10 manieren om milieubewuster te leven als moeder

10 manieren om milieubewuster te leven als moeder

Misschien denk je er nog niet heel bewust over na, maar ook als moeder kun je grote stappen maken naar een milieuvriendelijker leven. Zijn deze puntjes wel eens in je op gekomen?

1. Probeer wasbare luiers

De meeste afval die een baby produceert zijn natuurlijk de luiers. Vuilniszakken vol met luiers, hartstikke slecht voor het milieu natuurlijk. Heb je wel eens overwogen om wasbare luiers te gebruiken?

2. Milieuvriendelijke luiers

Gaan wasbare luiers je net iets te ver? Er zijn tegenwoordig ook goede milieuvriendelijke luiers met ecolabel te koop. Deze luiers zijn beter voor het milieu omdat er bijvoorbeeld geen pvc, witmakers, parfum of lotions in zitten.

3. Billen wassen met water

Nog zoiets, de billendoekjes. Er gaan zeker wel één of twee pakjes per week doorheen. Allemaal extra afval, wat slecht voor het milieu is. Billetjes kunnen ook prima afgespoeld worden onder de kraan, dat is waarschijnlijk zelfs zachter voor je kindje dan de schurende doekjes.

4. Billendoekjes doormidden

Ook een manier om zuiniger om te gaan met billendoekjes, is door ze doormidden te knippen. Zo gebruik je dus twee doekjes, maar eigenlijk is het er maar één.

5. Ga vaker wandelen of fietsen

Neem de fiets in plaats van de auto. Als je echt veel spullen hebt, is het natuurlijk niet altijd handig maar als het mogelijk is laat de auto dan staan.

6. Leen zoveel mogelijk spullen

Heeft je broer, vriendin, nicht nog een box/wieg/eetstoel die maar in de garage staat te verstoffen? Vraag of je die zolang mag gebruiken!

7. Accepteer gedragen kleding

Je wil natuurlijk ook graag zelf wat kleertjes shoppen voor de baby, maar sla gedragen kleertjes zeker niet af. Ze groeien er toch zo weer uit.

8. Volle wasmachine

Probeer altijd volle wasjes te draaien. Tenzij het echt niet anders kan omdat er bijvoorbeeld een noodgeval is met doorgelekte poep of ondergekotste pyjama's.

9. Koud wassen

Koude wasjes, wassen ook prima schoon. Het kost heel wat minder elektriciteit en is dus beter voor het milieu.

10. Maak zelf hapjes

Als je zelf hapjes maakt en die in je eigen recyclebare potjes bewaart, produceer je flink wat minder afval.

Hoe milieubewust ben jij als moeder?

Laura Saija is online redacteur bij BabyBytes. Ze woont samen met haar vriend Toby en hun baby Rosie (december 2017) in Amsterdam. In haar dagelijkse leven probeert ze een balans te vinden tussen het moederschap, haar relatie, vriendinnen én carrière. Volg Laura ook op Instagram.

Gerelelateerde artikelen


Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Shrimp

    Best wel... ga met Mn herbruikbare zakjes groente en fruit kopen, kaas met bijenwasdoeken i.p.v. folie , ik neem Mn glazen potten mee voor dadels en noten enzo. De bakker doet Mn koekjes meteen in de trommel. Ik kook niet uit pakjes en zakjes, gebruik eco wasmiddel en schoonmaak middel, weinig vlees of bio......wacht eens even....ben ik veranderd in zo n eco-mama 🤣🤣 Wasbare luiers heb ik jaren gedaan maar met nr4 was het vaak dat ik smiddags de luier verschoonde en dat moet echt eerder met wasbaar 7.00-11 is max en vaak werd het 1200 en dan krijg je rode vlekjes en das zielig . Let ook erg op kleding. Maaarrrr ik doe gewoon Mn best, ga niet rigide doen of mensen afvallen ( woordspeling 🤣) Ik spoel trouwens geen billen onder de kraan maar heb washandjes 👍🏻

  • MamaJL

    Soms vind ik mezelf helemaal niet zo milieubewust, heb wel drie kinderen op de wereld gezet. Voor de rest doen we het best aardig.

    Ook een aardige: we hebben maar twee televisies, twee smartphones en een iPad in huis. Dat wordt allemaal gedeeld. Het bespaart sowieso veel stroom want kinderen laten vaak alles standby staan. Maar het vervangen van apparaten na een paar jaar is ook erg milieubelastend.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50