5 vooroordelen die ik vaak over autisme hoor

5 vooroordelen die ik vaak over autisme hoor

Vooroordelen. Regelmatig krijg ik ermee te maken. Ik zal echt niet beweren dat ik mijzelf er nooit schuldig aan maak te snel te oordelen maar ik verbaas me toch vaak over de oordelen die mensen zo snel hebben. Tijd om een aantal vooroordelen omtrent autisme en zoonlief eens te ontkrachten…

1.’Je ziet niks aan hem’

Klopt! Zoonlief heeft een autistische stoornis. Dat houdt in dat het in zijn koppie wat anders werkt. Qua uiterlijk zie je helemaal niks aan hem! Als je zoonlief wat langer ziet merk je wel dat hij in zijn gedragingen ‘anders’ is. Hij fladdert, maakt klanken. Wel maakt hij oogcontact. Iets waarvan vaak gedacht wordt dat autisten dit niet doen. Genoeg mensen met autisme vinden dat ook lastig, genoeg ook niet!

2. ‘Dan is hij vast ergens heel goed in of heel slim’

Zoonlief heeft genoeg talenten waar ik heel trots op ben. Juist omdat het door zijn beperkingen een stuk moeilijker is om aan de ‘zogenaamde norm’ te voldoen. Moeders zijn altijd trots. Zo hoort het (denk ik) ook. Maar dat hij ergens een speciale gave voor heeft? Nee. Natuurlijk zijn er mensen met autisme die ergens enorm in uitblinken. Dat is wel een select groepje. Net zoals bij mensen zonder beperking. Niet alle mensen met autisme zijn uitzonderlijk slim of kunnen heel goed tekenen.

3. ‘Dan heeft hij weinig gevoel/emotie zeker’

Ook deze hoor ik heel vaak. Als er iemand gevoel heeft is Zoonlief het wel. Hij is juist heel gevoelig en van zijn lieve bekkie is altijd goed af te lezen hoe hij zich voelt. Niks geen vlakke gezichtsuitdrukking dus.

Wel is hij redelijk op zichzelf gericht en maakt hij niet zo snel contact met anderen. Hij vindt reuring en groepen mensen gezellig maar dan wel dat hij het zelf onder controle heeft. Dat hij zich op een rustig afstandje kan terug trekken en het gebeuren kan bekijken.

4. ‘Hij groeit later zeker wel over zijn autisme heen’

Autisme is een stoornis in de hersenen. Tot op de dag van vandaag wordt er onderzoek gedaan naar de oorzaak en werking van de hersenen bij mensen met autisme. Hoewel men er steeds meer over weet, zijn er ook nog zoveel vragen. Over autisme groei je niet heen. Je hebt het of je hebt het niet. Dat er tools en manieren zijn om met je autisme om te gaan, je leert hoe wel of niet te handelen etc., integreert autisme natuurlijk wel in je leven. Sommige mensen ervaren weinig hinder van hun autisme bij andere beperkt het hun leven en dat van hun naasten enorm.

5. ‘Mijn oom/nichtje/buurjongen/vul zelf maar in…/ heeft autisme en die kan wel praten/naar school/vul zelf maar in…/

Het zal vast aardig bedoeld zijn als mensen mee willen denken maar met vergelijken schieten we niks op. Zoonlief is uniek en heeft naast zijn autisme een verstandelijke beperking. Een aantal vaardigheden zitten simpelweg (nog niet) in zijn vermogen. Ruim voor zijn tweede verjaardag zaten we al bij de logopediste. Ik heb vanaf zijn geboorte boekjes voorgelezen en ook met zusje kletsen we heel wat af. Dat het hem niet lukt om te praten is regelmatig frustrerend voor hem en verdrietig voor ons. Als ‘buitenstaanders’ voor de zoveelste keer concluderen dat hij ‘nu nog steeds niet praat’ is dat aardig vermoeiend en simpel zat gewoon niet leuk.

Dit blog is niet bedoeld als klaagzang maar ik wilde het toch even delen. Misschien handig om te onthouden wanneer je zelf iemand ontmoet die autisme heeft. En nee, ‘die zien er vaak helemaal niet autistisch uit.’

Tags: Autisme,

Melanie is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van twee kinderen, een zoon en een dochter, een koningskoppel zoals dat wordt genoemd. Het ideale gezin zoals de buitenwereld dit ziet, maar achter het lieve blonde koppie van haar zoon schuilt een autistische stoornis en een verstandelijke beperking. Hoewel dit grote impact heeft op hun gezinsleven, staan ze positief in het leven. Het glas is altijd halfvol en genieten van de kleine dingen is bij hun écht van toepassing.

Meer blogs van <elanie kun je lezen op www.autismewelwat.nl en wil je dat Melanie iets voor je schrijft, ga dan naar www.lettersvanmel.nl.

Reageer op dit artikel

reacties (9) Stuur een bedankje


 • seilram

  Mooi omschreven! Ik werk zelf in de zorg en met kinderen die een verstandelijke beperking hebben en autisme hebben. Thuis heb ik een jongen van 8met autisme, wat vorige week bekend werd (al wist ik het al wel). Maar krijg als ik erover praat met moeders van school ook vaak de vooroordelen te horen. En sommige snappen het iets beter. En tja ik denk dat ik een voordeel heb. Omdat ik ermee werk.

 • Cherlean

  Zo herkenbaar..en wat mooi geschreven.

  Mijn jongere broer inmiddels jong volwassen heeft ook een autisme stoornis. Helaas werdt dat pas op zijn 18e ontdekt wat zeer frustrerend was voor hem. Nu vele jaren later gaat het goed en ben ik super trots als zus in wat hij allemaal heeft aangeleerd.

 • Letters-van-Mel

  Bedankt voor je reactie! Fijn dat het nu zo goed gaat!

  Groetjes,

  Melanie

 • lieve-mama-van-Lorenzo-en-Milan

  Mooi stukje

  Zelf heb ik een zoon met autisme

  Wordt bijna 10 en het is een schat van een jongen

 • Letters-van-Mel

  Bedankt voor je reactie! Liefs, Melanie

 • Kez

  Herkenbaar, alleen de laatste is hier juist andersom. Dan denken mensen dat zijn autisme wel meevalt omdat hij naar een reguliere school gaat, slim is en wel contact maakt.

 • Letters-van-Mel

  Bedankt voor je reactie. Oh ja, geloof ik ook wel ja. Onderschat of overschat! Liefs, Melanie

 • Mybabies

  Allemaal zo vaak gehoord. Kleine aanvulling “jeetje, ik zou het niet kunnen” en “ik zal haar maar niet gedag zeggen he/met rust laten”. Het idee dat autisten geen behoefte hebben aam contact, liefde, warmte of gezien te worden. Mijn dochter weer niet hoe, maar ze heeft die behoeftes net als ieder ander. Ze kan het alleen niet laten zien.

 • Letters-van-Mel

  Inderdaad! Een ander weet het altijd zo goed... Denken voor een ander... Liefs, Melanie

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50