Vaccinatie op komst tegen luchtweginfectie RS-virus

Vaccinatie op komst tegen luchtweginfectie RS-virus
  • in Baby
  • 1
  • 1037
  • 14/11/2022

Eindelijk is duidelijk hoe groot het probleem is van het RS-virus. Afgelopen week gaf de Europese Unie goedkeuring voor een eerste vaccin tegen het meest voorkomende verkoudheidsvirus dat kinderen tijdens hun eerste levensjaar kunnen krijgen.

Uit onderzoek van het UMC Utrecht blijkt dat maar liefst een op de 56 baby's in Europa tijdens het eerste levensjaar in het ziekenhuis wordt opgenomen met het RS-virus. Dat is veel meer dan in eerste instantie werd gedacht.

Ziekenhuis

Kinderarts-infectieloog Louis Bont had de leiding over dit onderzoek en zegt tegen NOS Radio 1 Journaal: "Vijf jaar geleden wisten we niet precies hoe groot het probleem van het RS-virus was. Nu kunnen we er een getal aan geven. Een op de 56 kinderen in het ziekenhuis met RS is veel."

Vooral in de winter is er een piek te zien van deze luchtweginfectie dat symptomen als neusverkoudheidsklachten, hoesten en piepende benauwdheid laat zien, waardoor baby's minder drinken.

Vaccin

Het is nog niet duidelijk wanneer het vaccin wordt ingezet. Het is geen dodelijke ziekte in Nederland en daarom wordt er volgens de kinderarts goed gekeken naar bijvoorbeeld de inkoopprijs van de vaccins. "Het aantal besmettingen wordt dan afgewogen tegen de kosten van het vaccin."

Ook loopt er nog een internationaal onderzoek  onder 7.400 zwangere vrouwen naar het vaccineren van zwangere vrouwen en de bescherming van hun ongeboren kind tegen dit virus. De eerste resultaten zijn positief.

Heeft jouw kindje het RS-virus gehad?

Lees ook:

Bron: NOS.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Assiral

    Word tijd om de verouderde vaccinaties te vernieuwen met ziektes die momenteel nog wél veel voorkomen.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50