OT samenleven met schoonmoeder

Hoi iedereen,


oké ik begin eraan en zal zo kort mogelijk de situatie schetsen. In juni 2018 huurden wij een appartement in Tunesie voor ons omdat ons zoontje daar zou starten in septemeber met school. Ook mijn schoonmoeder zou daar intrekken en heb mij toen laten meeslepen dat het een goed idee was aangezien ik nog veel op en af reisde voor ons dochtertje haar controles. Allemaalgoed en wel, op vakantie het jaar ervoor leek het mij een lieve vrouw en m'n man is ook altijd vol lof over haar geweest. Nu zit ik op een punt dat ik ze gewoon weg wil, maar kan natuurlijk niet vragen aan m'n man om ze buiten te werken. Ze werkt zoooo op mijn zenuwen, om enkele van de dingen te noemen: ze probeert mijn kinderen wijs te maken dat zij hun mama is, als ze (eindelijk) rustig tv zitten te kijken verzet ze het kanaal, als ik bezig ben met de kindjes bv in bad te steken komt ze zeggen dat ik haar eten moet opdienen, als ik haar vraag om te komen eten  zegt ze dat ze al gegeten heeft bij iemand om na een half uur te komen kijken in de keuken en niks meer vind en zich afvraagt wat ze nu moet eten, als ze kookt laat ze al haar vuile boel achter (ik was nog zo lief om alles steeds  op te kuisen maar nu laat ik haar afwas gewoon staan, die er dan een dag of 5! staat voor ze hem doet), overal aan elke deur hangen wel kleren van haar, koopt ongevraagd koek en snoep en geeft dat gewoon aan de kindjes waardoor ze niet meer willen eten en mij steeds als de boeman zien en haar als een heilige, ligt er een klein hoopje was van haar (ja ik doe ook haar was want ze kan geen machien aandoen) dan komt ze direct klagen dat ze geen propere kleren heeft(ze heeft het 3dubbele van mij...), al mijn tefalpannen zijn kapot gekrabt met een metalen lepel (dat je 1 keer vergeet een  houten lepel te gebruiken, oké, maar na anderhalf jaar nog niet weten?? dat is gewoon pesterij in mijn ogen). En zo kan ik nog wel vele vele dingen toevoegen aan het lijstje. 


Ik weet niet meer wat doen, ik mijd haar gewoon (taal is ook lastig, ze spreekt nl geen frans en ik onvoldoende arabisch), maar dit is mentaal zo zwaar voor mij. Tips om het aangenamer te maken?? (nee ik ga niet terug naar belgie schoollopen, school hier in tunesie is een weloverwogen keuze van mij en m'n man). Ik moet het ng een half jaar uithouden, als het huurcontract verloopt dan verhuizen we naar een groter huis met ieder z'n kamer (nu slaapt schoonmoeder in salon wegens plaatsgebrek, maar ze ziet dat dus als hààr salon met als gevolg dat ik misschien al 15 keer in mijn zetel heb gezeten sinds juni 2018 en geen recht heb op de tv)


 

2326 x gelezen, 5

reacties (33)


 • Liefde2x

  Salaam zuster,

  Zo'n herkenbaar verhaal 🙈. En dan is mijn schoonmoeder maar 2x per jaar 2 tot 3 maanden bij ons. Ik heb na 2 a 3 weken echt het gevoel dat ik heel mijn huis, regels, opvoeding en doen en laten kwijt ben. Ik tel die tijden ook heel vaak tot 10 en bid tot Allah mij kracht te geven en om rustig te blijven en niet boos te worden. Mijn man is marokkaans ( ikzelf Nederlands ) en is het nakomertje van de familie, dus wordt die tijd op handen en voeten gedragen alsof het een klein kind is! Gelukkig ziet hij de problemen die ik heb wel in ( alleen zegt hij ja probeer rustig te blijven ze is er maar kort ) maarja 3 a 4 maanden daarna komt ze opnieuw.

  Probeer in ieder geval met je man te praten, het scheelt misschien al een hoop als hij jouw problemen erkent. En misschien kan hij dan langzaam aan beetje bij beetje wat tegen zijn moeder zeggen. ( mijn man doet dat nu gelukkig ook regelmatig, en mijn schoonmoeder gaat steeds meer begrijpen wat ik heel fijn aan haar vind en wat ik minder fijn vind )

  Insa Allah mogen jullie hier samen uit komen. En Allah jouw alle kracht geven die nodig is om samen vredig en op een plezierige manier te kunnen samenwonen 💋

 • Amatullaah

  Lastig zeg.. ik heb vaak moeten samenwonen met mensen dus kan goed begrijpen als je niet helemaal jezelf kan zijn. Ik zou dit toch met manlief bespreken.. ik denk niet dat je het in haar ogen goed kan doen. En ik wil zeggen dat je niet altijd alles moet doen om andere tevreden te stellen (je klinkt echt heel lief en omdat je man dit wilde dacht je oke.. terwijl ik wel twijfels zag)

  Vergeet je intentie niet te zuiveren, wat een geweldige beloning als jij sabr blijft houden hiermee en vraag aan Allah een uitweg! 🌹

 • 6de-kindje

  Waaaaw ik heb al je blogs gelezen en ik ben aan het huilen van jou verhalen. Wat een sterke vrouw ben jij!!!! Moge Allah jou daar rijkelijk voor belonen amien !!!

