9 tips om je kleintje van opruimen te laten houden

9 tips om je kleintje van opruimen te laten houden

Als je kleintjes in huis hebt bestaat er een kans dat je vaak struikelt over die bergen speelgoed. Hoe fijn zou het zijn als ze zelf wat meer speelgoed in hun mand zouden leggen? En je dus niet zou hoeven struikelen.. Helaas doen veel kleintjes niet aan opruimen, tenzij je dit hen vanaf jongs af aan leert.

Met deze tips & tricks laat je jouw kleintje van opruimen houden:

1. Maak de opgave kleiner. Dus zeg dingen als: ‘’leg je Lego in de mand’’ en dus niet ‘’ruim de kamer op.’’

2. Doe een opruim-nummertje aan en maak er een groot feest van.

3. Doe aan een speelgoed roulatie systeem. De kinderen mogen hierbij pas ander speelgoed pakken als ze eerst het andere speelgoed hebben opgeruimd.

4. Laat het onderdeel van de dag zijn. Las bijvoorbeeld een opruimmoment vlak voor het eten in. Als het een gewoonte is gaat het namelijk stukken makkelijker.

5. Doe hen op een schildercursus, hierna mogen ze namelijk ook flink aan de slag met opruimen.  

6. Maak er een wedstrijdje van tussen de kinderen (maar wel op een leuke manier natuurlijk).

7. Doe zelf ook mee aan het opruim-feestje!

8. Maak samen een to-do list. En 'streep' na jullie opruimsessie de taak door, perfecte teamwork!

9. Geef niet op als je opruimplan niet in een keer lukt, Rome is ook niet in een dag gebouwd.

Hoe zorg jij ervoor dat jouw kleine ook een beetje aan opruimen doet?

Tags: Opruimen, Tips

Inga Stoit is online redacteur bij BabyBytes. In haar vrije tijd doet zij veel aan sporten, koken, yoga en ze is gek op lange wandelingen met haar hondjes. Volg Inga ook op Instagram!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Badeendje2018

    Door er voor te zorgen dat ze niet teveel hebben en alles een vaste plek heeft. Zelfs de jongste van 20 maanden ruimt zijn eigen spulletjes op als hij klaar is. Omdat het routine is voelt het niet als een taak. En natuurlijk zelf het goede voorbeeld geven. Ik weet nog van vroeger dat ik de afwas aan het doen was terwijl mijn ouders tv keken. Vond dat echt niet leuk. Hier heeft iedereen een taak na het eten (staat op het planbord) en als jouw taak klaar iskijk je of je een ander kan helpen en niemand gaat zitten totdat iedereen klaar is.

  • MamaJL

    Ze zijn verantwoordelijk voor hun eigen slaapkamertje. Die zijn al niet te groot. Dus gaat ze vooralsnog goed af. Hebben ze een stofzuiger gegeven op zolder waarmee ze hun kamertje mogen stofzuigen als hij opgeruimd is. En dat vinden ze vooralsnog leuk genoeg om hun kamertjes opgeruimd te houden. Gaat nu een half jaar al goed, dus dat is al een half jaar waarin ik het niet heb hoeven doen.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

10 leden zijn nu online
Aanmelden