8x wat je beter niet kunt zeggen tegen je kind

8x wat je beter niet kunt zeggen tegen je kind

Soms, als het allemaal veel te lang duurt of als ik ze wel achter het behang kan plakken, dan flap ik er soms dingen uit waar ik meteen spijt van krijg. Dat kan een vloekwoord zijn (moeten ze meestal wel om lachen om het daarna zelf tien keer te herhalen), maar er kunnen ook dingen ook tussen zitten die ik eigenlijk niet moet doen. En dat kan heel simpel zijn als ‘niet huilen, hoor’. Want ja, dit blijkt dus niet zo goed te zijn om ze te leren dat ze hun emoties mogen uiten…

Onlangs las ik een artikel over dingen die je beter niet kunt zeggen tegen je kind, omdat het niet goed kan zijn voor het vertrouwen van je kind of die zelfs van invloed zijn op de relatie met je kind. En misschien verbazen sommige dingen je, omdat je die zelf wel eens zegt. Misschien de volgende keer toch nog extra je best om het ‘anders’ te verwoorden;-)

Lees ook:
22 leugens die alle ouders hun kinderen vertellen

1. ‘Ik doe het wel’

Je kind wil zijn veter strikken, maar het duurt eeuwen voordat er een goede strik in zit, of hij zit maar te teuten in de badkamer terwijl hij zichzelf moet afdrogen. En jij? Jij zit je helemaal te verkneukelen, want je hebt HAAST! Dus hoe makkelijk is het dan om te zeggen ‘ik doe het wel’. Niet doen, of sta eerder op, want als hij het telkens overneemt leert je kind het nooit.

2. ‘Niet huilen, hoor’

Het is een zinnetje dat je misschien wel onbewust tegen je kind zegt als hij bijvoorbeeld is gevallen en je hem wilt troosten. Maar je kunt het beter niet zeggen, want terwijl jij het misschien anders bedoelt, denkt je kind misschien wel letterlijk dat hij niet mag huilen. Terwijl het juist goed is voor een kind om het gevoel te hebben dat hij zijn emoties mag laten zien.

3. ‘Waarom kun je niet net als … doen’

Vergelijken met een broertje of zusje… Héél frustrerend voor een kind! Je kunt beter benadrukken waarom het zo leuk is dat ze met elkaar verschillen.

4. ‘Wacht maar totdat … thuiskomt’

 Deze uitspraak kan twee dingen betekenen: dat je kind dus later wordt gestraft en dat hij dus nog even lekker door kan gaan. Maar het kan ook benadrukken dat jij de situatie niet onder controle hebt.

5. ‘Ik beloof je dat…’ 

Als jij je niet aan een belofte houdt bij een kind dan kan dat meer schade aanbrengen in het vertrouwen bij je kind in jou dan je denkt. Beter is om te zeggen ‘ik zal proberen om…’.

6. ‘Niet bang zijn’

Door dit te zeggen neem je de angst van je kind niet weg. Praat liever over zijn angst en probeer je kind er doorheen te helpen.

7. ‘Ik haat je’

Mijn dochter heeft er soms een handje van als we een discussie hebben: stampvoetend naar boven lopen en roepen ‘ik haat je’ (waar ze het vandaan haalt?) Ik zeg het in ieder geval nooit terug (ben geen puber meer). Ik zeg liever iets als ‘en ik houd nog steeds van jou’. Kan ze me helemaal schieten, maar zie ik ook wel een lachje om haar lippen verschijnen.

8. ‘Omdat ik het zeg’

Negen van de tien keer dat je kind er niets van begrijpt als je dit zegt. Want waarom mag je iets niet doen als je geen goede reden krijgt? Zou jij dat zelf pikken? Dus waarom je kind wel? Dan blijf je toch ook doorvragen of doorgaan. En dat is dus ook precies wat jouw kind doet. Héél vervelend ja...

Zeg jij wel eens dingen tegen je kind die je liever voor je had gehouden?

Tags: Zeggen, Tips, Kind

Chantal is voormalig online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


  • Dromenvanger1987

    Ik vind omdat ik het zeg een hele goede juist. Niet altijd natuurlijk, maar soms heeft een kind gewoon naar zijn/haar ouders te luisteren. Leren dat je niet alles hoeft te begrijpen en leren omgaan met autoriteit kan geen kwaad. Er zijn al te veel verwende betweters in de wereld die vinden dat ze naar geen enkele autoriteit hoeven te luisteren. kijk maar eens maar die arme niet begrijpende pubers die van de zomer bij Bloemendaal. Zo brutaal om uitleg te eisen van de politie en niet direct te luisteren, soms is uitleg niet vereist. Maar soms heeft men gewoon te luisteren.

  • W-piek

    Vind ik ook! Precies zo!

  • Pebbles1985

    Helemaal mee eens!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50