20 procent van kinderen gescheiden ouders ziet vader niet meer

20 procent van kinderen gescheiden ouders ziet vader niet meer
  • in Kinderen
  • 3
  • 3346
  • 17/10/2018

1 op de 5 volwassenen met gescheiden ouders heeft nog nauwelijks contact met hun vader. Dat blijkt uit het onderzoek Ouders en Kinderen in Nederland, uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met het CBS. Het is voor het eerst dat de langetermijneffecten van scheiding op deze manier onder de loep zijn genomen.

Niet normaal

Het onderzoek is gebaseerd op een specifieke generatie, aldus onderzoeker Matthijs Kalmijn tegenover RTL Nieuws. De onderzochte groep is opgegroeid in de tijd (1971 – 1991) waarin scheiden in Nederland ineens veel vaker voorkwam. Toen waren bezoekregelingen en co-ouderschappen nog niet zo normaal als nu. Bij kinderen van wie de ouders bij elkaar zijn gebleven, had slechts 2 procent niet of nauwelijks contact met hun ouders.

Contact vader

Kalmijn: "Veel vaders hebben er moeite mee als ze het contact met de kinderen verwatert. Ze ervaren minder sociaal welbevinden als er geen contact is. Voor kinderen is dat anders. Vooral als er in de opvoeding conflicten zijn, is het stoppen van de ruzie belangrijker dan contact met de vader."

Situatie veranderd

Tegenwoordig zijn vaders veel meer betrokken bij de opvoeding. Kalmijn: “Hun rol is totaal veranderd. Partners, omgeving, overheid: in de jaren 70 en 80 was iedereen verrast door de situatie en niet in staat om bij te sturen”.

Heb jij als kind een scheiding meegemaakt?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50