9 dingen die elke jongensmoeder moet weten (of herkent)

9 dingen die elke jongensmoeder moet weten (of herkent)

Natuurlijk, elke jongen is anders. Dat weten we maar al te goed. Maar praat met een moeder (of vader) van een of meerdere jongens en de kans is groot dat jullie veel situaties herkennen bij elkaar als het gaat om het grootbrengen van een jongen… Dit is wat elke aanstaande jongensmoeder moet weten!

Alles kan gebruikt worden als wapen

Een stok, een banaan, een liniaal, desnoods de kat: alles kan voor een zwaard of pistool doorgaan. Dus voor je het weet sta je gemiddeld vijf keer per dag met je ‘handen omhoog, anders schiet-ie’. Ach ja, wees vooral blij dat-ie met een banaan aan komt zetten in plaats van het nieuwste type revolver.

Vieze grapjes zijn leuk

‘Poepie, plassie, drollie, dikke scheeeet HAHAHAHA!’ Vanaf een bepaalde leeftijd zijn de poep- en piesgrappen immens populair bij jongens. De scheetgrappen vliegen je om de oren en als papa meedoet is het feest helemaal AAN. Ja sorry, de grappen met een diepere laag of serieuze ondertoon laten nog even op zich wachten… 

De EHBO-post is je tweede thuis

Schaafwonden, blauwe plekken of een dikke snee: je zult ze een stuk vaker tegenkomen bij je zoon dan bij je dochter. Maar ook gebroken armen, gekneusde ribben of hersenschuddingen willen nog weleens voorkomen als ze weer 'n middag met een vriendje hebben buiten gespeeld of iets te hard hebben gestoeid met je wederhelft. De huisarts pakt direct de pleisters uit z’n bureaula zodra jij z’n spreekuur binnen komt wandelen.

Kleren zijn na één dag vies (of stuk)

Kleren kopen voor jongens is niet zo moeilijk, ze vinden het algauw allemaal best. Alleen de frequentie waarmee je nieuwe kleren moet kopen ligt iets hoger, aangezien hun outfits gemiddeld een week meegaan (oké niet, maar toch). Vallen, stoeien, rennen, duiken, vallen, opstaan: dat vraagt nogal wat van zijn kleding. De wasmand puilt geregeld uit en of je nu de Primark leegkoopt voor ‘m of naar Tommy Hilfiger gaat: stuk zal het gaan.Schreeuwen en rennen

Waar je dochter of de dochter van je vriendin rustig in een hoekje de haren van d’r Barbie zit te kammen of zit te knutselen - en jij eindelijk de nieuwe LINDA. uit kunt lezen - is dat bij je zoon toch een ander verhaal. Er komen oergeluiden uit de tuin, er worden hele marathons door de woonkamer gesprint en een worstelgevecht op het tapijt is ook geen uitzondering. ‘Joehoe, kan het wat za-hachter!’, neem je vaker in je mond dan je lief is.
 

Er wordt niet te lang geluld

‘Hoe was het op school?’
‘Leuk.’
‘En waarom was het leuk?’
‘Gewoon.’
Bij mannen moet je gewoon geen hele diepgaande gesprekken over emoties verwachten. En dat is al van jongs af aan zo, is ook jou inmiddels wel duidelijk. 

Alles op wielen en met vleugels is leuk

Brandweerauto’s, politieauto’s, vliegtuigen: vanaf het moment dat hij uit je baarmoeder komt lijkt het wel of-ie al weet hoe een brandweerauto klinkt en hoeveel pk een Ferrari heeft. De fascinatie van jongens met alles op wielen is iets wat wij nooit zullen begrijpen, maar makkelijk is het wel. Verjaardagen, Sinterklaas: jij hoeft niet lang na te denken waar je je jongen(s) blij mee kunt maken. 
 

De piemel is al vrij jong een belangrijk item

‘Papaaa, jouw piemel is groooot!’, ‘Mama, heb jij ook een piemel?’. Dit soort levensvragen en filosofische gedachten zullen de revue vast weleens gepasseerd zijn als je een of meerdere jongetjes in huis hebt. Zo jong als mannen al gefascineerd zijn door brandweerauto’s en vliegtuigen, geldt ook voor hun zaakje down under. De lengte en de vorm is eigenlijk meteen al een belangrijk euh… ding en wordt dan ook nog weleens besproken. Oh, en ze zitten er ook gewoon heel veel aan. Ook in het openbaar.

