Safety for all: Campingbedje

Lieve dames,


 


 

Als speurneus naar geschikte babyspullen kom ik veel info tegen, voor sommigen van jullie wellicht allang bekend voor sommigen misschien nog niet. Ik heb het een en ander voor jullie uitgezocht voor het gebruik van een Campingbedje en waar je op moet letten als je deze koopt, plus ZEEER belangrijk wat je vooral NIET moet kopen!


 


Hierbij de info, ik zou zeggen, lees het en hopelijk hebben jullie er iets aan. Laat me gerust jullie mening weten :)


 


 


 

campingbedEen campingbed is handig: niet alleen tijdens een vakantie op de camping maar bijvoorbeeld ook voor een logeerpartijtje. Dit bedje is niet bedoeld als permanente slaapplaats, daarvoor is het niet stevig genoeg. Een campingbed is meestal gemaakt van een metalen frame met een rechthoekige kuip van textiel of plastic. In winkels voor outdoor-recreatie zijn daarnaast verschillende typen kampeerbedjes te koop, speciaal voor de tent of caravan.


 


Kooptips
•Probeer voor aankoop in de winkel het in- en uitklappen van het bedje een keer uit. Daarbij moet opgelet worden dat het bedje volledig is uitgeklapt en niet per ongeluk kan inklappen.
•Een goed frame moet na uitklappen nog worden vergrendeld. Het campingbed mag niet uit zich zelf blijven staan als het nog niet vergrendeld is. Dit lijkt misschien gemakkelijker in gebruik, maar kan het gevaar opleveren dat je vergeet om het bed te vergrendelen.
•Het inklapmechanisme van het campingbed moet een kinderveilige sluiting hebben. Deze  sluitingen zijn voor een kind heel moeilijk te openen.
•De framebuizen zitten aan de buitenzijde van de stoffering van het campingbed, in verband met mogelijk beknellinggevaar.
•Een goed campingbed is stabiel en kantelt niet als het kind tegen de rand duwt.
•De bodem van een goed campingbed is stevig en voorzien van hulpstangen om doorzakken te voorkomen. De bedbodem hangt voor een goed zwaartepunt zo laag mogelijk bij de grond.
•Als de bodemplaat opvouwbaar is, let er dan op dat de afzonderlijke delen goed op elkaar aansluiten.
•De zijwanden van een campingbed zijn (vanaf de bovenkant van het matras) minimaal 55 cm hoog.
•In de kuip zitten geen openingen. De diameter of wijdte van een gat in het gaas is niet groter dan de omtrek van een potlood (maximaal 7 mm), en het gaas is niet makkelijk uitrekbaar.
•Koop alleen bedjes die uitgevoerd zijn met twee luchtdoorlatende zijkanten.
•Het campingbed heeft geen scherpe metalen delen aan het frame en V-vormige openingen waar het kind achter kan blijven haken.
•Op de plaatsen waar de stangen door de stof gaan, zijn deze verstevigd met extra stof of stiksels.
•Scharnierpunten zijn goed weggewerkt en niet bereikbaar voor het kind.
•Het matras voelt stevig aan en kan niet gemakkelijk worden vervormd. Daarmee voorkom je dat het kind eventueel onder het matrasje terechtkomt.
•Je moet het matras makkelijk in het bedje kunnen leggen, maar er mag geen ruimte zitten tussen het matras en de zijwanden.


 

 


Gebruiktips
Plaats geen extra matras in het campingbed, ook niet als het matras speciaal bedoeld is voor gebruik in een campingbed. Bij gebruik van een extra matras ontstaat het risico dat je baby tussen het matras en de flexibele zijwand van het bedje terechtkomt en daardoor niet goed kan ademhalen.
•Controleer voor elk gebruik (elk kinderslaapje) de vergrendeling door stevig op het campingbed te duwen. Doe dit ook als de vergrendeling heeft geklikt.
•Gebruik het campingbedje niet als permanente slaapplaats. Hier is het campingbed niet stevig en stabiel genoeg voor.
•Plaats het campingbedje niet bij het raam, de verwarming en in de buurt van gordijnen, koorden en snoeren waarin het kind zich kan verstrikken.
•Berg het campingbedje op in een droge ruimte. Dit voorkomt roest- en schimmelvorming.


 

 


 


 

BRON: www.veiligheid.nl


 


 


 

Hierop staat overigens nog meer interessante informatie.


 


 


 

Safety first for your baby!!!


 

916 x gelezen, 1

reacties (21)


 • Miii

  Zo n bedje stond bij mijn moeder gewoon in de kamer als box/bedje er hing zo n verhoger in

  Als ik hem voor vakantie 2 weken gebruikte dan nam ik een echt matras

  Maar het eerste half jaar als ze ergens moest slapen sliep ze in de wagenbak

 • Grumble2.1

  haha ik lees dat je baby nog geboren moet worden .. klopt dat ?

