5 dingen waar je als moeder echt mee mag stoppen

5 dingen waar je als moeder echt mee mag stoppen
  • in Moeder
  • 0
  • 18801
  • 05/07/2020

Moeder zijn: het is misschien wel het mooiste én meest ingewikkelde wat er is. Je wilt het goed doen, maar ook jezelf niet uit het oog verliezen. Maar hoe moet dat? Ten eerste: niks moet. Maar als je stopt met de volgende dingen, maak je het jezelf stukken makkelijker.

Als je moeder wordt, verandert je wereld voor altijd. Bij de een gebeurt dat meer dan bij de ander, maar één ding is zeker: je bent niet meer alleen verantwoordelijk voor jezelf. En dat is prachtig, maar ook heftig, want je krijgt er flink veel taken bij. Soms zijn het er alleen minder dan je denkt. De volgende dingen hoef je bijvoorbeeld écht niet te doen.

1. Jezelf met andere moeders vergelijken
Jij bent jij. En je bent goed zoals je bent. Dat de moeder van Dirkje en Thomas het flikt om én coupe Fabulous én een topcarrière én een opgeruimd huis én tijd voor haar kinderen te hebben, is fijn. Voor de moeder van Dirkje en Thomas. Jij hebt er niets mee te maken, want jij doet het op jouw manier. Misschien met een snelle, maar vlotte knot op je kop, minder werk of geen werk en te gaar gekookte worteltjes zo nu en dan, want moe, moe, moe. Wat je wél altijd hebt? Liefde. Laatjes vol. En daar kan niets tegenop.

2. Het altijd perfect willen doen
Je zult niet de eerste moeder zijn die vurig hoopt dat haar kinderen later nooit iets op haar aanmerken. Je wilt het liefst zacht, accepterend, vrolijk, aandachtig, creatief, grappig en precies streng genoeg zijn. Graag 24/7, ook nog eens. Ik heb nieuws voor je: dat kan niet. Of nou ja: naast wat je allemaal voor moois kunt zijn, zul je ongetwijfeld ook (behoorlijke) steken laten vallen. Net als de rest van de moeders hier op aard, ook al lijkt hun gras tien tinten groener. Onthoud: je bent een mens, geen robot. Hoogste tijd om jezelf dan ook als zodanig te behandelen. 

3. Alles zelf willen doen
Heb je hulp nodig? Vraag erom. Je hoeft namelijk niet altijd alles zelf te doen. Ook niet als je het eigenlijk wel kúnt doen, maar even tijd voor jezelf wilt. Dus vraag gerust eens of je ouders een keer op willen passen. Laat je partner, ook al vind je dat je het zelf het best kunt, je dochters haar in een staartje frummelen. En stap op die vriendin af om te vragen hoe zij iets aanpakt. Ruimte krijgen, is ruimte nemen!

4. Jezelf gek maken met wat je op internet leest
Als iets voor een jeukende hoofdhuid zorgt, is het ervaringen van anderen op internet lezen. Dit kan namelijk maar op één manier uitpakken: óf je denkt dat je je aanstelt, óf je moet acuut concluderen dat het heel, heel droevig met jouw situatie gesteld is. Echt, je zult de eerste niet zijn die na het lezen van wat fora denkt dat zijn kind autistisch is omdat hij alleen oog heeft voor zijn brandweerwagen. Wil je ergens zekerheid over? Gebruik je instinct en vraag om deskundig advies.

5. Over andere moeders oordelen
Als mensen één ding goed kunnen, is het zeggen dat hen iets nóóit zou overkomen of dat zij zoiets nóóit zouden doen. Dit zit in onze aard; het is een manier om onszelf gerust te stellen. We krijgen namelijk al een zenuwinzinking van het idee dat we ergens de controle niet over hebben en dat dat voor penarie zorgt. Hoe goed je ook op iets let, alleen, het is géén garantie dat je kind niets overkomt. Ook hij kan met zijn hoofd tussen de traptredes blijven steken, een keer voor een hartaanval zorgen door opeens kwijt te zijn of het kind zijn dat eerst niet gepland was. That’s life. En daar moet je het soms mee doen.

Waar zou jij als moeder mee willen stoppen?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter!
 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50