6 dingen die gebeuren die niet in je geboorteplan stonden

6 dingen die gebeuren die niet in je geboorteplan stonden

Jij denkt dat je alles goed hebt vastgelegd in je geboorteplan en dat je bevalling als een goed geoliede machine zal verlopen. Hahahahaha! Succes. Want geboorteplan of niet, deze dingen gaan toch wel gebeuren. En die stonden nou net níet in je geboorteplan.

Je man valt in slaap
Je zag het helemaal voor je. Terwijl jij daar ligt te hijgen, te puffen en te schreeuwen staat hij aan jouw zijde om je te supporten. Hij zou natte washandjes op je voorhoofd leggen, zeggen dat je de beste bent, dat je het kunt en jouw mental coach zijn. Hij zou je bewonderen om wat je doet en al het mogelijke doen om het jou zo comfortabel mogelijk te maken. Maar terwijl jij daar ligt te puffen kijk je naast je en… ligt-ie ver weg in dromenland met een straaltje kwijl langs zijn mond.

Je man is meer geïnteresseerd in zijn Facebook-nieuwsfeed dan in jou
Terwijl jij de ene na de andere wee wegpuft en je afvraagt waar die hand op je schouder blijft, kijk je in je ooghoek en zie je dat meneer zit te lachen om een kattenfilmpje op Facebook. Zodra jij vraagt: ‘Schat, wil je effe-‘, kapt hij je af met ‘Wacht even lieverd, even dit afkijken’. Godnondeju, is er dan tegenwoordig niks meer heilig?!

Pijnstilling
Jij zou op een natuurlijke manier gaan bevallen. Je bent toch geen mietje? In je geboorteplan had je dan ook opgenomen dat je geen pijnstilling, ruggenprik of whatsoever wilde. Nee hoor, jij laat de natuur z’n gang gaan; je zou het liefst nog naakt in een bloemetjesweide tussen de narcissen en madeliefjes gaan baren zonder dokter in de buurt. Tot je na een weeënstom niet weet hoe snél je de dokter aan z’n jas moet trekken om die ruggenprik. “Nee, NU!!!!”

Je bent één grote emotionele mess en je weet niet wat je moet doen
Jij dacht dat je wel wist wat je kon verwachten na al die 938 bevallingsverhalen die je hebt gelezen en die pufcursus die je hebt gevolgd. Jij zou helemaal Zen je bevalling ingaan en precies weten wat je op dat moment moet doen. Nou… viel dat even tegen? Je hebt geschreeuwd, gescholden, je bent in paniek geraakt en je bent van moeheid in lachen uitgebarsten om je achterlijke gedrag. Wat je moest doen? Je had geen idee. Gelukkig was daar de verloskundige die je enigszins kon leiden.

Geen tijd voor comfortabele items
Je had geurkaarsen meegenomen, fijne kussens, fotolijstjes: alles om van jouw bevalling een ware relaxte belevenis te maken. Jij zou die bevalling weleens even in de zenmodus gaan rocken! Maar wat je dacht toen je eenmaal lag te kermen van de pijn? Dat je vriend die kaarsen en die fotolijstjes ergens mocht steken waar de zon niet schijnt…!

Er staan ineens 938 mensen rond je bed
Je had toch duidelijk in je bevallingsplan gezet dat er geen stagiaires bij je bevalling aanwezig mochten zijn? Die drukte rondom je bed is namelijk het laatste wat je wilde. Maar ja, dan moet je bevalling wel goed verlopen. Voor je het weet had je allerlei complicaties en stond het halve ziekenhuispersoneel in je kamer te lunchen en te vergaderen. Ga. Weg!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


 • Beukenblaadje

  Helemaal niks mis met de reminder op z'n tijd dat een geboorteplan meer een overzicht van je wensen is dan een draaiboek, prima om dat met een knipoog te benoemen....

  Maar ik krijg wel een beetje jeuk als vaders weer eens als niet-betrokken, onhandige, onwetende en onverantwoordelijke sukkels worden afgeschilderd. Dat heeft ook helemaal niets met geboorteplannen of -wensen te maken maar met hoe volwassen je relatie is in mijn ogen... Als we meer betrokken, geëmancipeerde vaders willen, moeten we misschien ook ophouden om ze, ook als het 'voor de lol' is in artikelen met een knipoog, zo gemakkelijk af te schilderen als een soort kleuters en ze serieus te nemen in hun rol als vader en geboortepartner.

 • Kleintje2016

  Als je bevalplan geen wensenlijstje is maar een karakteromschrijving, kun je er best wat aan hebben.

  Niks is namelijk maakbaar maar met de juiste aanwijzingen kan j omgeving je juist in elke situatie goed steunen.

  Bijvoorbeeld als je aan kunt geven dat je het op prijs stelt dat iemand uitlegt wat hij doet. Of dat je bij pijn meestal stil wordt. Of dat je gevoelig bent voor complimentjes of in stresssituaties uit behoefte hebt om wel of niet aangesproken te worden.

  Al die dingen kunnen onder omstandigheden veranderen maar op die gebieden ken je jezelf vast wel een beetje.

  En ook ervaring kan zeker een rol spelen.

  Ik voelde me bij de eerste zwaar ongemakkelijk toen de verloskundige toch een baarkruk wilde proberen. Dat gaat dus mooi in het plan.

  Net als dat ik last van mn bekken heb en niet in rugligging wil bevallen vanwege het spreiden van mn benen..

  T is maar net wat voor plan je schrijft of iemand er iets mee kan!

 • Lady-Whistledown

  Ook zonder geboorteplan komt je kindje wel ter wereld.

  Trouwens, geen enkel van de bovemomschreven scenario's zijn bij mijn bevallingen gebeurd.

 • Ashleyjessy

  Geboorteplan slaat over het algemeen nergens op. Het gaat NOOIT zoals je gedacht had van te voren en het is ook niet verstandig om je daarop te focussen.

  Focus op je lichaam .

  Grote lijnen kun je vastleggen maar als het niet werkt op dat moment zou je het net zo goed weer kunnen omgooien.

  Vriendin van mij wilde thuis bevallen in bad. Kaarsjes aan romantisch muziekje. Alles heel zen binnen paar uurtjes.

  Nou Het bad vond ze vreselijk, muziek vond ze vreselijk en het was alles behalve zen .

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50