10 dingen die niemand je vertelt over moeder-zijn

10 dingen die niemand je vertelt over moeder-zijn

"Ik kan me er echt níks bij voorstellen, hoe het is om straks iemands moeder te zijn!" zei mijn zwangere vriendin, toen ik tijdens haar verlof een keer langs kwam voor een kop koffie. Ze wreef sereen over haar bolle buikje. Toen ik weg ging - met mijn peuter en baby onder de arm - liet ik haar in haar heerlijk rustige en opgeruimde huis achter.

Nog even mocht ze fantaseren over het moederschap, en ondertussen bedacht ik de dingen die ik haar eigenlijk zou willen vertellen over moeder-zijn. 

1. Slaapgebrek

Functioneren zonder slaap? Het kan en dat gaat echt makkelijker dan je nu zou denken! Je doet het namelijk gewoon, omdat je geen andere keuze hebt. En je houdt jezelf niet alleen maar staande, je zorgt ook nog eens voor een ander mens. Soms met hulp van wat koffie. Of veel koffie. Maar toch! Hoe badass? 

2. Acrobaat

Koffie maken met één hand, de vaatwasser uitruimen met één hand, luiers verschonen terwijl je aan de telefoon bent, een flesje geven terwijl je een mailtje beantwoord, je peuter dragen op je nek, terwijl je ook je baby op je heup draagt: je wordt als moeder al heel snel heel erg handig! En mega-sterk! 

3. Borstvoeding of flesvoeding

Borstvoeding geven is prachtig. Mijn beide kinderen hebben het ruim een jaar gehad en mijn jongste is still going strong, maar het is me wel duidelijk dat het niet voor iedereen zomaar loopt. Soms duurt het dágen voordat je melkproductie op gang is. Soms doet het zoveel pijn dat je zelfs wenst nog een keer te mogen bevallen. Soms hapt je kindje niet goed aan en soms zijn er zoveel redenen waarom het niet lukt of waarom je het als moeder niet wilt, dat flesvoeding de enige optie is. Laat je niet verdrietig maken als het niet gelukt is om borstvoeding te geven, een gelukkige moeder is het ALLERbelangrijkst! 

4. Google is je beste vriend en grootste vijand

Denk je dat je tijdens je zwangerschap veel googelde bij ieder krampje of ieder (gebrek aan) schopje? Breid je databundel maar uit nu het nog kan, je gaat het nodig hebben! Werkelijk ieder zuchtje zal je gaan googelen als je kindje er eenmaal is! 'Baby 2 dagen drinkt ieder uur', 'babypoep groenig, is dit normaal' en 'baby wordt iedere twee uur wakker'...

5. Je focus verschuift

Ben je tot nu toe op de hoogte van de nieuwste hits in de top 40? Weet je wat er in de mode is? Op de hoogte van de laatste make-up en haartrends? Hmmmja, gelukkig! Want je gaat de komende maanden/jaren een achterstand oplopen. Voortaan ben jij op de hoogte van de nieuwste hit-televisieprogramma's voor peuters, weet je alles van de nieuwste soorten speelgoed en kan je kinderhits van voor tot achter meebrullen. 

6. Bevallen

Tijdens de bevalling komen er nogal wat dingen mee. De meeste vrouwen poepen tijdens het persen (tja, dat is normaal!) en nadat je baby eenmaal op je borst gelegd is, moet je er nog een glibberige placenta (die eruit ziet als een gigantische rauwe biefstuk) uit persen. Dacht je dat je klaar was... 

7. Schone kleding all day every day

Als je moeder bent, kan je NOOIT meer twee dagen dezelfde kleding aan. Of twee dagdelen, zelfs! Je wordt ondergekotst, er wordt snot aan je afgeveegd en aan al die aanstaande mama's die denken dat luiers poep netjes binnenboord houden: dat is slechts een kwestie van kansberekening. Zo'n 50% van de keren zit ALLES onder de poep. Ook je nieuwe blouse, dus.

8. Stilte

'Oh, wat is het heerlijk stil, ze zijn vást lief aan het spelen!' Op het moment dat je je op deze gedachte betrapt en op het punt staat een kop koffie te zetten, REN dan als een dolle richting je kinderen, om te zien of ze zichzelf niet electrocuteren, hun hele lichaampjes vol smeren met Sudo Crem of je muren decoreren met poep uit hun eigen luiers. Stilte is namelijk ALTIJD verdacht. ALTIJD. 

9. Mamarazzi

Maak nu het nog kan de ruimte op je telefoon zoveel mogelijk vrij. Je gaat namelijk DUIZENDEN foto's en filmpjes van je kind maken! Echt ieder lachje, ieder rood aangelopen snoetje (na het verorberen van een berg spaghetti), iedere mijlpaal of semi-mijlpaal leg je vast. Hopelijk heeft je kind later tijd om door die enorme database foto's heen te worstelen!

10. Volksverhuizing

Waar je voorheen altijd de deur uit ging met je huissleutel in je zak en je telefoon en pinpas in de hand, kom je er met een baby niet zo makkelijk vanaf. Luiers, billendoekjes, flesjes, tepelhoedjes, schone kleren voor als er een ongelukje is geweest, Nijntje-koekjes, hydrofieldoeken, speelgoed en alles wat je verder kunt bedenken (en meer!) sleep je voortaan mee! 

Het moederschap verandert een hoop. Welke verandering zag jij niet aankomen?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50