6 schokkende feiten over zorg na bevalling wereldwijd

6 schokkende feiten over zorg na bevalling wereldwijd

De zorg na een bevalling in rijke landen is over het algemeen heel goed. Dat is helaas niet overal zo. Als je wereldwijd kijkt dan kom je aantal schokkende feiten tegen…

1. Bijna 200.000 vrouwen sterven in kraambed

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldde in 2014 dat er elk jaar zo’n 200.000 vrouwen vlak na de bevalling van hun kind overlijden.

Vooral het verschil tussen rijke en arme landen is enorm. In landen met een hoog inkomen is de kans om te overlijden na een bevalling 1 op 3.400. In arme landen is dat 1 op 52.

2. Weinig gebruik maken van postnatale zorg

In de Congo krijgt slechts 35 procent van de vrouwen zorg na een bevalling en in Kenia maakt slechts 20 procent gebruik van postnatale zorg. Volgens de WHO komt dat doordat er weinig voorlichting wordt gegeven, door de armoede en omdat het moeilijk is om überhaupt medische zorg te krijgen.

3. Levensbedreigende problemen na bevalling

In landen met een laag inkomen heeft slechts 15 procent van de vrouwen kans om levensbedreigende problemen te krijgen na een bevalling. Dit geldt trouwens niet alleen voor arme landen, maar in landen waar oorlog wordt gevoerd, waar politieke onrust is die getroffen zijn door een natuurramp.

4. Vaker overlijden na bevalling dan overlijden door auto-ongeluk in Afghanistan

In Afghanistan overlijden er meer vrouwen na een bevalling dan door bijvoorbeeld een auto-ongeluk of tuberculose. Er zijn onderzoeken bekend waarin wordt gezegd dat dit land onveilig is voor zwangere vrouwen en ook wordt beweerd dat het aantal sterfgevallen in het kraambed in werkelijkheid hoger is dan officieel is geregistreerd.

5. Postnatale depressie

In Nederland zijn er elk jaar 23.000 moeders die last krijgen van een postnatale depressie. Dat is maar liefst een op de acht vrouwen. Veel vrouwen praten hier niet over, een derde heeft er zelfs niet over met haar partner.

Wereldwijd schat men dat er 300 miljoen vrouwen last hebben van een postnatale depressie. Vooral in West-Afrika kunnen vrouwen geen hulp krijgen en ook zijn medicijnen die helpen tegen een depressie vaak te duur.

Volgens onderzoek zou zo’n 80 procent wereldwijd geen hulp zoekt bij een postnatale depressie.

6. Zelfmoord is doodsoorzaak nummer een onder jonge moeders in Japan

Onlangs kwam uit onderzoek naar voren dat zelfmoord doodsoorzaak nummer een is bij jonge moeders in Japan. Tussen 2015 en 2016 beroofden maar liefst 92 vrouwen zichzelf van hun leven nadat ze een kind ter wereld hebben gebracht. Volgens onderzoekers moeten artsen, verloskundigen, psychiaters en de overheid beter met elkaar samenwerken zodat eerder wordt gezien dat een jonge moeder mentale problemen heeft en er sneller hulp wordt geboden.

Ben jij tevreden over de zorg die je kreeg na de bevalling?

Chantal is voormalig online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


 • Mama12-11

  Ik kreeg met 7 maanden zwangerschap een tia. Ik was de hele zwangerschap al aan het tobben. Kreeg ik te horen dat ik de dag erna moest bevallen.

  Zo gezegt zo gedaan . Een prachtige dochter te wereld gezet (het ging natuurlijk niet zo makkelijk )

  En mocht al vrij snel na huis ( ziekenhuis bed slaapt niet zo lekker hoor!)

  Kraamhulp geregeld. Daar kwam ze.. ( betaald dat ze de hele dag aanwezig zou zijn en ook ligt huishoudelijk werk zou doen,koken enz enz) de eerste dag alleen thuis met een kleine is best spannent! ( vooral als je geen man heb ) ze kwam binnen dat ze die dag maar 2 uur kon komen want ze had geen oppas voor haar zoon. (Oke vervelend maar kam gebeuren?) Ze deed de controles bij mij en mn dochter en ging benede op de bank koffie drinken. ( ik kreeg helaas niks dat waren niet haar taken ). Ze vertrok met de mededeling dat ik mijn dochter nog even in bad moest doen voor het slapen gaan en de papieren moest invullen s nachts. Ik heb s avonds mijn moeder opgebeld huilend want ik had geen idee hoe je een baby in bad moet doen? ( klinkt stom)

  De dagen erna werden niet beter. 1 dag kwam ze helemaal niet opdagen want ze voelde zich niet lekker..

  Zo heb ik niet echt kunnen van mijn kraamtijd... ik voelde me niet goed en lekker. En kreeg geen hulp

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50