6 dingen die we van peuters kunnen leren

6 dingen die we van peuters kunnen leren
  • in Peuter
  • 1
  • 15621
  • 29/08/2021

Je peuter leert een hoop van jou. Hoe hij of zij moet eten met een vork, hoe hij z’n jas moet aandoen en hoe hij z’n tanden moet poetsen. Maar jij kunt ook nog best wat van hem of haar opsteken. Deze vijf dingen kun jij ongetwijfeld van je peuter leren!

1. Don’t worry, be happy!

Als peuters ergens heel erg goed in zijn, dan is het leven met de dag. Piekeren? Waarover? Het is maar zelden dat ze met een ochtendhumeur uit bed komen omdat ze heel de nacht hebben lopen piekeren over de ruzie met Teuntje op het kinderdagverblijf, toch? Neem daarom af en toe eens 'n voorbeeld aan je zoon of dochter en denk: fok die irritante collega, ik ga lekker van de zon genieten. Veel ‘problemen’ lossen zich vaak vanzelf op, tenslotte. Dus don’t worry, be happy!

Lees ook
13 supergrappige cartoons: zo ziet het leven er met een peuter uit

2. Geniet van de kleine dingen

Als je opgeslokt wordt in de drukte van alledag, is het af en toe lastig om te genieten van de kleine dingen. Peuters hebben geen last van druk, verantwoordelijkheidsgevoel en stress. Daardoor kunnen ze genieten van hele kleine dingen: een mooie bloem, stampen in een grote regenplas of een fijne knuffel van mama. Nu zeg ik niet dat je als een imbeciel met je kaplaarzen in een regenplas moet gaan stampen - maar voel je vrij om dat te doen natuurlijk. Maar probeer soms even de boel de boel te laten en te genieten van - en stil te staan bij - het eerste lentezonnetje, een heerlijke appeltaart of een verse cappuccino.

3. Doe eens gek

Ken je dat? Dat je op kantoor zit en je heel erg veel zin hebt om kei- en keihard mee te zingen met de radio, maar je angstvallig je mond houdt? Of dat je soms zin hebt om met je kind een gek dansje te doen midden op straat maar je je inhoudt? Waarom eigenlijk? Wie heeft bedacht dat wij als volwassenen altijd maar normaal moeten doen? Het is heerlijk om af en toe even lekker gek te doen. Het maakt je vrolijk, het is goed voor je lachspieren en je vergeet je zorgen. Van gekke bekken trekken tot rare dansjes: kinderen doen niet anders.

4. Zeg waar het op staat: wees eerlijk

Een van de allerleukste dingen aan peuters is dat ze eerlijk zijn. Wat zou het toch heerlijk zijn als je gewoon tegen je buurvrouw/collega/irritante verkoper kunt zeggen: ‘Ik vind jou stohom!’ Of dat je gewoon tegen een random iemand zegt: ‘Ik heb jeuk aan m’n pipi.’ Ik heb het altijd al eens willen doen, maar nooit gedaan. Nu raad ik ook niet aan om dat te doen, maar gewoon eerlijk zeggen tegen de ober dat je het eten niet te hachelen vond of dat je iemand een ongelooflijke klootzaak vindt, is eigenlijk niks mee.

5. Toon je emoties

Op een of andere manier leren we gedurende het volwassen worden dat we onze emoties in moeten houden. Huilen of schreeuwen op de werkvloer? Not done. Dansen en zingen van vreugde, doen we ook niet zo snel in het openbaar. Voor veel mensen is zichzelf kwetsbaar opstellen door ‘ik hou van je’ of ‘ik mis je’ te zeggen ook al heel moeilijk. Peuters hebben geen rem en kunnen je soms ongeremd knuffelen, kusjes geven en zeggen dat ze van je houden. Maar ook als ze verdrietig of boos zijn houden ze zich niet in. Waarom zou je ook eigenlijk? Je emoties tonen is juist super menselijk en lucht op!

Peuters zijn heel eager en leren dan ook dagelijks nieuwe dingen. Ze zijn volop in ontwikkeling, nieuwsgierig en willen alles ‘zelluf doen’. Maar ook als volwassene is het belangrijk dat je je blijft ontwikkelen en groeien, zodat je niet stilstaat. Alleen: dat kost energie en tijd, en daar hebben we dus niet altijd zin in. Zonde, je peuter geeft het goede voorbeeld!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50