Belgische kleuters slikken meer antipsychotica

Belgische kleuters slikken meer antipsychotica

Jongeren in België slikken meer antipsychotica en Ritalin dan tien jaar geleden. Ook kleuters slikken meer antipsychotica. Dat schrijft De Standaard op basis van cijfers van het Belgische ministerie van Volksgezondheid.

"Verontrustend", zegt Koen Lowet, woordvoerder van de Belgische Federatie van Psychologen. Hij ziet in de toename van de medicatie een falen van het beleid. De eerste behandeling bij depressies en angststoornissen bij kinderen en jongeren zou moeten bestaan uit psychologische interventies.

Tussen 2006 en 2015 is in alle leeftijdsgroepen onder 18 jaar het gebruik van dergelijke medicatie, ook bij kleuters, gestegen. Vorig jaar slikten de jongeren dagelijks 19.363 doses antipsychotica en in 2006 was dat nog 17.690. 

Volgens Het Laatste Nieuws zijn het vooral kinderen uit arme gezinnen die antidepressiva slikken. "Middenklassekinderen vinden makkelijker de weg naar de psycholoog en worden geholpen met therapie", zegt kinderpsychiater Emmanuël Nelis tegen de Belgische krant.

"Sessies bij een psycholoog zijn duurder, maar worden - in tegenstelling tot de medicijnen - niet terugbetaald."

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

9 leden zijn nu online
Aanmelden