10 manieren om milieubewuster te leven als moeder

10 manieren om milieubewuster te leven als moeder

Misschien denk je er nog niet heel bewust over na, maar ook als moeder kun je grote stappen maken naar een milieuvriendelijker leven. Zijn deze puntjes wel eens in je op gekomen?

1. Probeer wasbare luiers

De meeste afval die een baby produceert zijn natuurlijk de luiers. Vuilniszakken vol met luiers, hartstikke slecht voor het milieu natuurlijk. Heb je wel eens overwogen om wasbare luiers te gebruiken?

2. Milieuvriendelijke luiers

Gaan wasbare luiers je net iets te ver? Er zijn tegenwoordig ook goede milieuvriendelijke luiers met ecolabel te koop. Deze luiers zijn beter voor het milieu omdat er bijvoorbeeld geen pvc, witmakers, parfum of lotions in zitten.

3. Billen wassen met water

Nog zoiets, de billendoekjes. Er gaan zeker wel één of twee pakjes per week doorheen. Allemaal extra afval, wat slecht voor het milieu is. Billetjes kunnen ook prima afgespoeld worden onder de kraan, dat is waarschijnlijk zelfs zachter voor je kindje dan de schurende doekjes.

4. Billendoekjes doormidden

Ook een manier om zuiniger om te gaan met billendoekjes, is door ze doormidden te knippen. Zo gebruik je dus twee doekjes, maar eigenlijk is het er maar één.

5. Ga vaker wandelen of fietsen

Neem de fiets in plaats van de auto. Als je echt veel spullen hebt, is het natuurlijk niet altijd handig maar als het mogelijk is laat de auto dan staan.

6. Leen zoveel mogelijk spullen

Heeft je broer, vriendin, nicht nog een box/wieg/eetstoel die maar in de garage staat te verstoffen? Vraag of je die zolang mag gebruiken!

7. Accepteer gedragen kleding

Je wil natuurlijk ook graag zelf wat kleertjes shoppen voor de baby, maar sla gedragen kleertjes zeker niet af. Ze groeien er toch zo weer uit.

8. Volle wasmachine

Probeer altijd volle wasjes te draaien. Tenzij het echt niet anders kan omdat er bijvoorbeeld een noodgeval is met doorgelekte poep of ondergekotste pyjama's.

9. Koud wassen

Koude wasjes, wassen ook prima schoon. Het kost heel wat minder elektriciteit en is dus beter voor het milieu.

10. Maak zelf hapjes

Als je zelf hapjes maakt en die in je eigen recyclebare potjes bewaart, produceer je flink wat minder afval.

Hoe milieubewust ben jij als moeder?

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


  • latercera

    eigenlijk zou de beste tip zijn: zo min mogelijk kinderen op de wereld zetten

  • MamaJL

    Koude wasjes en kindervlekken gaan hier dus echt niet goed samen! Ik smeer alle vlekken in met groene zeep en dan toch echt op 40° de wasmachine in. Probeer verf- of grasvlekken er maar eens uit te krijgen in een koude was.

  • Soravan4

    Kinderen niet meer laten spelen dan worden ze niet vies en hoef je minder heet te wassen ook stoten ze minder stikstof uit omdat ze rustig blijven ademen.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50