10 (leerzame) activiteiten tegen de zomerverveling

10 (leerzame) activiteiten tegen de zomerverveling
  • in Kinderen
  • 0
  • 6880
  • 31/07/2022

De zomervakantie loopt zo langzaamaan tegen z'n eind, al hebben veel kinderen - gelukkig - nog wel even vakantie. Het weer zit een beetje tegen, dus tips om de kinderen bezig te houden zijn altijd welkom. Vandaag tien leerzame tips om de kinderen te entertainen. 

Leg een (moes)tuin aan

Door het planten van zaden, de zaadjes water te geven, en te kijken hoe ze groeien, kun je kinderen over fotosynthese leren en hoe de zon en het water zorgen dat de planten groeien. Bovendien kun je groenten planten om fantastische zomerse salades mee te maken - het is een win-win!
 

Organiseer een wiskundespeurtocht

Maak een lijst met rekensommen voor je kinderen en leg ze los in de tuin. Op basis van de leeftijd van je kind, kan de lijst met sommen veranderen, maar je kunt van alles doen, zoals: ‘Vind zeven groene bladeren’ en ‘Hoeveel bomen staan er in deze tuin?’. Je kunt dit ook gebruiken als een kans om optel- en aftrekvaardigheden (…) aan te scherpen; bijvoorbeeld, ‘Vind drie bloemen en tien takjes - hoeveel items heb je?’.

Verzamel stenen

Leer kinderen over wetenschappelijke waarnemingen door ze stenen te laten verzamelen en vervolgens hun bevindingen, zoals de verschillende maten, kleuren, vormen en structuren op te laten noemen. (Vervolgens kun je ze de stenen laten verven, weer een leuke bezigheid!)

Doe een koolzuurhoudend krijtexperiment

Doe gebroken stukken stoepkrijt in het water, daarna in azijn, en let op hoe verbaasd je kind zal zijn als het azijn begint te pruttelen. Oudere kinderen kun je leren dat de calcium in het krijt de oorzaak van de koolzuurhoudende reactie is. (Sommige rotsen bevatten ook calcium. Zo kun je de stenen uit hun stenenverzameling in azijn laten vallen om uit te vinden welke stenen calcium bevatten.)Bellen blazen

In plaats van een bellenblaas kopen in de winkel, laat je aan je kids zien dat bellen kunnen worden gemaakt door het mengen van water en afwasmiddel (plus een beetje maïssiroop). Probeer bellen te blazen met verschillende voorwerpen zoals kaasraspen, elastiekjes en een zeef.

Probeer uit wat er op het water drijft

Breng wateractiviteiten naar the next level! Vul een kinderzwembad of grote pot met water en probeer dingen in en om het huis uit om te kijken wat wel en niet drijft. Drijft een ei? Een lege fles water? Oudere kinderen kun je uitleggen dat de dingen die drijven minder dicht – of zwaar – zijn dan het water, waardoor ze boven het water blijven en vice versa.

Moedig lezen in de zomer aan

Aanmoedigen om extra te lezen naast lezen voor school, is altijd goed. De hersenen van je kinderen actief en betrokken houden door te lezen, houdt hun taalvaardigheid scherp en kan helpen met spelling, begrip en andere vaardigheden op school. 

Houd dagboeken bij of schrijf verhalen

Geef je kinderen een dagboek en laat ze schrijven over hun belevenissen. Of geef een schriftje/boekje waarin ze zelfverzonnen verhalen kunnen schrijven. Dit houdt hun spelling, handschrift en vaardigheden op peil. Moedig je kinderen aan om een verhaal te schrijven en vervolgens hardop aan de familie voor te lezen of in een poppenkast uit te beelden.

Speel bordspellen

Veel bordspellen, vooral schaken, stimuleren mentale vaardigheden. Scrabble en Boggle helpen met spelling en woordenschat, Monopoly helpt met geldvaardigheden en wiskunde, en Pictionary kan kunstvaardigheden en verbeelding stimuleren. Om er maar een paar te noemen.

Kook of bak iets

Koken is een leuke manier om wiskunde en wetenschap te leren én het is een belangrijke vaardigheid voor het leven. Kies een leuk recept uit en moedig je kinderen aan om zoveel mogelijk zelf te doen. Indien mogelijk kun je de kans grijpen om ze over gezonde ingrediënten te leren.

Bron: Popsugar

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50