Overal plas

Jongens willen staand plassen, want dat doet papa ook. Maar jongens kunnen niet richten. Soms vraag je je af of ze tijdens het plassen in slaap zijn gevallen of wellicht afgeleid werden door een vlieg en die probeerden te volgen met hun geslachtsdeel. En dus ligt je hele badkamervloer geregeld vol plas en sta je weer eens scheldend de badkamervloer te boenen.

Eigenlijk is de conclusie gewoon dat mannen door de jaren heen niks veranderen, bedenk ik me zo... 

Reageer op dit artikel

reacties (11) Stuur een bedankje


 • Nx4

  Heel herkenbaar al plast mijn zoon van bijna 4 wel staand, en dat doet hij heel netjes. Hij is een echte jongen die houd van alles wat wielen heeft, heerlijk druk maar wel heel netjes en zuinig met zijn spullen. Wat zijn kleding betreft pfffff tja de afgelopen maand heeft hij er 4 goeie broeken gesloopt. Maar dat herken ik ook van mijn dochters die komen ook met gaten thuis in kleding. Een gesprek houd mijn ventje ook wel van, die verteld alles tot in detail haha.

  Het liefste vind ik hoe hij zo beschermend naar mij toe is, niemand mag iets slechts zeggen of aan me zitten en als ik pijn heb dan krijg ik een boel knuffel en kusjes. Laatst vroeg hij of ik verkering met hem wou en of we dan ook gingen trouwen. Zoo schattig.

 • tristan

  Ik ben benieuwd, hier straks ook een jongetje al herken ik ook veel van mijn meiden hierin hahaha. Zoals over hoe en wat op school wordt niet over gepraat, vraag je wat hem je gedaan is vaak standaard niets...rennen, gillen overal op en afspringen en klimmen is hier motto. De jongste van 3 vind de plas en poepgrapjes die ze de hele dag maakt helemaal geweldig en ligt zelf vaak in een deuk. Hier ook al twee keer bij de eerste hulp geweest met de jongste.

 • Noahchristy

  Of ze een dag uit me Leven heeft beschreven

 • Shrimp

  Het valt hier wel mee eigenlijk. Ik herken meer de buurjongens hierin, die ik na een uurtje of wat spelen ook graag weer overhandig aan hun moeder. Door hen zijn we ook in aanraking gekomen met het fenomeen " kapot speelgoed" Mijn zoontje sloopt nooit wat. Hij is wat vrouwelijker en zn zusje iets mannelijker, dus we zitten hier gemiddeld rustig haha. Behalve die piemel dat is idd wel een ding .

 • pindakaas99

  Wat ben ik blij met mijn meisje die ook haar jongens kant blijkt te hebben Den nerf blaster de hit van de eeuw alles moet elke dag een x beschoten worden en qua auto's het hele huis is de racebaan nee mama niet daar zitten daar gaan de auto's al zo En ga ik ergens anders zitten neehee ook niet daar mama daar is de garage zucht Hier liggen de barbie op zolder of is elsa haar jurk (van de barbie) de schans

 • Grumble2.1

  hahaha hier net zo .. schrammen vallen opstaan stunten gevaarlijk doen klimmen vallen en weer opstaan .. kleding kapot racen autos ... en wij hebben een meisje

  .... ik heb niks met pistolen e.d dus komt t huis niet in en ze heeft geen piemel maar verder haha

 • dase

  AMEN

 • Sharon

  Ik ga helemaal stuk hier...behalve het staand plassen alles zo herkenbaar...hier is zelfs een kussen een pistool

 • kez

  Staand plassen doen mijn jongens gelukkig niet. Dat mogen ze pas als ze oud genoeg zijn om zelf de wc te poetsen. De EHBO heb ik tot nu toe ook nog niet bezocht. Verder klopt het allemaal.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50