Als je niet gelukkig bent in jullie relatie, maar wel kinderen hebt

Als je niet gelukkig bent in jullie relatie, maar wel kinderen hebt
  • in Relaties
  • 0
  • 99663
  • 13/03/2022

Je voelt je niet meer gelukkig in je huwelijk. Of het nu komt omdat jullie al jaren langs elkaar heen leven, omdat je geen gevoelens meer voor hem hebt of omdat jullie huwelijk een aaneenschakeling van ergernissen en ruzies is: er worstelen meer mensen (met kinderen) mee dan je denkt. Want wat moet je doen als je geen uitweg meer ziet maar de tranen al in je ogen springen bij het idee dat je tegen je kinderen moet vertellen dat je gaat scheiden..?

Toen jij en je partner kinderen kregen waren jullie dolgelukkig: eindelijk waren jullie een gezin! En niets kon jullie geluk meer in de weg staan! Het grote genieten zou beginnen. Tot jullie drie kinderen en heel veel slapeloze nachten verder tot de conclusie komen dat jullie afgelopen jaren vooral langs elkaar heen hebben geleefd in plaats van met elkaar. Ook Krista (38) kwam onlangs tot deze schokkende ontdekking. “Ik wist van tevoren echt wel waar ik aan begon toen we kinderen kregen. Ik had al genoeg gelezen en gehoord over dat het geen peulenschil is om samen kinderen groot te brengen, te werken en ook nog tijd voor elkaar vrij te maken. Maar dat onze kinderen zó’n aanslag op ons huwelijk zouden worden, had ik niet kunnen vermoeden. Afgelopen jaren zijn we geleefd. Van doktersafspraak naar kinderdagverblijf, van werk naar kleuterschool: het is ons niet in de koude kleren gaan zitten. Sterker nog, op een gegeven moment kom je tot de conclusie dat de kinderen eigenlijk het enige is dat je nog bindt. Wat er allemaal nog meer in elkaars leven speelde wisten we niet meer. Dat mijn man en ik zo van elkaar zouden vervreemden had ik gewoon écht niet verwacht. Dus of ik gelukkig ben in mijn huwelijk momenteel? Nee. Maar leg ik het bijltje erbij neer? Absoluut niet. Bij de gedachte alleen al dat ik onze kinderen moet vertellen dat we gaan scheiden, breekt mijn hart in duizend stukjes. Nee, wij hebben besloten er álles aan te zullen doen om bij elkaar te blijven. Volgende week staat de eerste afspraak met de relatietherapeut gepland…”

Scheiden een egoïstische keuze?

Om voor jezelf te kiezen en te gaan scheiden voelt voor veel vrouwen als een egoïstische keuze. Maar is dit wel zo? Want wanneer is het beter als twee ouders gaan scheiden dan wanneer ze bij elkaar blijven? Marjon (43) ondervond aan den lijve dat het soms ook beter kan zijn om uit elkaar te gaan, óók voor de kinderen. “Mijn man en ik zijn tien jaar bij elkaar geweest. Achteraf gezien vraag ik me af hoe we het nog zolang met elkaar hebben uitgehouden. We hadden veel ruzie, héél veel ruzie. Toch wilde ik niet zien dat het niet werkte en kregen we zelfs twee prachtige kinderen samen. Ergens hoopte ik dat de ruzies dan minder zouden worden, maar uiteraard was dit niet zo. Misschien werd het juist nog wel meer. Twee kinderen en negen jaar verder was ik doodongelukkig. Maar ik wilde maar niet opgeven: ik wilde niet dat onze kinderen een trauma op zouden lopen vanwege mijn egoïstische keuze om te gaan scheiden. Tot ik op een dag volledig instortte. Het ging niet meer. Na lang nadenken, twijfelen en praten met een therapeute besloot ik de knoop door te hakken. En of ik er spijt van heb? Geen seconde. Niet alleen ben ík gelukkiger, mijn ex-man ook, en ja: onze kinderen ook. Want in sommige gevallen is een scheiding ook beter voor de kinderen. Zij pikten de spanningen in huis feilloos op, achteraf gezien. Ze zijn veel meer tot bloei gekomen sinds mijn ex-man en ik uit elkaar zijn. Dus een scheiding een egoïstische keuze? Dat is zeker niet altijd het geval.”

Scheiden of blijven

Elke situatie is anders. Elk huwelijk is anders. En elk kind gaat anders met een scheiding om. Eén ding is echter hetzelfde: als ouder moet je altijd het gevoel hebben dat je er álles aan hebt gedaan om je huwelijk te laten werken. Je moet het gevoel hebben dat het eigenlijk geen keuze was, maar een onomkeerbaar feit dat jullie vroeg of laat uit elkaar zouden gaan. Besef echter wel dat wanneer je ongelukkig bent in je huwelijk of relatie, er nog zoveel andere opties zijn voordat je overgaat tot het besluit van een scheiding. Je kunt samen in relatietherapie, je kunt afspraken maken, elkaar tegemoet komen, meer tijd voor elkaar vrijmaken en ga zo maar door. Sta ook stil bij alle leuke en mooie momenten. Belangrijk is dan wel dat je dit ook echt wílt en het vertrouwen erin hebt dat jullie er samen uitkomen. En ook: vlucht niet. Vlucht niet in affaires met andere mannen of tientallen afspraken buiten de deur. Want dat lost niks op, het maakt de situatie alleen maar erger. Daarnaast is belangrijk om te beseffen dat veel mensen die uit elkaar zijn gegaan en dachten dat ze nu gelukkig zouden worden, helemaal niet gelukkiger zijn geworden sinds een scheiding. Niet alleen is het veel zwaarder om ineens een single mum te zijn, ook zul je er financieel op achteruit gaan na een scheiding. Oftewel: een hoop meer zorgen. Soms is een scheiding dat waard, maar besef dit wel voordat je zo'n drastisch besluit neemt. Besluiten jullie uiteindelijk toch om te scheiden? Kinder- en Opvoedcoach Rosanne heeft een mooi artikel over geschreven hoe je dit op een waardige en goede manier kunt doen ten opzichte van elkaar en jullie kinderen.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50