  Je bent zo sterk maschAllah hoe je met alles omgaat kan een les zijn voor veel mensen . Je schoonmoeder weet dat maar al te goed! En ze is volgens mij jaloers voor de puurheid dat jij uitstraalt ! Blijf jezelf en volg je gevoel en word nooit zoals zij ookal ben je zo boos. De goeie persoon zal altijd goed blijven en een slecht persoon kan daar uiteindelijk niet tegen op. Ik zeg niet dat je schoonmoeder slecht is maar wat ze doet is niet oké. Ze zou wel wat respect mogen tonen .

  Ik wens u veel sterke en je bent echt een heel bijzonder persoon❤️

 • Mama-van-mo

  Dankjewel voor de lieve woorden! Ja ik heb soms het gevoel dat ze jaloers is, dat ze het niet leuk vindt dat ik nu de vrouw ben in haar zoon z'n leven. Ik had mijn man eens 2,5 maand niet gezien, toen hij in Tunesië toekwam was zijn mama de hele tijd door zijn haar aan het strelen, eten dat ik überhaupt had gemaakt in zijn mond aan het steken als een baby en de hele tijd aan het praten. Kreeg er geen woord tussen. Zelfs geen knuffel kunnen geven! Uit miserie naar mijn kamer gegaan, 2u geduurd voordat hij naar mij kwam. Hij voelde hem toen zo slecht hahah.

 • 6de-kindje

  Het is heel moeilijk voor je man ook hoor want ik zelf ben bekeerd tot de islam hamdulilah en ik merk da deze mama’s hun positie meer willen nemen omdat het ook zo is dat de mama veel betekend in het geloof. En dat is ! Dat zeker maar jij word aanzien als haar dochter en ze moet u ook respect geven . Ik heb ook 3zoons en weet ook niet wat voor een schoonmoeder ik zou zijn 🙄 maar ik ga mijn best doen om mijn schoondochter de kans te geven . Moeilijke situatie maar je komt er wel door hoor. Veeel heel veeeel geduld. En zoals ik eerder zij blijf zoals je bent . Ik spreek uit ervaring🤗

 • Jurkje

  subhanAllah!

  nou atsgfrolah advies kan ik niet geven! zou echt niet weten wat ik zou doen. vind het al knap hoe jij er tot zover in staat. wat echt zoo fijn is, is dat je man achter je staat.

  natuurlijk is het zijn moeder maar dat maakt nog niet dat iemand dan maar alles mag doen en alles moet worden geslikt. zij heeft ook plichten en niet alleen rechten. en jij/jullie hebben ook rechten en niet alleen plichten. dus denk dat mede de steun van je man je daar veel aan hebt om het nog even zo vol te houden. en dan in shaa Allah komen er straks makkelijkere tijden. alles is maar een periode zei mijn vader altijd en dat is het ook. dua doen en sabr

 • Mama-van-mo

  Bedankt! Ja geduld is het enige wat ik kan hebben nu.. En dua om de situatie makkelijker te maken In Sha Allah.

 • Nivine

  Bent u zelf een Nederlandse/Belgische met een Tunesische roots of?

  Had ik u eerder gekend, dan had ik jou dit helemaal niet aangeraden!

  Vooral de mentaliteit en het manier waarop! 🙄

  Het is beter dat de juiste afstand aanwezig is.. vanwaar bent u in Tunesië?

  Heb geduld nu, je kan ook niet vragen aan je man om ze buiten te smijten !

  Dit gaat er dan niet op verbeteren tussen jullie <

  Ziet hij het ook? Of vind hij dat je overdrijft? Heb je al een gesprek met hem gehad?

 • Mama-van-mo

  Ik ben zelf Belg, mijn man tunesisch. Met hem heb ik geen enkel probleem en hij begrijpt mij en heeft ook wel een aantal dingen gezien (qua hygiëne en zo) als hij op vakantie komt. Hij was zelf geschrokken. Voor de rest doet ze alleen zo als hij er niet is.. Maar gelukkig gelooft hij mij

 • NYVM

  Ahh vreselijk. Accepteren is denk ik voor nu het beste en er mee leren omgaan. Tenzij je uit elkaar kan, dan zou ik dat doen.

 • littlefreckle

  Heeft ze miss beginnende alzheimer?

 • mama-van-mo

  dat denk ik niet, want voor de rest weet ze maar al te goed wat ze doet. Dan zou ze toch ook andere dingen vergeten?

 • littlefreckle

  Er zijn een aantal dingen die ik bijzonder vind. Het kan ook qua gedrag.. Zoals je kinderen wijs maken dat zij hun moeder is. En over het eten en zeggen dat ze al gegeten heeft en vuile afwas achterlaten, tafelpannen kapot krabben. Als het beginnend is dan valt het niet meteen op.

