7 dingen die moeders op Facebook doen waar ik niks mee kan

7 dingen die moeders op Facebook doen waar ik niks mee kan

Moeders en Facebook: het is een ietwat tricky combi. En dat zeg ik ook uit eigen ervaring hoor, want toen ik net mama was geworden wilde ik het liefst om de drie minuten een statusupdate plaatsen over zijn eerste woordje, z’n snottebellen, zijn hopeloze jankbuien en hoe akoediekoedielief hij wel niet is. Maar ik hield me in. Want ik wist hoe totaal níet interessant deze info voor anderen is. Maar niet iedereen heeft dat besef.

Oh enne: neem dat artikel niet te serieus hè ;-)

1. De profielfoto veranderen in een foto van het kind
Met stip op nummer 1 van de dingen die je níet moet doen zodra je mama wordt: je profielfoto veranderen in een foto van je kleine hummel. Gewoon niet. Ik bedoel: sinds wanneer ben je veranderd in een klein mensje met een luier en wat spuug in je mondhoeken? Zou raar zijn als je zo op een sollicitatiegesprek zou verschijnen. Over sollicitatiegesprekken gesproken: ik denk dat ze niet heel erg warm lopen voor iemand die haar baby als profielfoto op Facebook (of: LinkedIn, whaha!) heeft… Je bent moeder – wat heel leuk is – maar je bent nog steeds jij. Vergeet dat niet.

2. Deel als jij ook van je kind houd!1!!
Ken je ze? ‘Deel dit bericht als jij ook van je kind houd!’ Ja, inclusief taalfout inderdaad. En wat nou als ik het niet deel? Hou ik dan niet van m’n kind? We weten dat je van je kind houdt, lieverd. Je hoeft dus niet van die rare 'huisvrouwenquotes’ met spelfouten te delen. Echt niet.

3. De ik-ga-nu-een-wasje-draaien-daarna-in-het-park-wandelen-en-dan-in-het-zonnetje-zitten-updates
Ow wat een schijthekel heb ik aan dit soort updates, lieve huismoeders. Ik bedoel: ik ga ook niet elke dag mijn hele werkagenda op Facebook publiceren. ‘9.30 meeting, 12.00 lunch, 14.00 deadline.’ Bovendien: het interesseert me niet. Ik ga vanavond ook een wasje draaien. Nou. En. Dit soort mensen verwijder ik dus meteen. Al is het alleen maar omdat ik ook in het zonnetje wil zitten.

4. Foto’s van de bevalling of je nétgeboren kind
Ik heb groot respect voor alle vrouwen die een kind gebaard hebben. Want alleen moeders weten: wat een hélse klus is dat. En daar mag je verdomde trots op zijn. Maar dat wil niet zeggen dat ik – en ik denk vooral de kinderloze mensen in jouw vriendenlijst – zitten te wachten op foto’s van baby’s die nog onder het slijm en het bloed zitten. Hoe lullig ook: het ziet er niet smakelijk uit. Of na ja, gooi er in ieder geval een zwartwitfiltertje overheen ofzo. 

5. Foto’s met van die mijlpaalkaarten
Om te janken. Wie die afschuwelijke mijlpaalkaarten heeft uitgevonden mogen ze wat mij betreft ook een stomp geven. Diegene is er ongetwijfeld gruwelijk rijk van geworden want elke trotse moeder zweert bij die dingen. Maar ik? Ik vind het vréselijk. Het interesseert me niet dat ‘Joep voor het eerst vannacht heeft doorgeslapen’. Of dat Lisa vandaag ‘één maand oud is’. Ik vind het vooral nogal euh.. moeke. En heus, je mag heel blij zijn met die mijlpalen, maar val me er niet mee lastig.

6. Namens haar kind updaten
‘Vandaag heb ik mijn eerste plasje op de pot gedaan.’ Of: ‘Met mijn grote broer Diano spelen.’ Als het grappig is ben ik de eerste die een like uitdeelt, geloof me. Maar vaak is het verre van grappig. En moet ik alleen maar stiekem een beetje huilen van binnen.

7. Alleen nog maar over de kinderen posten
Het is logisch dat momenteel alles alleen maar om je kind draait. Hij of zij is nu het middelpunt van jullie leven. Maar hé, je bent er zelf ook nog. Met je eigen hobby’s, carrière en interesses. En op een gegeven moment wordt het tijd dat je niet meer alleen ‘moeder’ bent (op Facebook). Want je vriendinnen worden het zat, knetterzat. En zeg niet dat je het alleen voor jezelf doet, want dan had je alle gebeurtenissen wel in een boekje geschreven.

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (6) Stuur een bedankje


 • Mamma-van-meisje

  Toen ik nog geen kinderen had en nu wel was dit de grootste reden dat ik geen Facebook meer wilde. Ik ben het compleet met je eens en vind het ook enorm afschuwelijk! Kan mij die details nou schelen... Erger mij weer opnieuw aan de mensen van toen die dit deden in mijn lijst haha.

  Mooi artikel hoor! Herkenbaar

 • Anomom

  Ik ben zo’n moeder en ik hou ervan 😂

 • Soccer-Mom

  Ach, laat de mama's lekker plaatsen wat ze willen plaatsen. Dat is de vrijheid dat je op Facebook (afgezien van een paar huisregels na) hebt. Vind je het niet boeiend, dan kan je die persoon ook niet volgen. Klaar.

 • Kez

  En wat nou als het de plaatser niet interesseert of het jou wel of niet interesseert.

 • Blije_gup

  Dit! 🤣

 • Suusoe

  😂😂😂

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50