Een geboorteplan, yay or nay?

Een geboorteplan, yay or nay?

Na een zwangerschap van bijna 42 weken was ik het zat. Wanneer zou mijn bevalling nu eindelijk beginnen? Zou mijn baby ooit nog komen? Elke dag schreeuwde ik mijn buik toe; joehoe, ik ben er klaar voor. Je mag komen! Kom nou, kom NU. Helaas, mijn baby nam rustig zijn tijd.

De dagen kropen voorbij, elke dag werd ik 100 keer gebeld of ‘het’ al was begonnen. Nee dus. Mijn vluchtkoffer stond al weken paraat. Dankzij tips van het Nutricia voor jou platform zat alles erin wat erin moet zitten. Nu was het dus wachten op de baby, maar die kwam maar niet…

Het geboorteplan

Hoe langer het wachten duurde, hoe banger ik werd. Ik zag al vanaf het begin op tegen de bevalling, maar met het verstrijken van de tijd werd het er niet beter op. Mijn verloskundige gaf mij de tip om een geboorteplan op te stellen. Gewoon een A4-tje waarop ik mijn voorkeuren kon noteren. En of het uiteindelijk heeft geholpen? Geen idee. Maar het voelde in ieder geval heel prettig om na te denken over wat ik wel en vooral ook niet wilde tijdens mijn bevalling. Bovendien leek het mij handig dat ook de verloskundige precies wist hoe ik over het een en ander dacht.

Rust

En naast hele reële dingen zoals dat ik in het ziekenhuis wilde bevallen en dat naast mijn partner ook mijn zus bij de bevalling moest zijn, stonden er verder wat minder belangrijke dingen in mijn geboorteplan. Maar ja, stel je voor dat… dan had ik het in ieder geval duidelijk op papier en dat idee gaf mij rust, belangrijk dus! Zo wilde ik mijn grijze trainingspak aan (vraag me niet waarom), wilde ik anytime een zak drop binnen handbereik en mochten er alleen foto’s worden gemaakt als ik er een beetje appetijtelijk bij lag (wist ik veel dat mijn ontplofte haardos mij na de bevalling helemaal geen bal kon schelen).

Wat vind jij?

Met een geboorteplan was ik mijn bibbers “sort of de baas. Maar hoe zit dat bij andere moeders? Hebben zij ook een geboorteplan opgesteld? Wij vroegen het aan onze lezeressen. Hun ervaringen lees je hier.

Populair

Wat blijkt? Een geboorteplan is populair! Hoewel een bevalling niet te plannen valt, vinden veel moeders het fijn om hun voorkeuren op te schrijven. En niet alleen voor henzelf is het fijn, een geboorteplan wordt vaak ook gewaardeerd door de verloskundige. Je kunt eens kijken op de website van Nutricia voor nog meer opties voor een geboorteplan. Super handig!

Dit is wat de meeste moeders dan opschrijven in een geboorteplan:

  • Informatie over waar ze willen bevallen.
  • Hoe ze willen bevallen (bijvoorbeeld in bad of in bed).
  • Informatie over medicatie.
  • Voorkeuren over pijnbestrijding.
  • Wie de navelstreng mag doorknippen.
  • En vooral ook wie er bij de bevalling aanwezig mag zijn.

“Ik vind het geboorteplan erg prettig, ook voor mezelf. Het verplicht je om van tevoren goed na te denken wat je wilt. Door mijn verloskundige is er toen ook echt rekening mee gehouden. Dat vond ik erg fijn.”

Toch geeft 20% van de moeders aan dat zij geen geboorteplan maken. Aangezien je van tevoren toch niet weet hoe een bevalling loopt, is hun credo: we zien het wel. Go with the flow dus!

“Geen geboorteplan… Heb het allemaal op me af laten komen en dat voelde prima. Gelukkig verliep het ook voorspoedig. Dat scheelt misschien.”

Persoonlijk

Ach, zoals met zoveel is ook een geboorteplan heel persoonlijk. Het is niet beter als je het een wel of niet doet. En inderdaad een bevalling loopt meestal anders dan je van tevoren dacht. Maar als je net als ik heel angstig bent of graag in control wil blijven, dan is een geboorteplan best heel handig. Het geeft je rust en juist dat kun je wel gebruiken in aanloop naar je bevalling. Goed om te weten dat je bij twijfels en vragen altijd terecht kunt bij de voedingskundigen van Nutricia Kindervoeding Service. Zij helpen je graag! Hier kom je met hen in contact.