  Onze dochter sliep gewoon op zo'n ding wat bij het bedje hoorde en sliep daar prima op maar veelal sliep ze naast ons of tussen ons in of in een draagdoek ..

  ze zeggen ook dat samen slapen niet goed is nou daar kan ik dan nog wel een discussie over voeren .... Ik zou me niet nu al zo druk maken want de stres van al het gepluis is ook niet goed voor je baby ;-)

 • Yvette1982

  Jij bedoeld dus het standaard matras met de harde onderkant waar ze op sliep? En dus niet op een extra matras die je erop legde?

  Klopt ik moet in Maart bevallen.

  Ooooh, ik krijg geen stress van dan uitzoekwerk hoor, dat vind ik net leuk en interessant om te doen, ben de vrolijkheid zelve.

 • Grumble2.1

  even vraagje dan .. ga je borstvoeding geven ?

 • Yvette1982

  Of ik borstvoeding ga geven, daar ben ik nog over aan het twijfelen, why?

 • Ting55

  Toen ik net moeder werd speurde ik van alles af en wilde alles goed doen. Na een tijdje kom je erachter dat als je je gezonde verstand gebruikt het echt goedkomt.

  Ik heb tot een half jaar een rieten wiegje gebruikt voor het slapen ergens anders en daarna een bedje van 10 jaar oud die weinig gebruikt was en heel solide is. Daar een passend dikker matras bij gekocht die geschikt is voor camping bedjes.

  Het lijkt me niet goed als je een matras gebruikt van een ledikant oid maar dit matras sluit goed aan.

 • Yvette1982

  Ach het komt wel goed, ik vind wel wat ik zoek, keuze genoeg. Zag net inderdaad ook al ergens een opvouwbare wieg op Babydump die je tot 6 mnd kunt gebruiken. Maargoed, dan moet je inderdaad voor daarna weer kijken voor iets anders.

  Bedankt in ieder geval voor deze tip, is altijd het overwegen waard.

 • Yvette1982

  Dat lees ik inderdaad ook veel, dat in het begin de kinderen weleens gewoon in de kinderwagen slapen tijdens een logeerpartij of weekendje weg.

 • Lin2016

  Ik leg eigenlijk altijd een aerosleep in het campingbedje met daaronder een matrasje speciaal voor campingbedjes.

 • B756

  Een extra matrasje kan prima hoor, gewoon het matrasje gebruiken dat bij je bedje hoort en niet van een ander merk of model. Hier een prenatal bedje met extra matras en het is echt niet mogelijk voor je kindje om er tussen te zakken.

  Verder moet ik eerlijk zeggen dat ik nog nooit een campingbedje ben tegengekomen dat niet aan deze eisen voldeed, we hebben er zelfs een van 12 jaar oud en die voldoet ook :)

 • Mama-van-meisje

  Zonder matrasje is echt niet te doen. Er is altijd een dunne lijn met wat veilig is en wat werkbaar is in de praktijk. Ik denk dat ik voor bijna elke moeder kan spreken als ik zeg dat je minstens 100 dingen gaat doen waarvan je van te voren had gezegt: " dom" " onverandwoord" of " dat... echt nooit". Uiteindelijk ga je kopen/ doen wat werkt voor jullie. Wel een lief initiatief dit blog.

 • B756

  Oh nog een kleine aanvulling: alleen dat dunne bodempje opmaken met een hoeslakentje is niet te doen. Zo dun dat er altijd overal stof overblijft en dat is ook niet veilig. Met een dik matrasje kun je het bedje gewoon strak opmaken. Ook nog een overweging.

 • Yvette1982

  Klopt, er zijn 100 manieren te bedenken en in de praktijk kunnen dingen altijd anders uitpakken, dat zeer zeker. Maar ik ben echt iemand met de instelling:beter voorkomen dan achteraf denken, shit dat had ik anders moeten doen. Misschien kom ik overbezorgd over (mag iemand best denken hoor) maar de verhalen die ik las over waar het verkeerd is gegaan daardoor hebben me echt aangegrepen en aan het denken gezet. Dat was ook de reden van het schrijven van dit blog. Anderen informeren en misschien maak ik anderen nieuwsgierig naar de informatie die ik gevonden heb en lezen ze het zelf nog eens na op die sites.

  Hoe dan ook, iedereen moet datgene doen wat voor hun goed voelt.

  En jep, ik ben ook best een lief persoon hahaha met het hart op de juiste plaats.

  Hoe dan ook: iedereen veel geluk gewenst!!

 • strelitzia

  Volgens mij hadden wij eentje van Prenatal. Voldeed prima. Wij hadden wel een ander matras in het bedje. Het meegeleverde ding was veel te hard. Zo'n campingbed neemt veel ruimte in beslag. Je zou ook kunnen kijken naar de tentjes van Deryan.

