Scato is een naam voor jongens. De naam Scato wordt -voor zover bekend- alleen gegeven aan Nederlandse jongens.
...en bestel een gratis proefdruk!
Statistieken
Noot: Sinds 2017 worden namen die minder dan 25 keer zijn gegeven niet meer vrijgegeven. De statistieken voor deze naam zijn daarom een schatting, gebaseerd op de jaren ervoor.
In deze grafiek zie je hoeveel Scato`s er elk jaar zijn geboren in Nederland.
[Kies een ander land]
Scato Noord-Nederlandse naam (ook wel Schato in oervorm) Scato Gockinga (1566-1641, NB er zijn ook nakomelingen met dezelfde naam) is de oudste naamdrager in NL die ik kan vinden. Ook bij de families Molkenboer, Trip en Van Opstall komt de naam vaker voor. Er is ook nog een huisarts (ik meen ene Scato de Vries) geweest die als dank voor zijn hulp bij een bevalling (volgens mij in Indonesie of de Molukken maar misschien was het toch in NL) opeens naamgever werd van de pasgeboren zoon. Deze familieanecdote komt van een oudtante (geen idee welke helaas) die in Den Haag iemand Scato hoorderoepen en een familielid verwachtte, maar zag een jongen/jongeman met Indonesische roots hoorde reageren en hem aansprak en dit prachtige verhaal toen hoorde. Geen idee uit wel jaar deze anecdote stamt, vermoed voor of vlak na WOII, maar omdat het een zeldzame naam toch is leuk om te zien hoe die wordt doorgegeven! Etymologisch (Bron Meertens Instituut:) Germaanse naam, mogelijk overeenkomend met Nederlands schat, Oudhoogduits scaz 'een bepaald geldstuk, geld, vermogen', Oudfries sket 'schat, geld, vee' (vergelijk voor deze betekenissen Lat. pecu 'vee' en pecunia 'geld', oorspronkelijk 'het bezit aan vee'), of bij het werkwoord schaden, Oudfries skathia. De naam is vanouds in gebruik in het geslacht (Laman) Trip, bijvoorbeeld Mr. Scato Trip, geboren Groningen 1742.Moeder van Scato Ter aanvulling op extra informatie: Scato is geen nieuwe naam. Het is een oud Germaanse naam (Saksisch) en is voor het eerst in Nederland gehoord rond 1740 (Scato Trip, Groningen). De naam betekent zoveel als `groot bezit, waardevolle schat`.
Noord-Nederlandse naam (ook wel Schato in oervorm) Scato Gockinga (1566-1641, NB er zijn ook nakomelingen met dezelfde naam) is de oudste naamdrager in NL die ik kan vinden. Ook bij de families Molkenboer, Trip en Van Opstall komt de naam vaker voor. Er is ook nog een huisarts (ik meen ene Scato de Vries) geweest die als dank voor zijn hulp bij een bevalling (volgens mij in Indonesie of de Molukken maar misschien was het toch in NL) opeens naamgever werd van de pasgeboren zoon. Deze familieanecdote komt van een oudtante (geen idee welke helaas) die in Den Haag iemand Scato hoorderoepen en een familielid verwachtte, maar zag een jongen/jongeman met Indonesische roots hoorde reageren en hem aansprak en dit prachtige verhaal toen hoorde. Geen idee uit wel jaar deze anecdote stamt, vermoed voor of vlak na WOII, maar omdat het een zeldzame naam toch is leuk om te zien hoe die wordt doorgegeven! Etymologisch (Bron Meertens Instituut:) Germaanse naam, mogelijk overeenkomend met Nederlands schat, Oudhoogduits scaz 'een bepaald geldstuk, geld, vermogen', Oudfries sket 'schat, geld, vee' (vergelijk voor deze betekenissen Lat. pecu 'vee' en pecunia 'geld', oorspronkelijk 'het bezit aan vee'), of bij het werkwoord schaden, Oudfries skathia. De naam is vanouds in gebruik in het geslacht (Laman) Trip, bijvoorbeeld Mr. Scato Trip, geboren Groningen 1742.
Moeder van Scato
Ter aanvulling op extra informatie: Scato is geen nieuwe naam. Het is een oud Germaanse naam (Saksisch) en is voor het eerst in Nederland gehoord rond 1740 (Scato Trip, Groningen). De naam betekent zoveel als `groot bezit, waardevolle schat`.
Plaats ook een reactie