Nederland land met minste tienermoeders in EU

Nederland land met minste tienermoeders in EU

In de hele EU is Nederland het land met de minst tienermoeders. Het aantal tienermoeders in Nederland is al jaren aan het dalen.

In 2016 kregen 1492 tieners (tussen de 15 en 20 jaar) een kind, terwijl dat in 2015 nog 1574 waren. De meeste tienermoeders waren 18 of 19 jaar oud. 95 meisjes waren 16 jaar of jonger, toen ze in 2016 moeder werden. 

Het aantal tienermoeders daalt al jaren. Begin deze eeuw werden er zo'n 3500 tieners moeder, terwijl dat nu dus ruim 50% minder is. 

Europa

In Bulgarije zijn 41 van de 1000 tienermeisjes moeder. In Roemenië zijn dit er 36,6 van de 1000 meisjes. In Nederland is dit slechts 3,2 op de 1000. Denemarken telt er íets meer: 3,4.

Ben jij tienermoeder en zou je graag willen vertellen over je ervaring? Stuur dan jouw verhaal in zo'n 400-700 woorden naar betty@babybytes.nl

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (6) Stuur een bedankje


 • proudmamaof l,s,l,v

  En dat is niet om dat de kids wijzer zijn vandaag:( en dan heb ik het over de ongewenste zwangerschap.

  Ik was ook jong mama, en me Kids zijn fantastisch. En mijn man en ik hebben het goed voor elkaar. Het kan gewoon, het is alleen iets harder er aan trekken.

 • shrimp

  Iemand ook de abortuscijfers bekeken? Die telllen zeker niet mee als "zwangerschap" ...

 • W-piek

  Nee inderdaad, dat vermoed ik ook. En daar zijn we dan trots op.

 • 2x.Mama

  Ik ben/was ook een tienermoeder, ik was 15 toen onze oudste dochter geboren werd. De zwangerschap was niet gepland, maar mijn vriend en ik hebben ervoor gekozen om ervoor te gaan! Toen ze 3 jaar was heb ik mijn diploma gehaald! Ik ben nu 25, mijn vriend en ik zijn bijna 11 jaar samen en over 2 jaar trouwen we. ❤ We hebben samen een dochter van 9,5 en een dochter van bijna 5 jaar 😊 Ik heb een goede baan met vast contract en kan via mijn werkgever de Verzorgende opleiding gaan doen!

  En ja ik lees vaak genoeg dat mensen zeggen "ik snap niet dat tienermoeders zo trots zijn". Nou, ik ben niet trots op de leeftijd waar op ik zwanger raakte. Maar ik ben wél trots op mijn prachtige gezin!! En natuurlijk trots op wat mijn partner en ik allemaal bereikt hebben de afgelopen jaren. 😍

 • Barbamammie79

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50