6 tips voor een DIY baby fotoshoot

6 tips voor een DIY baby fotoshoot
  • in Baby
  • 1
  • 8481
  • 15/06/2021

Wil jij graag van die mooie newborn foto’s van je baby? Als je een beetje goed bent met een camera en geld wil besparen kun je ook zelf een poging wagen. Of het zo mooi wordt als door een professionele fotograaf is een tweede, maar hier zijn een paar tips die het proberen waard zijn.

1. Doe de shoot binnen tien dagen na de geboorte

Het is natuurlijk leuk om de baby vast te leggen zo vlak na de geboorte maar er zit ook nog een andere reden achter. De baby slaapt in deze periode nog grotendeels en daarom is het makkelijker om hem in een goede positie te leggen terwijl hij lekker door tukt. Als je er fit genoeg voor bent, doe de shoot dan het liefst zo snel mogelijk.

2. Gebruik natuurlijk licht

Zorg dat je foto’s maakt naast een groot raam, maar zorg dat het zonlicht niet direct fel op de baby staat. Daglicht is voor fotografie het mooist in de ochtend of in de avond, ook wel ‘golden hour’ genoemd. Hoe goed je apparatuur ook is, foto’s worden nooit mooi bij slecht licht.

3. Zorg voor een achtergrond

Hang als achtergrond voor de shoot een laken of kleedje op in de kleur die jij wil, zodat er in ieder geval geen meubels op de achtergrond zichtbaar zijn. 

Lees ook:
Foto's die elke ouder maakt

4. Leg de baby neer in een voedingskussen

Om de baby te positioneren is het handig om gebruik te maken van een voedingskussen. Daaroverheen kun je bijvoorbeeld een schapenvacht kleed neerleggen om het er mooi uit te laten zien op de foto.

5. Gebruik een goede camera

Het kan natuurlijk ook met je telefoon, maar wil je echt mooie foto’s van hoge kwaliteit gebruik dan een goede spiegelreflexcamera. Heb je die niet? Vraag dan in de omgeving rond of je er een mag lenen. Aan een nieuwbakken moeder kunnen ze dat vast niet weigeren.

6. Vraag iemand om je te helpen

Met een beetje assistentie gaat het allemaal wat makkelijker. Ligt het kleedje of ligt er een armpje net niet goed? Het gaat een stuk sneller als je iemand instructies kunt geven terwijl je door de lens kijkt of daarna wel goed is. Daarnaast ben je net bevallen dus een beetje hulp kan geen kwaad.

Heb jij een newborn shoot van jouw baby?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Laura Saija was online redacteur bij BabyBytes. Ze woont samen met haar vriend Toby, hun peuter Rosie (december 2017) en dreumes Norah (oktober 2019) en baby Hunter (mei 2021). In haar dagelijkse leven probeert ze een balans te vinden tussen het moederschap, haar relatie, vriendinnen én carrière. Volg Laura ook op Instagram.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • 12345678

    Nog een tip, zorg dat de kamer goed warm is als je de baby (half) naakt op de foto wilt zetten. Wij gebruikten een fohn om de kleine (paar dagen oud) op afstand (niet te dichtbij uiteraard) warm te houden.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50