6 mythes over de bevalling die gewoon echt niet waar zijn

6 mythes over de bevalling die gewoon echt niet waar zijn

Als je zwanger bent spendeer je waarschijnlijk veel uren op het internet op zoek naar allerlei zaken rondom de bevalling. Over het algemeen zul je veel waarheden tegenkomen, maar wat je helaas ook tegenkomt is een hoop flauwekul. Deze 6 mythes over de bevalling zijn gewoon echt niet waar:

Je water moet gebroken zijn om de bevalling van start te laten gaan

Veel vrouwen gaan de bevalling in voordat hun water gebroken is en soms breekt het pas op het laatste moment. De weeën beginnen vaak zelfs voordat je water gebroken is, maar als ze mild zijn dan realiseer je je dat niet altijd. Dit kan dus heel goed!

Er is maar een geschikt moment voor de ruggenprik

Sommige mensen denken helaas nog dat als je de ruggenprik te laat krijgt dat de bevalling langer kan duren, of dat als je ‘m te vroeg krijgt de kans op een keizersnede groter wordt. Terwijl ‘het geschikte moment’ eigenlijk niet bestaat. Luister naar je lichaam want dat werkt het beste!

Als je brede heupen hebt is de bevalling makkelijker

Al zijn je heupen nog zo breed en denk je het daardoor makkelijker te hebben tijdens je bevalling, kan je je hier helaas in vergissen. De breedte van je heupen is namelijk niet hetzelfde als de breedte van je bekken. Dus daarom gaat het niet eenvoudiger worden.

Pittig voedsel kan de bevalling op gang helpen

Hier is wetenschappelijk geen bewijs van. Feit: er zijn geen niet-medische methoden waarvan bewezen is dat ze de bevalling op gang helpen. Je kunt natuurlijk wel onschuldige dingen doen als bijvoorbeeld een lange strandwandeling maken, maar verwacht geen wonderen.

De dokter is je steun en toeverlaat tijdens de bevalling

In de meeste gevallen zijn het eigenlijk de verloskundige, verpleegster of de verpleger die je tijdens de bevalling begeleiden. Als de bevalling voorspoedig verloopt zie je de dokter vaak pas op het laatste moment als de baby er echt aankomt. Maar dus vaak lang niet het hele proces. 

Als je een keizersnede hebt gehad worden de volgende bevallingen ook keizersnedes

Dit was eerder het geval, maar vandaag de dag niet meer. Voor de meeste vrouwen is het volledig veilig om hun tweede kindje zonder keizersnede te verwelkomen. Uiteraard is het de dokter die hierover beslist en het in jou geval het beste weet.

Ken jij nog andere gekke mythes?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


 • Soccer-Mom

  Het ziet er naar uit dat dit artikel vanuit het Engels in de Google Translate is gemikt en zo hier op BB is gekwakt. In het Engels zegt men inderdaad 'water breaking' als het om het breken van de vliezen gaat, maar in het Nederland kan water niet breken, wel de vliezen.

  Ik zou het woordje 'dokter' vervangen door gynaecoloog. Dat maakt het wat duidelijker.

 • Soccer-Mom

  Het ziet er naar uit dat dit artikel vanuit het Engels in de Google Translate is gemikt en zo hier op BB is gekwakt. In het Engels zegt men inderdaad 'water breaking' als het om het breken van de vliezen gaat, maar in het Nederland kan water niet breken, wel de vliezen.

  Ik zou het woordje 'dokter' vervangen door gynaecoloog. Dat maakt het wat duidelijker.

 • MamaJL

  Een bevalling van een groot kind is per definitie zwaarder.

  Dat hangt van heel veel zaken af en hoeft dus absoluut niet zo te zijn. Er zijn genoeg vrouwen bij wie hun zwaarste kind niet hun zwaarste bevalling was.

 • Liselott

  Oh hier ook veel 'commentaar' gehad dat ik eigenlijk 'niet echt' bevallen was..

  waarom? Omdat de bevalling razendsnel was.. omdat kleine maar 2,5 kilo woog..

  Heel naar, want juist langere tijd moeilijk gehad met bevalling door de heftigheid ervan

 • Hopefull2020

  Dat heb ik ook gehad met ons prematuur zoontje, hij woog maar 1kg340. Maar de weeën blijven hetzelfde en ik moest de persdrang ophouden of ik bracht zijn leven in gevaar. Veel commentaar gehad, 'ooh die kwam er makkelijk uit zeker', 'wees blij, nu ben je niet gescheurd'.. Ja want dat zou pas echt erg geweest zijn. Of 'eigenlijk heb je maar een halve bevalling gehad dus je bent nog maar half vrouw' euhm wat??

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50