Baby's geboren uit donoreicel minder hechte band met moeder

Baby

Vrouwen die een baby krijgen via eiceldonatie, hebben een minder hechte band met hun kind. Dit blijkt uit onderzoek van de Cambridge University. Sommige vrouwen geven toe dat ze ermee te zitten niet de biologische moeder van het kind te zijn.

In Groot-Brittannië werden in 2016 meer dan 1400 baby’s geboren via gedoneerde eicellen. Dat is drie keer meer dan twintig jaar geleden. De universiteit observeerde en interviewde 85 gezinnen die allen gebruik gemaakt hadden van eiceldonatie en vergeleek de resultaten van de moeders met 65 biologische moeders.

Contact

Het onderzoek toont aan dat de moeders erg liefdevol zijn naar hun kind toe, maar tijdens het spelen ander gedrag vertonen dan moeders met biologische kinderen. Zo blijken ze minder gevoelig voor de lach en het oogcontact van hun baby.

Band komt later

Susan Imrie van University of Cambridge's Centre for Family Research: “Bij een kleine groep vrouwen zagen we dat zij er langer over deden om een band te ontwikkelen met hun kind”.

Ken jij iemand die moeder is geworden via een gedoneerde eicel?

Gerelelateerde artikelen


Reageer op dit artikel

reacties (12) Stuur een bedankje


 • CelineG

  Reinste onzin. Alsof 100% biologische moeders altijd goed bonden met hun kinderen. 85 onderzocht en vergeleken met 65 biologische moeders? Beetje kleine testpoel niet? "Bij een kleine groep vrouwen"... Hoe klein? Kleine groep van al een kleine greep (85)... hoeveel is dat? 20? 10? 2?

  Er zijn zoveel dingen waarover je kan bloggen, moeten onzin onderzoeken die niet onderbouwd zijn en in een ander milieu dan Nederland gehouden zijn, zoals deze echt geplaatst worden? Is de komkommertijd echt zo erg?

 • Kez

  Had niet anders verwacht

 • Kez

  Had niet anders verwacht

 • Barbamammie79

  Het verbaast me niet....

 • Nog-even!

  Klinkt logisch... Het blijft adoptie...

 • Djanne

  Wat een rare reactie. Het is geen adoptie. Bij eiceldonatie draagt de moeder het kind. Daarnaast is er vanaf het eerste ogenbik contact tussen de ouders en het kind.

  Ik weet er alles van. Ik kreeg drie kinderen via eiceldonatie.

 • nog-even!

  Ik bedoel het zeker niet naar, maar genetisch zul je toch niets van jezelf in je kind kunnen herkennen, ook al is het echt helemaal jouw kindje, net als bij adoptie? Dat verschil is toch reeel? In je hart is het 100% je kind- natuurlijk! Maar ondanks dat het misschien heel pijnlijk is, blijft het een kind met de genetische eigenschappen van iemand anders... Ik begrijp dat mensen dat liever niet horen, net als dat dit onderzoek misschien niet leuk overkomt als het jou aangaat, maar dat zijn de feiten, toch? We hoeven dat toch niet te verzwijgen?

 • 4mommy

  Jij kan het misschien beter plaatsen. Maar toch het stukje bloedverwant mis je en dat is iets wat je onbewust meemaakt. Misschien jij niet maar ik kan me voorstellen dat ze niet gelijk die band hebben. Je moet er harder voor werken.

 • Djanne

  Het is niet pijnlijk om dit te lezen. Ik herken juist heel veel in mijn kinderen. Misschien niet uiterlijk, maar wel in hun gedrag. Ik vind jouw reactie ook niet vervelend wel erg kortzichtig. Daarnaast lijkt me observatie van 85 gezinnen wel een erg kleine steekproef.

 • Dromenvanger1987

  Ik denk dat een onderzoek als deze ook niet veelzeggend is. Klein aantal gezinnen. Wie zegt dat in dit geval de moeders in het onderzoek niet zelf moeite hadden met binden? Kan volledig losstaan van het genetische spul. Laat ze ook maar eens daar onderzoek naar doen. Kip ei verhaal zegmaar.

 • lispeltuut

  Kinderen kopiëren heel veel gedrag dus logisch dat je herkenning hebt

 • DoortjeB

  Ik kan inderdaad ook nergens terughalen of het onderzoek valide en betrouwbaar is. Maar het is over het algemeen bekend dat een onderzoek bij 65 personen (tov van de grote groep waarbij de donatie wordt 'uitgevoerd' ) te klein is voor betrouwbaarheid.

  Dus volgens mij kan het onderzoek de prullenbak in, het zegt niets!

  Geniet jij maar lekker van je eigen kindjes 😘😘

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

5 leden zijn nu online
Aanmelden