6 dingen die je jezelf moet afvragen voordat je aan kinderen begint

6 dingen die je jezelf moet afvragen voordat je aan kinderen begint

Eigenlijk weet je het van jongs af aan al: je wil graag moeder worden. Je houdt van kinderen en een gezin lijkt je geweldig! Maar voordat je nu direct die pilstrip in de prullenbak gooit of een afspraak bij de dokter maakt om die spiraal eruit te halen, vraag je jezelf héél even de volgende dingen af.

Tuurlijk, uiteindelijk is het enige wat een kind écht nodig heeft liefde van zijn ouders. En ja, soms word je ook zwanger zonder dat je dit gepland had. Maar als je er bewust voor gaat, is het toch goed om even de volgende dingen te overdenken.

Zie ik een toekomst écht zitten met mijn partner?

Een kind van jullie samen is een verbintenis voor het leven. Bij een huwelijk kun je scheiden, maar een kind is en blijft iets van jullie samen voor altijd. En ook al zouden jullie misschien uit elkaar gaan, als het goed is blijven jullie wel beiden voor hem of haar zorgen. En dus blijven jullie voor altijd met elkaar verbonden via jullie kind. En nu is er in elke relatie wel iets, en krijg je sowieso geen garantie dat jullie relatie of huwelijk voor altijd is, maar vraag je wel af of je op dit moment gelukkig bent met hem en een gezamenlijke toekomst voor je ziet.

Ben ik (en is hij!) klaar voor de verantwoordelijkheid van een kind?

Een kind is waarschijnlijk de grootste verantwoordelijkheid die je ooit hebt gekregen. En die verantwoordelijk móet je nemen. Zijn of haar welzijn ligt in jullie handen en is vanaf het moment dat je baby geboren is, jullie nummer één prioriteit. Ben je daaraan toe?

Is het een beetje bio stabiel in m’n leven?

Voor zo’n kleintje is rust, reinheid en regelmaat erg belangrijk. En dus is het fijn als de thuissituatie een beetje stabiel is. Zit je zelf bijvoorbeeld goed genoeg in je vel? Is jullie relatie stabiel of hebben jullie om elk wissewasje ruzie? Hebben jullie een huisje samen? Een vast inkomen? Allemaal dingen om over na te denken.

Heb ik er de financiële middelen voor?

Een kind kost geld. Vanaf de zwangerschap zul je al veel dingen aan moeten schaffen. Dus niet alleen een vast inkomen is belangrijk, maar ook wat spaargeld. Gelukkig zijn er genoeg creatieve oplossingen, waarmee je goed kunt besparen, maar je bent altijd meer kwijt dan je denkt. Niet zo’n groot budget? Kijk veel op Marktplaats en vraag rond bij familie en vrienden voor tweedehands spullen.

Is het werktechnisch mogelijk of valt dit te regelen?

Is het werktechnisch mogelijk om voor een kindje te gaan? Nu is het natuurlijk wel belangrijk dat je niet in problemen denkt maar in oplossingen, dus vaak valt er veel te regelen. Werken jullie beiden fulltime? Kijk wie er minder kan gaan werken óf op andere uren kan gaan werken. Kijk wat de mogelijkheden zijn qua opvang. Het kinderdagverblijf is niet de enige mogelijkheid. Ook een gastouder is bijvoorbeeld een optie of opa en oma die het vaak maar wat leuk vinden om een dag in de week op te passen.

Kan ik mijn kind onvoorwaardelijke liefde geven?

Eigenlijk de belangrijkste van allemaal: kun je je kind onvoorwaardelijke liefde geven? Want als een kind één ding nodig heeft is het… juistem, liefde.

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


 • Summer89

  Wat belachelijk. Alsof het krijgen van een kind zich zo laat plannen. Als je alleen al de laatste kan afvinken, doe je het geweldig.

 • Summer89

  Wat belachelijk. Alsof het krijgen van een kind zich zo laat plannen. Als je alleen al de laatste kan afvinken, doe je het geweldig.

 • Kez

  Nog 1. Ben je ook in staat ervoor te zorgen als het een kindje met een afwijking blijkt te zijn. ( niet alles is zichtbaar op echo's, denk aan ass bijvoorbeeld).

 • Soccer-Mom

  Bio stabiel????

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

2 leden zijn nu online
Aanmelden