10 dingen die je nooit zou gaan doen en nu tóch doet

10 dingen die je nooit zou gaan doen en nu tóch doet
  • in Moeder
  • 0
  • 13379
  • 12/06/2021

'Ik vind het niet normaal hoe zij met haar kind omgaat...' Vrouwen zijn over het algemeen best kritisch op elkaar. Iemands uiterlijk, omgansgvormen, keuzes en opvoeding zijn thema's die we maar al te graag met elkaar doornemen. Voordat er kinderen zijn, weten vrouwen ook prima hoe zij later als moeder gaan functioneren. Wat ze wel en niet gaan doen. En wat blijkt uit onderzoek (lees: observaties binnen mijn omgeving) Een hoop idealen en principes worden vanaf de geboorte al heel gauw aan de kant gezet of genegeerd.

Ik noem het dan ook 'de top 10 van toen je alles beter wist, versus de realiteit'.

1.De bakfiets

'Echt nooit dat je mij op zo'n bakfiets ziet rijden!'

Toch wel heel erg handig. Zeker met 2 of 3 kinderen, boodschappen, je functie als taxichauffeur en speelvriendjes die mee mogen. En als vervanging van een auto is het een goedkope en milieuvriendelijke oplossing!

2.Slaap kindje slaap

' Zij legt gewoon s'nachts haar kind tussen hun in! No way dat als ik later kinderen heb, die bij mij in bed komen. Kunnen ze janken wat ze willen,  ik stuur ze terug.'

Na drie nachten krijsen en grenzen aangeven én een wekker die om 06.30 gaat sla je halfdronken je deken open en komt je kind horizontaal! tussen jou en je partner in liggen. Altijd horizontaal. Altijd. Als ze wat ouder zijn wordt door sommigen stellen ook wel eens de “bedruil” toegepast. Je man van 2.10m gaat naar het prinsessenbed van de peuter, alles voor een nacht doorslapen.

3. Luier-inspectie

'Ober? Ik wil een andere plek, de vrouw naast mij ruikt aan de luier van haar kind terwijl ik zit te eten!'

Hoe moet je weten of je kind wel/niet zijn luier gevuld heeft? Er zit geen radar of laserlamp in een luier. Ook is er helaas geen app waarvan je een melding krijgt als het weer zover is. Dus er zit weinig anders op. 

4. Eten

'Als ik straks kinderen heb, dan leer ik ze eten wat de pot schaft en ze gaan pas van tafel als het bord leeg is.'

Er zijn 3 onderwerpen die jij in een strijd als ouder nooit gaat winnen: slapen, eten, zindelijkheid. Dus tenzij jij het leuk vindt om samen met je kind RTL Late Night te kijken, laat hem maar gewoon van tafel gaan en negeer het. Op het forum kun je vast tips vinden hoe hiermee om te gaan.

5.Draagzak

'Oh my god. Zij is echt zo'n geitenwollensok-type geworden. Met d'r geweven draagzak.'

Je ziet het bij anderen, hoort het in je pufklas van ervaren moeders, je leest er tijdens je zwangerschap over in diverse forums: zo'n ding is onmisbaar en heerlijk voor je kleintje. Voor de meesten tenminste. En dus loop je na een week al trots met een draagdoek rond. En met een kind dat minder huilt, hoera. 

6.Adem in, adem uit

' Wat denk je? Ze kan niet met me gaan lunchen want ze heeft een afspraak met de vriendinnen uit het pufklasje of van de zwangerschapsgym. Get a life zeg!'

Je stapt de eerste keer wat onwennig binnen, maar na enkele weken schijnt het toch wel fijn te zijn om het een uur lang alleen maar over baby's te hebben . En om na de bevalling te praten over krampjes, een goede osteopaat, consultatiebureau-ellende en noem maar op. Jullie zijn buddies for life, ik ken zelfs groepen die na jaren nog reünies houden!

7. Campinglife

'Echt. Als ik later ooit naar zo'n familiecamping ga, dan sleur me aan mijn haren terug de realiteit in.'

Zon, zand, zwemmen maar vooral andere kinderen. Voor veel gezinnen is het een recept voor een fijne vakantie. En als de kinderen het fijn hebben...bla, bla, bla.
Ik zoek trouwens nog een fijne agriturismo, niet al te ver van huis. Die massale campings waar je in het hoogseizoen al snel 2500,- euro neertelt voor een kartonnen stacaravan was voor mij eens maar nooit weer. Tips zijn welkom!

8. #babyspam

'Ik heb haar geblockt op Facebook en Instagram. Heel de dag dat kind in beeld. Elk tandje, flesje en grappige uitspraak als social media vervuiling...Ga in een forum of zo?!'

Jij hebt echt het leukste en liefste kind van de wereld. Over een jaar of 15 wordt hij of zij gescout door Elite Models. Dat wil je toch met iedereen delen? Bovendien is hij of zij de nieuwe Albert Einstein en is het een lopende mini-moppentrommel. Eigenlijk bezorg jij iedereen een dienst! Dus #babyspamforever.

9. De kraamborrel

' Wat is er mis met gewoon beschuit met muisjes? Moet ik helemaal opgedirkt naar een zaaltje komen, geld uitgeven en een keer lief naar de kinderwagen kijken. Het is dat het mijn nicht/vriendin/zus is, maar ik vind het gewoon asociaal!'

Bij de eerste had je vier maanden lang kraamvisite. Sterker nog; er kwam mensen langs toen hij of zij al kon lopen. Je was moe, wilde gewoon Netflixen en af en toe knuffelen, en vooral niet steeds uit de bubbel. Ideaal, na zes weken iedereen uitnodigen en klaar ermee!

10.Tijd voor elkaar

'Als de baby er is dan blijven mijn man en ik echt tijd voor elkaar houden! Je bent toch ook gewoon partners? Een paar keer per maand uit eten of zoiets is echt nodig hoor!'

Vorige week had je een feestje, de week daarvoor een familiebijeenkomst en een ouderavond, de week daarvoor moesten jullie allebei sporten en alweer een avond uit. Kortom; de oppas wordt milionair bij jullie. Opa en oma wil of kun je niet alwéér vragen dus dan maar een potje series kijken. Ook fijn.

Het is hier wat extreem beschreven misschien, maar ik denk dat alle moeders na de geboorte van hun kinderen één of meerdere zaken anders hadden bedacht. Ik heb in elk geval mijn mening behoorlijk bijgedraaid als het gaat om de bakfiets, het slapen, de luierinspectie, het eetgedrag, de draagzak, campinglife en het ergste; de tijd voor elkaar.
En dat laatste is het enige wat ik echt heel graag wil en moet veranderen....

Benieuwd welke principes jullie hebben laten varen...

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Carolijn, 37 jaar. Getrouwd en moeder van Mats en Kaat. 
Jarenlang gewerkt in de zorg voor kinderen met ernstige gedragsproblemen, en sinds een jaar werkzaam als freelance schrijver journalist zo u wilt. 
Je kunt mijn teksten lezen op Babybytes, in Fabulous Mama, Telegraaf Vrouw, en bij een hoop zakelijke opdrachtgevers waar je niets aan hebt. 
Twee keer per maand zal ik een bijdrage leveren aan het vernieuwde Babybytes. Een column, een artikel of een ander soort tekst. 
Wil je graag dat ik over een bepaald onderwerp schrijf? Jij vraagt, ik schrijf. Onder het mom van 'vertel nog eens over...' 

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50