30% kinderen tussen 9 en 12 praat niet over seks 

30% kinderen tussen 9 en 12 praat niet over seks 

Seksualiteit en kinderen: het blijft een lastig onderwerp zoals Rosanne al schreef in haar rubriek Roos Coacht. En dat ouders het lastig vinden, wordt maar weer eens bevestigd door onderzoek. Drie op de tien kinderen tussen de 9 en 12 jaar heeft het op school, thuis en vriend(inn)en nooit over seks. Ook lichamelijke veranderingen in de puberteit en seksuele grenzen zijn onderwerpen die niet worden besproken. 

Kenniscentrum in seksualiteit Rutgers deed in samenwerking met het NOS Jeugdjournaal onderzoek onder ruim duizend kinderen tussen de 9 en 12 jaar oud en hun ouders. Het kenniscentrum concludeert aan de hand van dit onderzoek dat kinderen nog te weinig weten over seksualiteit. 48% van de ondervraagde kinderen weet wat vrijen of seks is en zes op de tien kinderen weet waar baby's vandaan komen. Het grootste gedeelte van de kinderen geeft ook aan te weten van homoseksualiteit.

Ouders weten volgens Rutgers goed wat er speelt bij de seksuele ontwikkeling van kun kind. 71% geeft aan vragen van hun kinderen te beantwoorden, maar uit de antwoorden van kinderen blijkt dat slechts 52% te zijn. Het advies van het kenniscentrum is aan scholen om meer educatie te geven over seksualiteit en daarbij het onderwerp niet te zwaar te maken. ‘Grijp liever de actualiteit of een toevallige opmerking of gebeurtenis aan. Ouders kunnen zelfs een voorlichtingsboekje laten rondslingeren.’

Hoe ga jij om met seksualiteit ten opzichte van je kind?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50