van de humor en daarom erg vermakelijk is om te lezen tijdens je zwangerschap, mocht je daar tijd voor hebben, is dat van Aaf Brandt Corstius. Toen haar zoon Benjamin vier maanden was, bleek Aaf alweer zwanger van zijn broertje… of zusje. Ze schreef een hilarisch boek genaamd 'Het jaar dat ik (2x) moeder werd' dat heerlijk wegleest over de prille moeder en hoe je die het best bij het chemisch afval zou kunnen zetten omdat ze uit zoveel verschillende hormonen bestaat. Dit alles maakt de zwangere vrouw een ideaal onderwerp om een boek over te schrijven. Aaf Brandt Corstius bespreekt vele discrete (en indiscrete) moederzaken: van tepelhoed tot buikwandcorrectie, van Hema-hormoon tot crèche. 'Het jaar dat ik (2x) moeder werd' is een even vermakelijk als herkenbaar verslag van haar eerste jaar als jonge moeder (van twee kinderen!).

 

 

 

Heb jij nog een leuke leestip voor zwangeren? We zijn benieuwd!

Suzanne is voormalig redacteur van Babybytes. Ze woont samen met haar vriend en dochtertje van twee. 

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


 • mamavanmijnlief

  Veilig bevallen

  Van Beatrijs Smulders

  vond ik heel fijn

 • Linda-Veronique

  Krijg nou tieten!! van Claudia de Breij... Heel erg leuk!!

 • mamaatjexx

  Bevallen op eigen kracht vind ik echt een aanrader.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50