7 redenen waarom op vakantie gaan met kindjes eigenlijk heel vermoeiend is

7 redenen waarom op vakantie gaan met kindjes eigenlijk heel vermoeiend is

Even lekker bijkomen, dacht ik toen ik voor het eerst op vakantie ging met mijn kersverse gezin. Vervolgens kwam ik drie weken later met slaaptekort en wallen tot mijn knieën weer terug in Nederland. Onze eerste vakantie met mijn baby van zes maanden kostte meer energie dan ik verwacht had. En dit is waarom.

Baby op de kamer

Ten eerste sliep de baby bij ons op de kamer in een campingbedje, wat in de meeste gevallen zo is als je op vakantie bent. Daarnaast sliep ze een stuk onrustiger omdat het zo warm was. Elke keer als zij even wakker werd en ons zag begon ze dus meteen te huilen.

Geen ritme

Je bent constant op pad en hebt opeens een heel onregelmatig schema, laat staan dat het ritme van je baby nog klopt. De baby valt ‘s middags in slaap in de wandelwagen en als jullie thuiskomen en jij even lekker languit wil uitrusten, heeft de baby energie voor tien.

Uitslapen, ho maar

Jullie drinken gezellig nog een wijntje voor het slapen, want hey, het is vakantie. Baby’s houden geen rekening met jullie avondje doorzakken, om zeven uur ‘s ochtends zijn ze weer klaar voor actie.

Je hebt niet al je handige dingetjes van thuis

De baby kan niet even spelen in de box of de wipstoel als jij even iets moet doen. Ook heb je een stuk minder speelgoed en apparatuur om voeding klaar te maken dan thuis. Alles duurt dus ietsje langer dan normaal.

Niks is babyproof

Waar je thuis alle scherpe hoekjes en stopcontacten afgedekt hebt, kun je op vakantie de hele tijd achter je kind aanhobbelen. Want stopcontacten zijn zo aantrekkelijk om met die kleine vingertjes in de pielen, ook in de hotelkamer.

Je moet veel meer inpakken

Het inpakken begint thuis al, de helft van je bagage bestaat uit dingen voor je kind. Ook op vakantie zelf ben je continu bezig met inpakken. Want je wil natuurlijk niks vergeten als je op een uitje bent, daarom moet je elke keer weer de tas controleren op voeding, luiers en schone doeken.

Je hebt veel was

Net als thuis produceert een baby veel vuile was. Op vakantie ben je beperkt in de aantallen die je mee kunt nemen. In plaats van de vijftien hydrofiele doeken en twintig spuugdoekjes die je thuis hebt, heb je er van elk misschien vijf mee. Dat betekent dat je veel moet wassen.

Rust jij uit op een vakantie met kinderen?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Laura Saija is online redacteur bij BabyBytes. Ze woont samen met haar vriend Toby, hun peuter Rosie (december 2017) en baby Norah (oktober 2019). In haar dagelijkse leven probeert ze een balans te vinden tussen het moederschap, haar relatie, vriendinnen én carrière. Volg Laura ook op Instagram.

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


 • Chudo

  Hier vakantie met een 19 maandertje toen der tijd, wat een verschrikking, nooit meer😂

 • Oummii

  Ik vind het persoonlijk helemaal geen negatief artikel. Ze zegt zelf dat haar baby 6 maanden was, lijkt me indd heel pittig. Ik had heel onrustige baby's dus zou zelfs vakantie nieteens hebben overwogen op die leeftijd. Dingen die zij zegt zijn doorgaans ook gewoon heel herkenbaar voor velen en als je dat niet zo ervaren hebt dan is dat super fijn. Maar het is niet dat ze zegt dat ze lekker uit wilde gaan in de avond maar belemmerd werd door een baby. Ze zei ook niet het een rotslechte vakantie was en dat ze er spijt van had ofzo. Ze zei simpelweg dat het vermoeiend was en haalde heel reëele argumenten aan.

  Wij lachen onder moeders ook geregeld over vakanties met kinderen, dat het een verplaatsing van landschap is met dezelfde frustraties maal 10. Het is dus nieteens een orgineel artikel ofzo.

  Er lijkt soort van klopjacht gaande op de journalisten hier. 🙄

 • Soccer-Mom

  Journalisten??? Die zijn hier niet.

 • flierefluiter

  Uitermate negatief artikel zeg. Onze kleine is 14 maanden, en we zijn al 4x met haar op vakantie geweest in zowel binnen- als buitenland, vliegtuig en auto. Geen enkele keer problemen ervaren, alleen maar mooi toch om als gezin weg te zijn?

 • soccer-mom

  Ik lees vooral slechte voorbereiding in dit artikel. Je had van te voren al kunnen bedenken dat 1 hotelkamer niet het beste idee is. Genoeg andere opties te boeken (appartement, familiekamer etc. ). Welke ouder gaat nog doorzakken? Als je aan het einde van de avond gaat slapen, is de volgende dag om 7:00 uur wakker toch geen probleem? Dat is het thuis toch ook niet? Zo negatief ook weer. Als je zo'n artikel leest, zou je bijna niet meer op vakantie willen gaan terwijl het met een baby ook gewoon heerlijk kan zijn.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50