7 tips voor moeders om ’s ochtends tijd te besparen

7 tips voor moeders om ’s ochtends tijd te besparen

Het is even wennen: weer voor het eerst naar je werk gaan na je verlof, terwijl er een baby in z’n bedje ligt die ook nog eens klaargemaakt moet worden om naar de opvang/een gastouder/opa en oma te gaan. Hoe zorg dat je niet om 5 uur ’s ochtends de wekker hoeft te zetten?

Leg ’s avonds alles klaar

Een simpele maar effectieve tip: regel alles wat je ’s avonds kan regelen, ’s avonds. Leg ’s avonds je eigen kleren vast klaar en die van de baby. Leg alle spullen klaar die mee moeten naar z’n oppasadres. Maar maak voor zover het kan ook vast ’s avonds lunch en ontbijt klaar voor jezelf. Ook geef ik mijn konijn (jawel) bijvoorbeeld ’s avonds eten in plaats van ’s ochtends (maar dat is ook een nachtbraker). 

Maak afspraken met je partner

Zorg dat voordat je verlof eindigt, jullie al afspraken hebben gemaakt omtrent de ochtenden. Wie doet wat? Wie brengt de kleine op welke dagen weg? Wat is het handigst qua werktijden, files, etc? Dit voorkomt een hoop last-minute stress (en relatieruzies). 

Douchen kan ook ’s avonds

Ben je altijd een ochtenddoucher geweest? Misschien wordt het tijd om dit naar de avonduren te verschuiven. Douchen kost veel tijd en zolang je ’s nachts geen hele seksmarathons houdt, kun je ’s ochtends prima een washandje onder je oksels deppen om jezelf op te frissen.

Lees ook:
10 problemen waar werkende moeders tegenaan lopen 

Lang leven droogshampoo

Wil je nog meer tijd kwijt zijn ’s ochtends? Dan moet je lekker uitgebreid je haren gaan wassen en föhnen. Liever een kwartier of halfuur langer op bed blijven liggen? Sla dan een voorraad droogshampoo in. Zo kun je lekker nog een dagje door met een enigszins acceptabele coupe. Het is echter geen vervanger van shampoo, je kunt er dus hoogstens een dag je wasbeurt mee uitstellen.Make-up

Nog zoiets wat veel tijd kost: plamuren. Ga daarom gewoon voor een wat meer naturel look, veel mensen zien het vaak niet eens als je minder make-up op hebt. Ook een tip: in plaats van elke ochtend mascara en eyeliner opdoen kun je bijvoorbeeld wimperextensions en/of permanente eyeliner laten zetten. Dit scheelt zo tien minuten in de ochtend. Bovendien zie je er zodra je opstaat al redelijk acceptabel uit omdat je meteen een hele open en mooie blik hebt. Wimperextensions zijn echter wel prijzig (zo’n € 70), vooral als je ze ook regelmatig laat bijvullen. Ikzelf laat ze een paar keer per jaar zetten; ga op zoek naar kortingsacties!

Vraag flexibiliteit van je werkgever

Heb je een baan waarbij je alleen internet nodig hebt en heb je veel reistijd? Dan kun je ook voorstellen om bijvoorbeeld wat vaker thuis te werken (en de kleine alsnog naar een opvang te brengen). Dit scheelt je ontzettend veel reistijd en dus ook gestress in de ochtend. Ook kun je kijken of je je uren misschien anders in kunt delen. Dat je bijvoorbeeld ’s ochtends later begint (of ’s middags eerder naar huis gaat), maar dan wel ’s avonds nog een uurtje vanuit huis werkt. Ook kun je als je met de trein reist, in de trein alvast wat werk verzetten op je laptop (als je de wifi niet om de haverklap uitvalt natuurlijk). 

Ontbijt slim

Je kunt ’s ochtends hele uitsmijters gaan bakken, wat natuurlijk heerlijk is, maar dit is niet handig. Ook brood eten moet je tactisch doen (brood uit de vriezer halen, dan douchen en aankleden en daarna bidden dat het brood ontdooid is). Zelf zet ik ’s avonds een jampotje met yoghurt in de koelkast klaar en heb ik een doosje met muesli op m’n bureau op kantoor staan; ik ontbijt dus op werk. Dat scheelt me weer een kwartier en ondertussen kan ik gewoon m’n werk doen (vooral handig met werk achter een computer). Boterhammen kun je natuurlijk ook gerust in de trein, auto of op werk eten.

Heb jij nog tips?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50