7x vroeger was alles anders

7x vroeger was alles anders

Mijn puberzoon kan ik traceren met een GPS tracker, mijn contacten onderhoud ik grotendeels met een WhatsAppje, een betalingsverzoekje doe ik via een Tikkie en mijn peuter zoekt eigenhandig zijn filmpjes uit op Netflix. Tja, ik besef me weer eens dat dit wel hele andere tijden zijn dan toen ik 10 jaar oud was. Mobiele telefoon? Wij waren al helemaal hip met onze draagbare huistelefoon. Netflix? Ik was blij met een kinderprogramma op de woensdagmiddag. YouTube? Waar heb je het over?

En als je er zo bij nadenkt vraag je je bijna af hoe wij onze jeugd hebben overleefd. Dat is natuurlijk een grapje, maar echt, het was toch wel heel anders toendertijd. En niet alleen wij hadden een heel andere  jeugd dan onze kinderen, wat dacht je van je ouders? Deze 7 dingen vonden we ‘vroeger’ heel gewoon. Vullen jullie de lijst aan?

Roken tijdens de zwangerschap

Het idee alleen al. Anno 2018 zijn we ons gelukkig heel erg bewust van de risico’s en gevaren van roken tijdens de zwangerschap. Hoe anders was dat vroeger? Geen haan die er naar kraaide als een zwangere vrouw een sigaret opstak. En overigens werd roken niet alleen tijdens de zwangerschap geaccepteerd, ook in huis, in de trein, in het vliegtuig, in de auto en zelfs op school was een paffertje de gewoonste zaak van de wereld.

Alcohol

Mijn ouders waren niet van die zuiplappen, maar ik had genoeg vriendinnen die het schuim van hun vaders biertje mochten proeven of op een feestje een klein slokje wijn krijgen. Ik krijg het al Spaans benauwd bij het idee dat mijn zoon met 16 jaar een keer de kroeg in gaat, laat staan dat ik hem nu het schuim van mijn bier laat proeven. Eh nee, ik dacht net niet.

Autostoeltjes

Ik ken de verhalen maar al te goed. Ik die als baby in mijn wiegje op de achterbank van de auto lag. Zonder autogordel. Überhaupt heb ik volgens mij nooit in een autostoeltje gezeten of een autogordel op de achterbank om gehad. Idem voor mijn zus. Alleen mijn ouders droegen bij hoge uitzondering een autogordel en dan alleen als ze voorin zaten.

Corrigerende tik

Ik heb hem weleens gehad hoor een corrigerende tik, meerdere zelfs. Sterker nog ik heb ook gewoon wel eens een flink pak billenkoek gekregen. Van mijn moeder en vader, maar ook wel eens van mijn oma of opa. Oké het liniaaltje waarmee mijn moeder er in haar tijd van langs kreeg die kwam er niet meer aan te pas, maar een ferme tik op de billen was geen enkel probleem.

Gezonde traktatie

Sinds juf Ank zich met de schooltraktaties is gaan bemoeien is het een hot topic. Gezonde traktaties zijn tegenwoordig de norm. En terecht dat we de suikerconsumptie van onze kids een beetje matigen. Maar op een traktatie komt er zelfs geen dropje of zuurtje meer aan te pas. Toen ik als kleine meid nog mocht trakteren was dat wel anders. Wij waren thuis niet van die snoepers, maar over een zoete traktatie maakte niemand zich druk, mijn moeder al helemaal niet.

Fietshelm

Ik moet eerlijk zeggen dat mijn eigen kinderen niet altijd een helm dragen tijdens het fietsen, maar ik denk er wel over na. Dat is stap één en dat is in ieder geval al meer dan dat mijn moeder vroeger deed. Fietsen met een helm? Nee, dat was totaal niet im Frage. Gewoon gaan met die banaan en je vooral niet aanstellen als je een keer van je fiets viel.

Luiers

Toen ik werd geboren gebruikte mijn moeder ze net, pampers. Dat was bij mijn zus wel anders die had gewoon nog de echte ouderwetse luiers, Je weet wel van die hydrofiele luiers die je met de hand moet uitwassen. Ik begrijp trouwens heel goed dat dit ook nu veel duurzamer is, maar eerlijkheid gebiedt mij wel te zeggen dat ik blij ben dat mijn kids uit de luiers zijn. Ik zie mezelf al die luiers al uitspoelen zeg.

Bloot

Volgens mij had ik vroeger wel een zwembroekje, maar of ik het ooit droeg? Niet dat ik weet. Als we een dagje gingen zwemmen liep ik het liefst in mijn blote kont. Daar maakte zich ook helemaal niemand zich druk om. Toen mijn peuterzoon afgelopen zomer in zijn blote billen door de binnentuin banjerde, was dat wel anders. Ik zag de buurvrouw kijken wel kijken. Zo van: "HALLO, loopt je zoon nou serieus in zijn blote kadetten?” Ja serieus dus of eigenlijk niet zo serieus. Ik dacht er gewoon niet over na. Maar zo gewoon als een blote bips vroeger was zo gewoon is 'ie allang niet meer.

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


  • Nx4

    met bepaalde dingen mis ik het vroeger wel hoor, hoe handig internet etc ook is word ik helemaal gestoord van het feit dat alles tegenwoordig via internet moet. zelfs het huiswerk van mijn dochter van 8 moet op een computer gemaakt worden. Hallooooo laat die kinderen gewoon schrijven ipv type.. bij mijn oudste kennen ze niet eens meer boeken op de middelbare school. alles moet digitaal. kinderen zitten meer op sociale media dan dat ze iets anders doen. ze kunnen zich zelf amper meer vermaken.

  • Nx4

    met bepaalde dingen mis ik het vroeger wel hoor, hoe handig internet etc ook is word ik helemaal gestoord van het feit dat alles tegenwoordig via internet moet. zelfs het huiswerk van mijn dochter van 8 moet op een computer gemaakt worden. Hallooooo laat die kinderen gewoon schrijven ipv type.. bij mijn oudste kennen ze niet eens meer boeken op de middelbare school. alles moet digitaal. kinderen zitten meer op sociale media dan dat ze iets anders doen. ze kunnen zich zelf amper meer vermaken.

  • Valaki

    Gelukkig bestaan er tegenwoordig wasmachines zodat katoenen luiers niet meer met de hand hoeven uitgespoeld te worden. ;-) Easypeasy!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

4 leden zijn nu online
Aanmelden