Baby's krijgen voortaan een kinkhoestvaccinatie minder

Baby
  • in Baby
  • 1
  • 1814
  • 18/12/2018

Voortaan hoeven baby’s maar twee vaccinaties te krijgen tegen kindhoest in plaats van drie. Dat kan omdat alle zwangere vrouwen vanaf volgend jaar een vaccinatie krijgen aangeboden tegen deze besmettelijke ziekte. Als een moeder gevaccineerd is, is haar kind vanaf de geboorte ook beschermd.

Opgeschoven

Nu krijgen baby'tjes bij twee, drie en vier maanden een vaccinatie. Dat zou dan opgeschoven worden naar drie en vijf maanden. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan staatssecretaris Blokhuis van Welzijn, Volksgezondheid en Sport.

Combinatievaccin

De vaccinatie tegen kinkhoest wordt gegeven in een combinatievaccin dat behalve tegen kinkhoest bescherming biedt tegen difterie, polio, tetanus, hepatitis B en Hib, een bacterie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken.

Uitzondering

Bij enkele uitzonderingsgroepen bestaat wel een hoger risico op infectie als de eerste vaccinatie wordt uitgesteld. De raad adviseert voor deze groepen een ander vaccinatieschema te gebruiken met drie doses. Dat geldt voor baby's van moeders die zich tijdens hun zwangerschap niet hebben laten vaccineren tegen kinkhoest, baby's die minder dan twee weken na de vaccinatie van hun moeder geboren zijn, baby's van moeders die Hepatitis B hebben en te vroeg geboren baby's.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50