Aantal thuisbevallingen neemt wederom verder af

Aantal thuisbevallingen neemt wederom verder af

Er zijn steeds minder vrouwen die thuis bevallen. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van Perined. Momenteel bevalt zo’n 13 procent van de vrouwen thuis, terwijl dit tien jaar geleden nog ruim 23 procent was.

Thuisbevallingsland

Lange tijd is Nederland in internationaal opzicht hét thuisbevallingsland geweest. In de naoorlogse periode beviel 80 procent van de vrouwen thuis. In de jaren ‘90 was dat aantal gedaald naar 35 procent, maar daarmee nog steeds een erg hoog percentage ten opzichte van de rest van de wereld.

NVOG verklaart

De helft van de vrouwen die een thuisbevalling wenst, zal uiteindelijk wegens complicaties toch in het ziekenhuis haar kindje ter wereld brengen. Hier worden vrouwen tegenwoordig beter over voorgelicht, waardoor minder vrouwen de keuze maken het thuis te proberen. Het afnemende aantal thuisbevallingen is ook te verklaren met de toenemende vraag naar pijnbestrijding tijdens de bevalling. Dit kan thuis niet en daarom kiezen veel vrouwen er bij voorbaat al voor om naar het ziekenhuis te gaan. Dit verklaart de NVOG, de koepel van gynaecologen.

Uit het verdomhoekje

De KNOV, de vereniging van verloskundigen, stelt juist dat vrouwen verkeerd worden geïnformeerd en hierdoor misschien ten onrechte bang worden voor een thuisbevalling. Voorzitter Mieke Beentjes: ,,Er is rond 2010 een heftig debat gevoerd over de babysterfte en daar is onterecht een link gelegd met de thuisbevalling. Dat ijlt nog steeds na.''

Bovendien vindt zij dat de thuisbevalling uit het verdomhoekje moet komen: “Doordat veel vrouwen in hun omgeving zien dat anderen voor een ziekenhuisbevalling kiezen, doen zij dat ook.” stelt Beentjes. Ze hoopt dat het aantal thuisbevallingen niet verder af zal nemen. Als alles goed gaat, is het een prachtige plek om een kind op de wereld te zetten.

De NVOG, die de laatste jaren vaak kanttekeningen bij de thuisbevalling heeft geplaatst, vindt ook dat het 'een van de opties' moet blijven.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

4 leden zijn nu online
Aanmelden