 • Alisya

  Heel veel succes ermee. Lijkt me erg zwaar. Wel fijn dat je man achter je staat en beseft hoe het voor jou is. Denk je dat alles anders is als je straks in een groter huis woont? Aangezien zij niet gaat veranderen zal het er vooral op neerkomen dat je je er niet te veel van moet aantrekken? De vraag is lukt dat?

 • mama-van-mo

  Ja dat gaat echt een verschil maken, want haar kamer zal beneden zijn, zo hebben wij toch al de bovenverdieping voor ons privé, met ieder zijn badkamer. tv in haar kamer, tv in de woonkamer voor mij en de kindjes. Nu zitten we op een klein appartement, de blog was vooral om het even van me af te schrijven

 • Alisya

  Ah fijn vooruitzicht dan meid. Ja logisch dat je van je af wil schrijven. Zou af en toe naar het strand gaan en alle boosheid eruit schreeuwen. 😅 wanneer gingen jullie verhuizen? En helpt ze wel met de kids?

 • mama-van-mo

  ik schreeuw eens in mijn kussen hhh. verhuizen zal in juni zijn, als school gedaan is en huurcontract afloopt. dus nog 7 maanden. Helpen niet echt, enige eigenlijk is dat ze erop let als ik even snel naar de winkel moet..Bedankt voor de fijne reactie!

 • pinkblue

  Als je kindjes een eigen kamer hebben en voor een half jaar samen laten slapen een optie en anders met je man praten dat er regels moeten komen .

 • mama-van-mo

  Ik en mijn man hebben een kamer, en mijn 2 kindjes een kamer. Zij wil niet bij hun slapen. Toch bedankt voor de tip!

 • Myrtheflower

  Toch duidelijkere afspraken maken?

 • mama-van-mo

  Dat is goed voor 1 dag en dan veegt ze er haar voeten aan (echt we hebben al alles geprobeerd).

 • Momtini

  Pfoeh lastig hoor.... Het blijft jullie huis , ik zou zeker niet willen wonen in een stressvolle omgeving. Echter kan ik mij voorstellen dat er in de cultuur daar andere dingen normaal zijn, zoals bijv op deze intensieve manier zorg dragen over schoonmoeder. Wat vind je man er van? Zou hij niet een goed persoon zijn om met haar in gesprek te gaan?

 • mama-van-mo

  Ja die in die cultuur is dat echt normaal, naar mijn man luistert ze ook niet. Ik moet zeggen dat hij echt van zijn 'roze mama-wolk' gevallen is, dus hij is echt wel verschoten dat ze mij zo behandeld. Maar zoals ik al zei, hij kan haar niet op straat zetten..

 • Momtini

  Ja haar eruit zetten is ook geen optie, ik begrijp het, het is een hele andere situatie als dat het hier zou gebeuren. Maar goed , het is wel een probleem dat je man er ook niet uit komt met haar. Is er wellicht een ander vrouwelijk persoon (nicht, tante?) Waarbij je terecht kan voor wijsheid icm cultuur en gebruiken?

 • Pindakaasappel

  Tsjah... Als je alle opties uitsluit om het op te lossen. Dan blijft er niet veel meer over. Sowieso samenwonen als je zelf een gezin hebt met iemand buiten je gezin is lastig...

 • NewBaby2018

  Idd

 • Nog-even!

  Waar woonde ze voor ze bij jullie woonde?

 • mama-van-mo

  Ze woonde op een appartement in een vuil dorpje, dit hebben we verkocht en het geld verdeeld onder de zonen

 • Nog-even!

  Oei, dat klinkt niet als een slimme zet... Waarom zou je het geld van iemand die nog in leven is verdelen? Gaan de andere zonen hun moeder ook in huis nemen?

  Wie heeft deze constructie bedacht? Heel eerlijk gezegd vind ik het ook niet erg respectvol naar je schoonmoeder toe klinken: "Ma, we verkopen je huis, verdelen het geld en jij mag op de bank slapen.... " Is zij niet gewoon boos hierover, waardoor ze wraak neemt??

 • Barbamammie79

  Waarom geen ander appartement voor haar gekocht?

  Zullen die andere zonen en schoondochters wel lekker makkelijk vinden... dat ze bij jullie woont nu.

 • Trotsemama<3

  Ik vind wat nog even zegt wel een goede.

  Vanwaar geen eigen appartement?

 • mama-van-mo

  oke even uitklaren: appartement had mijn man een kleine 10 jaar geleden gekocht, we hebben het verkocht zodat we in tunesie de huur even konden indekken en meubels kopen, want toen huurden we ook nog in België. M'n man heeft het geld verdeeld (hij, 3 broers en z'n mama een deel, nog geen 7000euro voor het appartement gekregen) omdat hij zo eerlijk is en niet wil dat z'n broers zouden denken dat hij profiteerde. (1 van z'n broers had destijds een kleine 1000euro bijgelegd). z'n mama wou er zelf niet meer wonen