10 andere redenen waarom je niet ongesteld wordt

10 andere redenen waarom je niet ongesteld wordt

Je weet 100% zeker dat je niet zwanger bent en toch word je opeens niet meer ongesteld. Wat kan er aan de hand zijn? De volgende 10 dingen kunnen ervoor zorgen dat je tijdelijk niet (meer) menstrueert.

1. Hormonale schommelingen

Soms gebeurt het dat je hormonen een beetje in de war zijn. Dit kan invloed hebben op je cyclus. Je ziet dit vooral bij dames die nog niet zo lang ongesteld zijn en/of zich in de puberteit bevinden. Menstrueer je al langer, maar ben je niet ongesteld geworden? En was je cyclus hiervoor wel regelmatig? Dan is de kans groot dat alles vanzelf weer op gang komt.

Lees ook
Menstruatie na de bevalling: hoe zit dat precies?

2. Stress

Wanneer je een tijdje onder stress staat, kan het gebeuren dat je lichaam minder hormonen produceert die tot een eisprong leiden. Bij spanning of stress wordt je lichaam namelijk in opperste staat van paraatheid gebracht, waardoor andere lichamelijke processen, zoals het stimuleren van een eisprong, minder belangrijk zijn.

3. Onder- of overgewicht

Wanneer je te weinig lichaamsvet hebt, heeft je lichaam niet de vereiste energie voor een zwangerschap. Daarom legt je lijf de cyclus plat en blijft een eisprong dus uit. Ook overgewicht beïnvloedt de hormoonhuishouding in je lichaam en kan de cyclus verschuiven of uitstellen. Kom je (weer) op een gezond gewicht, dan is de kans groot dat de cyclus zich herstelt.

4. Extreem sporten

Train je heel hard voor een marathon? Of sport je op topniveau? Ook dit legt je cyclus mogelijk stil. Met extreem veel lichaamsbeweging leg je namelijk ook veel druk op jezelf, waardoor je lichaam je wil beschermen tegen een mogelijke zwangerschap. Je kunt (eventueel in overleg met een arts) bekijken of je wat minder zou kunnen trainen, zodat de cyclus weer op gang kan komen.

5. PCOS

De aandoening PCOS staat voor polycysteus ovarium syndroom: meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) op de eierstokken (ovarium). Bij deze aandoening is de hormoonhuishouding verstoord, waardoor eiblaasjes niet goed kunnen rijpen. Hierdoor ontstaan in de eierstokken met vocht gevulde blaasjes. Dit heeft als gevolg dat er voor een langere periode geen of moeilijk een eisprong kan plaatsvinden.

6. Ziekte

Ben je ziek, dan kan dit invloed hebben op je cyclus. Hiervoor hoef je niet iets ernstigs onder de leden te hebben: zelfs een simpel griepje kan ervoor zorgen dat je overtijd bent.

7. Medicijngebruik

Sommige medicijnen kunnen je cyclus in de war brengen, zoals bepaalde soorten antidepressiva en antipsychotica. Ook het spiraaltje, de prikpil en de anticonceptiepil kunnen dit doen. 

8. Het stopzetten van hormonale anticonceptie

Ben je onlangs gestopt met de pil of een ander hormonaal anticonceptiemiddel? Dan kan het even duren voor je cyclus weer op gang komt. De meeste vrouwen worden binnen een halfjaar weer ongesteld.

9. Borstvoeding

Geef je borstvoeding, dan zul je tot je daarmee stopt, niet ongesteld worden. Let alleen wel op: het is niet gegarandeerd dat je tijdens het geven van borstvoeding geen eisprong hebt. Wil je niet zwanger raken, vrij dan ook in de borstvoedingsperiode altijd met condoom.

10. Vervroegde menopauze

Wanneer je rond de 45 jaar bent, kun je in de overgang raken. Je menstruatie blijft dan steeds vaker uit en blijft op een gegeven moment helemaal weg. Zit je nog niet op die leeftijd, maar ben je een tijdje niet ongesteld geweest? Dit kán duiden op een vervroegde menopauze. Ga hier echter niet van uit; de kans dat er niets of iets anders aan de hand is, is echt vele malen groter.

Is jouw menstruatie weleens uitgebleven? Wat was de oorzaak?

Bronnen: Thuisarts, Gezondheidsplein

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • MommyMN

    Borstvoeding geven is geen garantie dat je niet ongesteld wordt. Ook bij volledige borstvoeding kan je een regelmatige cyclus hebben. Toevoeging: als reactie op de claim “Geef je borstvoeding, dan zul je tot je daarmee stopt, niet ongesteld worden.”

  • Lady-Whistledown

    Sinds wanneer is een griepje simpel? Griep is niet simpel. De gevolgen van griep kunnen zelfs dodelijk zijn. Ouderen en chronisch zieken worden niet voor iets simpels ieder jaar weer gevaccineerd.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50