10 belangrijke lessen van een rouwende vader aan iedere ouder

10 belangrijke lessen van een rouwende vader aan iedere ouder
  • in Kinderen
  • 0
  • 17878
  • 28/10/2021

"Breng je je kinderen naar de universiteit? Zie je ze trouwen? Dan ben je gezegend. Vergeet dat nooit!" Zo sluit Britse papa Richard Pringle zijn tien levenslessen aan iedere ouder af. 

De vader is vorig jaar zijn driejarige zoontje verloren aan zeldzame hersenaandoening die tegen alle verwachtingen in opeens fataal bleek te zijn. Eén jaar na het verlies van zijn zoon, post hij tien lessen op zijn Facebook-pagina, die hij elke ouder mee wil geven. 

Hersenaandoening

Richard Pringle uit Sussex verloor vorig jaar zijn zoontje Hughie van drie jaar oud. Het was bekend dat Hughie een hersenaandoening had, maar alles leek goed te gaan. Er was een kans van ongeveer 5 procent dat het niet goed zou aflopen, maar tegen alle verwachtingen in gebeurde dat plotseling, tot immens verdriet van Richard en zijn vrouw.

Het zette mij aan het denken: het is soms namelijk best lastig om te genieten van elk moment op elke dag. Als je tot je oksels in het vuile wasgoed staat, je je niet meer kunt herinneren wanneer je voor het laatst redelijk hebt geslapen, je kinderen aan de lopende band aan het kibbelen zijn en je even niet weet hoe je iedereen moet vermaken, kan je wel eens vergeten waar het ouderschap ook alweer om draait. Waarom je dit avontuur in de eerste plaats bent aangegaan. 

Tien lessen

Het verhaal van Pringle brengt je echter weer terug naar de realiteit. Zijn tien lessen zorgen er hoe dan ook voor dat ik vanavond mijn kinderen een extra dikke knuffel ga geven en extra stil sta bij het feit dat ik ze zelf in mag stoppen. 

1. Je kan je kinderen nooit, maar dan ook nooit, teveel kusjes geven

2. Je hebt ALTIJD tijd. Stop met waar je mee bezig bent en speel met ze. Al is het maar een minuutje. Niets is zo belangrijk dat het niet even kan wachten.

3. Maak zoveel foto's en filmpjes als je kan. Op een dag is het misschien het enige wat je nog hebt...

4. Je hoeft helemaal geen geld uit te geven, als je je tijd maar geeft. Het is namelijk niet belangrijk wat je uitgeeft, maar wel wat je dóet! Spring in modderplassen, maak wandelingen, zwem in de zee, bouw samen een tent en maak vooral heel veel plezier. Dat is alles wat kinderen willen. Ik kan me niet meer herinneren wat ik Hughie ooit heb gegeven, maar wel wat we met hem hebben beleefd. 

5. Zing! Zing samen liedjes! Mijn liefste herinneringen met Hughie zijn dat hij op mijn schouders of naast me in de auto zat en dat we samen onze lievelingsliedjes aan het meebrullen waren. 

6. Waardeer ook de simpele dingetjes: bedtijd, boekjes lezen, samen ontbijten of avondeten, luie zondagen... Echt: waardeer juist die alledaagse momenten. Dat zijn de momenten die ik het meest mis. Laat dit soort momenten niet zomaar voorbij gaan. 

7. Geef je geliefden ALTIJD een kus als je gedag zegt. Als je het vergeet, ga dan terug en doe het alsnog. Je weet nooit wanneer je daar niet meer de kans voor krijgt...

8. Maak saaie dingen leuk. Samen de boodschappen doen, een eind moeten rijden in de auto, het huis opruimen... Maak grapjes, doe gekke dingen, lach en vermaak jezelf. Het is alleen maar een vervelende klus als je er zelf niets leuks van maakt. 

9. Houd een dagboekje bij met de leukste uitspraken van je kind of de grappige dingen die hij of zij doet. Wij zijn dit pas gaan doen nadat Hughie al was overleden, omdat we alles wilden vastleggen wat we nog wisten. Van onze andere kinderen doen we het nu wel. Deze herinneringen zijn zo waardevol en die wil je later zeker teruglezen! 

10. Als je je kinderen 's avonds zelf in kan stoppen, 's ochtends met ze kunt ontbijten, je ze naar school - en later naar de universiteit - kan brengen en aanwezig mag zijn op hun bruiloft, dán ben je echt een gezegend mens. Vergeet dat nooit. 

De tien levenslessen van Richard Pringle gaan hartstikke viraal. Sinds hij op 23 augustus zijn bericht op Facebook plaatste, is het al bijna tienduizend keer gedeeld. Wij snappen ondertussen waarom. 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50