8 dingen die niemand vertelt over een tweede kindje

8 dingen die niemand vertelt over een tweede kindje

Mijn eerste zwangerschap was een droom. Alles ging van een leien dakje, ik heb genoten van iedere minuut en het mannetje kondigde zich op de uitgerekende datum aan. 'Ik ben hier gewoon goed in' had ik mezelf wijsgemaakt. 

Helaas kwam ik mezelf de tweede zwangerschap tegen, toen alles helemaal anders bleek te zijn. Zo goed en makkelijk als alles de eerste keer ging, zo heftig was de tweede ronde. Maar er was meer dat ik niet aan had zien komen:

1. Je herinnert je namelijk niet zoveel meer als je dacht

Ik had miljoenen foto's gemaakt van mijn eerste oogappel en tijdens de eerste zwangerschap, maar blijkbaar was ik toch een hoop vergeten. Zo vergat ik door de roze waas dat ik ook de eerste zwangerschap een paar - minimale - kwaaltjes heb gehad. En twijfelde ik bij ieder mijlpaaltje van de tweede hoe dat bij haar grotere broer ook alweer ging. Blijkbaar vergeet je in 21 maanden meer dan je denkt!

2. Je zal je schuldig voelen

Het begon al bij de tweede zwangerschap: ik stond daar lang niet zo bij stil als bij de eerste. En dat vond ik sneu voor ons tweede poppetje. Ik voelde me schuldig tegenover mijn zoon, omdat ik vanwege mijn zware zwangerschap niet meer zo intens met hem kon spelen als eerst. Ik voelde me schuldig tegenover mijn tweede, omdat ze minder één op één-knuffeltijd heeft gehad dan haar broer. Ik voelde me schuldig tegenover de eerste omdat ik ook na de bevalling - weer fit en wel - nog steeds niet alle aandacht voor hem had. Tja...

3. Alles is minder intens

Ik heb na de geboorte van mijn tweede lang gewacht op dat overweldigende gevoel dat ik kreeg na de bevalling van de eerste. Ik voelde me afgewisseld intens gelukkig en soms ook angstig en vermoeid. Bij mijn tweede was alles net zo speciaal (begrijp me niet verkeerd!), maar dus wel een stuk minder intens dan de eerste keer. Ik was niet zo vermoeid, want ik schrok niet meer van de gebroken nachten en was ook niet bang dat ik iets verkeerd deed.

4. Je zwangerschapsverlof voelt anders

De eerste keer deed ik na de geboorte van mijn zoontje niets anders dan op de bank liggen en met hem op mijn borst series kijken. Ik deed hier en daar wat huishoudelijke klusjes, om vervolgens weer vermoeid op de bank te ploffen. Die luxe kon ik me de tweede keer niet permitteren. Ik was 24/7 aan het werk. Mijn baby had de nodige zorg nodig, maar deze keer had ik er - naast de huishoudelijke klussen - ook een overactieve peuter bij die soms letterlijk uitgelaten moest worden. 

5. Je hebt meer hulp nodig dan je dacht

Punt 4 gaf het eigenlijk al weg: tenzij je een fulltime nanny hebt of je eerste die naar de basisschool gaat, is het een hoop werk om voor twee kindjes te zorgen. Vergeet als mama echter je eigen herstel niet! Accepteer hulp van iedereen die het aanbiedt, laat de boodschappen-bezorgdienst een keertje extra aanwaaien en kijk of je voor je oudste enige vorm van entertainment kan vinden (bijvoorbeeld het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal), zodat je iets meer tijd hebt om zelf wat bij te komen.

6. Er is meer wasgoed dan je voor mogelijk had gehouden

Schrok je al van de berg was toen je nog één kind had? Dan zal je hoe dan ook verbaasd zijn over de berg met twee kinderen. Er zijn dagen geweest waarop ik niet wist hoe ik het ooit weg moest werken. Mijn tip: doe iedere dag minstens één was en ruim die ook direct op zodra het droog is. Op die manier blijft het allemaal behapbaar. 

7. Je zal je tweede kindje meer dragen dan de eerste

Je hebt namelijk geen keuze. De eerste verdient alle aandacht die hij of zij nodig heeft, maar de tweede ook. Je zult de draagzak of draagdoek dan ook een enorme uitkomst vinden. De tweede slaapt heerlijk tegen je aan, terwijl je op de grond met de eerste een toren van Lego bouwt. 

8. Schermtijd? Daar ben je opeens bijzonder makkelijk mee!

Er was een tijd waarin je het heel belangrijk vond dat je kind niet teveel aan een beeldscherm geplakt zat. Maar die tijd is voorbij als je hoogzwanger bent of een pasgeboren baby in huis hebt. Dan is de televisie of de iPad een geschenk uit de hemel waar je dankbaar gebruik van maakt. Wil je de baby voeden en voorkomen dat je peuter van de eettafel dondert? Geef 'm een tablet! Hoera! Al kan het dus ook best zo zijn dat we even terug grijpen naar punt 2 ;-)

Wat vond jij een verrassende ervaring aan de komst van je tweede kindje?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Bammamlilly

    Ik moet dit nog gaan ervaren. Had zware zwangerschap van mn zoon. Dus hoop dat deze soepeler gaat. Zeker als BAM. gelukkig goed, stevig en behulpzaam netwerk om me heen

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50