Als je beste vriendin (nog) geen kinderen heeft

Als je beste vriendin (nog) geen kinderen heeft

Ze is er nog niet aan toe, is vrijgezel of wil misschien wel heel graag kinderen krijgen maar is het (nog) niet gegeven: je beste vriendin. Wat de reden ook is, het feit dat jij wel één of meerdere kinderen hebt en zij niet, kan een groot effect hebben op jullie vriendschap.

Jouw leven, je bezigheden en interesses zijn namelijk compleet overhoop gehaald toen je twee streepjes zag staan op je zwangerschapstest. Plotsklaps werd je moeder. Je werk is bijzaak geworden, evenals je vriendschappen, de sportschool en de wijnavonden met vriendinnen. Jouw leven draait vanaf nu voor een groot deel om je kroost. En haar leven? Dat draait nog steeds om dezelfde dingen als jouw leven voordat je kinderen kreeg. En dat is logisch, maar dit kan voor een kloof in jullie vriendschap zorgen.

Andere interesses

Hier weet Marije (30) helaas alles van: “Twee jaar terug ben ik bevallen van mijn zoon Mees. Mijn beste vriendin was superblij voor me toen ik haar vertelde dat ik zwanger was, want ze wist hoe graag ik dit wilde. Maar tegelijkertijd merkte ik dat het onze vriendschap niet ten goede kwam. Als we afspraken wilde ik het liefst over Mees kletsen. Continu. En zij switchte al snel over naar onderwerpen als werk, relaties en seks. Maar dat zijn bijzaken geworden voor mij. Mijn leven bestaat uit opvoeden, speelgoed kopen en snottebellen afvegen. Niet spannend, maar I love it. Ik ben - ik geef het toe - gewoon een huismoeke geworden. En ik zie dat haar dat irriteert. Evenals haar verhalen over haar werk en haar liefdesleven: het boeit me gewoon niet meer zoveel als eerst. Word volwassen denk ik dan. Hierdoor spreken we nu een stuk minder af en ik vraag me af hoe lang onze vriendschap nog zal bestaan…”

Ongewenst kinderloos

Ook Karen (31) heeft hier ervaring mee. Haar beste vriendin wil wel kinderen, maar is het (tot nu toe) nog niet gelukt. “Dat het haar nog niet gelukt is om kinderen te krijgen, terwijl ze dit wel heel graag wil, maakt het qua vriendschap voor ons niet makkelijk. Want omdat ik twee kinderen heb, bestaat mijn leven nu grotendeels uit het grootbrengen en opvoeden van mijn kids. Het is momenteel het belangrijkste in mijn leven en ik haal hier zoveel plezier uit! Maar ja, ik voel me ontzettend bezwaard om over mijn kinderen te praten als ik haar zie. Want ik wéét gewoon dat ondanks dat ze echt wel heel bij voor me is, ze het ook vervelend vind om hierover te praten. Het is natuurlijk superconfronterend om mijn verhalen aan te horen. Als ik leuke verhalen vertel wordt ze misschien alleen nog maar verdrietiger en als ik klaag over gebrek aan tijd voor mezelf, denkt ze waarschijnlijk: wees blij dat je überhaupt kinderen hébt. We hebben het er weleens over gehad, en dan zegt ze ook dat ze blij voor me is en dat ik gewoon moet kunnen vertellen over mijn kinderen, maar ik zie de pijn in haar ogen als ik dit doe. En ja, dat heeft zeker weerslag op onze vriendschap. Ik hoop echt van harte dat ze binnenkort zwanger wordt. Ik gun het haar meer dan wie dan ook en het lijkt me zo fijn als onze vriendschap weer net zo wordt als vroeger.”

Tips

Maar hoe kun je nu het beste omgaan met een vriendschap waarin je allebei inmiddels zo’n ander leven leidt en zulke andere interesses hebt? Want dat is uiteindelijk het probleem: doordat jullie levens, bezigheden en interesses niet meer op elkaar lijken, kun je uit elkaar groeien.

  • Het belangrijkste hierin is begrip. Heb begrip voor het feit dat zij op een ander punt in haar leven is dan jij. En dat is niet iets slechts. Bovendien moet je ook van haar kant begrip voelen voor het feit dat jouw leven er nu heel anders uitziet en jouw interesses dus ook.
  • Daarnaast: toon interesse. Hoe vind jij het als je merkt dat jouw vriendin totaal niet geïnteresseerd is in jouw leven of hoe het met je kinderen gaat? Juist. Dus toon ook zeker interesse in haar leven, haar werk en haar liefdesleven.
  • Heb je het gevoel dat het alsnog niet lekker loopt? Maak het bespreekbaar. Probeer geen verwijten naar haar toe te maken, maar houd het bij jezelf. ‘Ik heb het gevoel dat…’ of ‘Ik voel me niet prettig bij….’.
  • Daarnaast is het belangrijk dat je accepteert dat jullie levens niet altijd parallel aan elkaar lopen en dat vriendschappen - net als relaties - ook hun ups en downs hebben. Voor hetzelfde geld is ze over een halfjaar zwanger en krijgt jullie vriendschap daardoor ineens weer een flinke boost.

Merk je echt dat jullie vriendschap je structureel energie kost in plaats van oplevert? Dan is het misschien beter om deze te laten verwateren. Soms gebeurt dit nu eenmaal en heb je behoefte aan andere vriendschappen naarmate je ouder wordt.

Hoe ga jij om met vriendinnen zonder kinderen?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50