BabyBytes enquête: moeders na eerste kind gelukkiger dan daarvoor

BabyBytes enquête: moeders na eerste kind gelukkiger dan daarvoor
  • in Moeder
  • 0
  • 6192
  • 23/11/2016

Ooit las ik een artikel over een onderzoek, waaruit bleek dat Duitse moeders na de komst van hun eerste kind een flinke dip in hun levensgeluk ervoeren. Het cijfer dat jonge ouders hun leven gaven, kwam overeen met het cijfer dat mensen hun leven geven na het overlijden van hun partner. Verschrikkelijk schokkend, vonden we hier op de redactie, want zo beleefden we de eerste tijd met onze eerstgeborenen helemaal niet. Vandaar dat we de BabyBytes Geluksenquête in het leven heb geroepen. We waren namelijk benieuwd of Nederlandse en Belgische moeders ook zo negatief over de eerste periode met een kind dachten als onze Duitse collega's.

En zo bleek al snel: Nederlandse en Belgische moeders zijn een stuk gelukkiger met hun leven! Sterker nog: als er eenmaal een kind is, zijn we veel gelukkiger dan in de periode voor het moederschap, waarin reizen, stappen, vriendschappen en carriere maken centraal stonden. 

Voor het eerste kind

Uit onze enquête - die is ingevuld door maar liefst 1142 jonge moeders - blijkt dat we - voordat we kinderen kregen - weinig te klagen hadden. Gemiddeld gaven we ons leven voor het moederschap een 7,6. We waren druk bezig met reizen, trouwen, leuke dingen doen met onze partners, op werkgebied goed aan de weg aan het timmeren en we waren niet vies van een feestje, een weekendje op pad of van het maken van mooie reizen. Toch hadden veel van onze lezeressen één ding gemeen: we misten 'iets'. Een kindje. We waren simpelweg klaar voor de volgende stap. 

Tijdens de zwangerschap

Eenmaal knocked up zagen we in de resultaten met een 7,1 een kleine daling in het levensgeluk. Ook waren we iets minder eensgezind. Waar sommige zwangeren - op een knalroze wolk -  hun leven met bol buikje een dikke tien gaven, waren er ook moeders in spe die negen maanden lang flink hebben afgezien. Waar de ene zwangerschap zonder complicaties verliep, zijn er helaas ook moeders die het ziekenhuis veel te vaak van binnen hebben moeten zien. 

Eenmaal moeder

Toen het eerste kind er eenmaal was, steeg ons gemiddelde cijfer weer goed: gemiddeld gaven wij ons leven als moeder een 8,2. Ook werden er nu veel meer tienen uitgedeeld. 11,2% van de moeders geeft haar leven namelijk een tien! Slechts 1% van alle respondenten gaf haar leven als moeder een voorzichtige onvoldoende. We zagen uit de enquête de liefste reacties binnenkomen. De meeste moeders geven aan, zich met kinderen compleet te voelen, een doel in het leven te hebben en liefde te ervaren zoals ze dat nooit eerder hebben meegemaakt. Onze kinderen kosten veel tijd, aandacht en geduld, maar we zijn het er allemaal over eens dat ze dat meer dan waard zijn. 

Verklaring

Een verklaring voor het hoge cijfer dat nieuwe moeders hun leven geven, is het grote sociale vangnet dat veel respondenten ervaren. 70% van de moeders kan rekenen op oppas van opa’s, oma’s of vrienden. Bovendien is ruim 63% erg tevreden met haar dagelijkse bezigheden: of ze nu een baan heeft of thuisblijfmoeder is. 61% van de moeders geeft aan dat ze tevreden is over de tijd die ze voor zichzelf heeft. Ook is 90% gelukkig met haar relatie, al zou voor 45% meer tijd samen welkom zijn.

We zijn dus goed bezig, lieve moeders! En ondanks dat die snoepreisjes nu tijdelijk wat lastiger zijn geworden, zijn we heel gelukkig met het leven dat we hebben. Ook okseldiep in de babypoep dus ;-)

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50