Als je tot je eigen verbazing verandert in een momzilla

Als je tot je eigen verbazing verandert in een momzilla
  • in Moeder
  • 0
  • 21163
  • 09/09/2021

Je had het je nog zo voorgenomen: je zou een relaxte, leuke en open minded moeder worden. Eentje die nog steeds regelmatig met haar vriendinnen op stap zou gaan, er nog steeds leuk en hip uit zou zien en waarbij je amper merkt dat ze moeder is geworden. Boy, you were so wrong.

Want als moeders als Doutzen Kroes ook nog steeds strak in het velletje zitten, een dikke carrière hebben en er verzorgd uitzien, kun jij dat toch ook? Maar daar kun je je nog weleens flink op verkijken. Uit onderzoek blijkt zelfs dat vrouwen de eerste vier jaar na de bevalling zichzelf verslonzen. Sanne (33) kan hierover meepraten. "Ik vind het verschrikkelijk om toe te geven, maar ik ben echt verslonsd sinds ik moeder ben. Omdat ik mezelf natuurlijk ken (lees: lui) was ik ook bang dat dit ging gebeuren en dus had ik me voorgenomen om goed voor mezelf te blijven zorgen. Maar ik heb er simpelweg de puf niet voor. Ik ben allang blij als ik om de dag douche en m’n haar niet vet is. Daarnaast is mijn kledingkast ook nogal veranderd. Ik ben van hoge hakken naar sneakers gegaan. Ik trek het gewoon niet: een rondrennende peuter achterna zitten op een stel pumps. Maar als ik dan m’n spiegelbeeld zie en bedenk hoe ik er een paar jaar terug uitzag, denk ik: eeuwig zonde. Hierdoor raak ik weer gefrustreerd. Waarom kunnen al die andere perfecte moeders 938 ballen in de lucht houden en ik niet? Waarom kunnen zij er goed uitzien, genoeg tijd hebben voor de kinderen, gezond leven en een carrière hebben en ik niet?"

Lees ook
Lezeressen vertellen: hoe ik totaal veranderde door de zwangerschapshormonen

Moeder worden = verandering

Hoe kan het toch, dat zoveel vrouwen zo erg veranderen als ze moeder worden? Lifecoach voor moeders, Tilda Timmers zegt hierover: "Moeder worden betekent dat je dingen heel erg los moet leren laten. Voorheen bepaalde jij de regie over je leven, nu bepaalt je kindje dat grotendeels. Dat is een grote omschakeling waar veel moeders aan moeten wennen. Daarnaast voelen veel moeders zich erg onzeker of ze wel een goede moeder zijn. Die onzekerheid zorgt ervoor dat ze met name ’s nachts vaak wakker zijn en liggen te piekeren en zich daardoor chronisch vermoeid voelen in combinatie uiteraard met 's nachts eruit moeten voor het kind."

Controlfreak, judgemental en chagerijnig

Maar niet alleen je uiterlijk, ook je persoonlijkheid kan best wat veranderingen doormaken zodra je moeder wordt. Dit kan zeker ook positief zijn (beter prioriteiten stellen, zelfverzekerder), maar natuurlijk ook negatief. Lilian (27) vindt zichzelf ook een echte momzilla geworden, maar dan met name haar innerlijk. "Qua uiterlijk ben ik vrijwel niks veranderd, wat ik erg fijn vind. Maar ik merk aan mezelf dat ik qua karakter soms ben veranderd in een persoon die ik eigenlijk helemaal niet wil zijn, die ik zelfs verafschuwde voordat ik mijn dochters kreeg. Ik ben extreem bezorgd over m’n dochters en een echte controlfreak. Ik wil alles zelf doen en niks uit handen geven als het om m’n dochters gaat, waardoor ik ’s avonds doodop ben. Hierdoor ben ik weer heel vaak chagrijnig en dat is natuurlijk voor mijn man en de rest van mijn omgeving niet leuk. Ik merk dat ik negatief geworden ben, ik betrap mezelf vaak op negatieve uitspraken die nergens op slaan. Het is alsof ik 24 uur per dag, 7 dagen per week vermoeid ben en dat maakt me geen leuk persoon. Ook merk ik dat ik streng ben voor andere moeders, ik vind vaak dat ze hun kinderen totaal verkeerd opvoeden, ik oordeel over ze. Ik zal moeten leren om meer dingen los te laten, m’n dochters vrijer te laten, en minder streng te zijn voor mijn omgeving. Hier heb ik momenteel ook hulp voor. Zo gaat het namelijk niet langer, ik ben écht een momzilla helaas."

Tips

Vele vrouwen worstelen met zichzelf nadat ze moeder worden. Ze veranderen, en vinden het zelf moeilijk die veranderingen te accepteren of te doorbreken. Wat kun je hieraan doen? Timmers: "Als je merkt dat je veel piekert en negatieve gedachten hebt, is het een goed idee om je in mindfulness te gaan verdiepen. Ik zie in mijn praktijk dat dit erg goed werkt bij moeders. Zelfacceptatie is naar mijn idee de sleutel tot een bewuster en fijner leven. Je leert je negatieve gedachtenpatroon te doorbreken en zal beter gaan slapen. Kijk voor meer informatie hier." 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50