Alle zwangere vrouwen krijgen standaard 13-wekenecho

Alle zwangere vrouwen krijgen standaard 13-wekenecho

Op advies van de Gezondheidsraad is besloten dat alle zwangere vrouwen vanaf 1 september standaard een 13-wekenecho aangeboden krijgen. Zo is er meer tijd om onderzoek te doen bij afwijkingen die vroegtijdig zijn opgespoord.

Hoogleraar Katia Bilardo is er blij mee. Tegen RTLnieuws.nl zegt ze: “Deze echo wordt naast de al bestaande 20-wekenecho ingevoerd. We kunnen met deze 13-wekenecho eerder vroegtijdige afwijkingen opsporen. Denk aan een open schedeltje of hersenafwijkingen. Door al met 13 weken te kijken of er ernstige afwijkingen zijn bij de baby, hebben toekomstige ouders meer tijd om te beslissen hoe ze hiermee omgaan. Er is ook meer tijd voor aanvullend onderzoek.”

Lees ook
Eerste bezoek bij de verloskundige: dit kun je verwachten

Zwangerschap vroegtijdig afbreken

Stel dat er afwijkingen naar voren komen en het is nodig om de zwangerschap af te breken dan is volgens de arts uit onderzoek gebleken dat hoe eerder een zwangerschap wordt afgebroken, des te minder heftig de psychische gevolgen kunnen zijn.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50