10 praktische tips: hoe minder je met suikers?

10 praktische tips: hoe minder je met suikers?

Kinderen vinden suiker heerlijk. Als ouders wil je echter juist dat ze minder suiker binnen krijgen. Maar, hoe krijg je dat nu voor elkaar? Meer en meer zijn er handigheidjes bekend, hoe je kinderen kunt bewegen om zelf te kiezen voor een knapperig groentehapje of een vers stuk fruit!  Hier vind je een top lijstje aan trucjes om jouw kleintje te behoeden voor het zoete goedje. 

Een kinderfeestje, een traktatie, soms kun je er nu eenmaal niet omheen. Focus je daarom op wat jij zelf WEL kan doen! Jij kan echt verschil maken. Vervang alle zoetigheid eens voor kleurrijke, knapperige, sappige en lekkere voeding en laat jouw kindje zelf ontdekken hoe heerlijk het is.

Tip 1: Op brood hoeft echt niet altijd hagelslag, chocopasta of appelstroop. Doe eens gek en vervang het beleg eens door fruit, bijvoorbeeld door banaan, tomaat of aardbei. Ze zullen het wellicht in het begin vreemd en grappig vinden, maar als ze het eenmaal proeven…

Tip 2: Stap over op thee. Kinderen vinden het heel gezellig om net als mama samen een kopje thee te drinken. Ok, het kan qua smaak even wennen zijn, maar er zijn hele lekkere fruitsmaakjes waar je mee zou kunnen beginnen. En bedenk nu zelf eens, hoe leuk het is als jullie samen het zakje thee in het glas dippen. Ze ontdekken de kleurverandering van de thee en de werking van het zakje. Dikke kans dat ze deze zelf gemaakte thee niet laten staan … Let wel op dat je het gekookte water eerst goed afkoelt. 

Tip 3: Geef ze eens een doorzichtige bidon en voeg eens een stuk appel of een stuk komkommer toe aan water. Kinderen vinden dit mooi en spannend om te zien, waardoor de nieuwsgierigheid om het te drinken groeit. Vervolgens zullen ze de frisse smaak van het water gaan proeven. 

Tip 4: Wees creatief met fruit en groente. Dit moet je eens proberen: maak een groot bord met allerlei soorten fruit en lekkere groente. Laat nu zien hoe jij op je bord een gezichtje maakt met de partjes mandarijn en stukjes appel. Vol enthousiasme zullen ze zelf ook aan de slag gaan. Het is alleen te hopen dat het lukt, voordat het bakje fruit en groente leeg is. 

Tip 5: Zellufdoen! Laat je kindje zelf eten beetpakken of zelf met het lepeltje oefenen. Ok, het kan wat rotzooi geven, maar ze zullen zich meer inzetten om de hapjes ook echt te eten en hun bordje leeg te krijgen. 

Tip 6: Kook eens wat meer groentes en geef deze de volgende dag tussendoor als hapje. Een bakje met lekkere boontjes bijvoorbeeld, of kleine stukjes zachte wortel. Ze zullen het heerlijk vinden! 

Tip 7: Geef je nog vlak voor het eten een hapje, dan kun je erop wachten dat het gekookte eten niet zo enthousiast meer wordt ontvangen. Probeer ze af te leiden van hun hongergevoel met een spelletje of wat kleurpotloodjes, totdat ze aan tafel zitten om lekker te gaan eten. 

Tip 8: Laat je kindje eens meehelpen met het dekken van de tafel. Maak het gezellig met vrolijke bordjes en bekertjes. Geen iPad of iPhone aan tafel werkt ook heel goed! Je kleintje zal naar jou en naar de rest kijken hoe ze eten. Ze zullen het gedrag kopiëren en zo lekker gaan eten. 

Tip 9: Ga eens naar de markt en koop daar lekkere verse kruiden. Verse en pure ingrediënten maken alles veel lekkerder, dan het koken met pakjes. Laat die maar in de supermarkt! Dat scheelt ook nog eens suiker.

Tip 10: Vraag aan de verdere omgeving zoals op het kinderdagverblijf of bij de oppas om ook over te gaan op dezelfde instelling; geen suiker, maar lekker fruit of groente als tussendoortje. 

Tip tot slot; Wees zelf het goede voorbeeld! Eet zelf ook veel fruit en rauwkost en maak eens een heerlijke salade als lunch. Je zult zien dat je het heerlijk vindt. 

Heb jij nog een goede tip, waardoor kids minder suiker zullen eten?

Wil je meer handige voedingstips voor je peuter,klik dan hier!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50