 • mama-van-bijna3

  En in het begin gewoon de reiswieg van de wagen. Deryan hebben wij ook, die is ook fijn!

 • strelitzia

  Tot een maand of vier/vijf hebben mijn kinderen gewoon in de kinderwagen geslapen inderaad!

 • mama-van-bijna3

  Misschien heel flauw van mij, maar ik weet niet of je al eens een campingbed hebt bekeken real life? Dan begrijp je natuurlijk wel dat je je kindje echt niet op zo'n harde ondergrond gaat leggen, kun je je kind net zo goed op de grond laten slapen. Wij hebben altijd een extra matrasje gebruikt, en dat is gewoon veilig. En als tip de koelstra is super fijn en die heeft nu een nieuw type met vethoger zodat je kleintjes ook net als in het ledikant hoog kunt leggen. En zo zijn alle bedjes bij babyzaken allemaal volgens de veiligheidskeurmerken, dus of je nu eigenmerk of een merk koop ze zijn allemaal goed. Ik zou m van de kruidvat niet snel aanraden die vond ikzelf niet fijn(schzus en vrienden hebben deze, was na 1 kind al wiebelig en gammel, terwijl wij m al 5 jr gebruiken.)

 • Yvette1982

  Wat is flauw, iedereen het zijne en iedereen moet doen met deze informatie wat hij/zij zelf wil. Ik geef puur informatie op basis van wat ik gelezen heb op de sites o.a.:

  * www.consumentenbond.nl

  * www.veiligheid.nl

  * www.kinderoase.nl

  * www.kinderopvangtotaal.nl

  Veel mensen vinden het standaard oprolbare matrasje wat bij het bedje zit te hard en te dun ( dat is dus het matrasje wat je met klittenband kunt bevestigen aan het bed) en kopen er dan een extra matrasje bij wat 5cm dik is en waarvan ze denken dat dit dan meer comfort geeft. Oke, het is een dikker matras en zachter dan het standaard matras. Maar het risico is dat als je deze erbovenop legt dat een kind tussen de twee matrasjes kan komen (aangezien je dit extra matrasje niet aan het bedje kunt bevestigen en er maar los op doet leggen) en niet meer goed kan ademhalen met alle gevolgen van dien, of dat het kindje door buikrol op de buik gaat liggen en met het gezichtje in die extra matras geduwd wordt met alle gevolgen van dien. In Brabant is het al daardoor fout afgelopen ( en dat is geen verzinsel)

  Maargoed, don't shoot de messenger. Ik vind het gewoon een interessant onderwerp en wil gewoon iedereen die het interessant vindt informeren betreft die info die ik lees.

  Wat iedereen daar wel of niet meer doet, moet iedereen zelf weten.

  Oja, voel je vooral vrij om Veiligheid.nl eens op te bellen om advies betreft het wel of niet kopen van een extra matrasje voor in een Campingbedje.

  Liefs een aanstaande moeder

 • mama-van-bijna3

  Alleen werkt het in de praktijk niet altijd zo😉.

 • Yvette1982

  Tja, de praktijk kan altijd anders uitpakken, maar de info die ik heb gelezen is ook allemaal tot stand gekomen door onderzoek van experts en doordat in de praktijk waar je het over hebt, het wel degelijk fout is afgelopen doordat er een extra matrasje is geplaatst.

  Tuurlijk het gaat in veel gevallen goed, maar dat is het m net, het gaat heel lang goed totdat het kind ineens wel ertussen ligt en de oorzaak daar dus ligt--> bij die extra matras die erbij gekocht is.

  Laat mij dan maar de bezorgde speurneus zijn die hier gewoon mensen wil informeren en waarschuwen voor risico's.

  Zoals ik al zei: I am just te messenger, looking for information for myself and others who want the info to use it when buying something.

  Als ik het risico op ongevallen kan vermijden door er zelf iets aan te doen, door iets dus niet te kopen of door andere aanstaande moeders misschien aan het denken te zetten, omdat het op diverse sites wordt afgeraden te kopen, dan doe ik dat.

  Iedereen moet uiteindelijk zelf weten wat hij doet.

  En er zijn genoeg goede campingbedjes, absoluut.

 • mama-van-bijna3

  Ik voel niet de behoefte om veilig.nl op te bellen. Aangezien ik al ruim 5,5 jaar moeder ben en inmiddels echt wel weet wat veilig wbt, slapen, vervoer, zwemmen oid. En geloof me ik zie vaak genoeg gevaarlijke situaties met moeders die niet allert zijn of niet verder nadenken dan hun neus lang is, al lijkt me me vrij onzinnig om je nu al zo te gaan verdiepen in iets wat je nu nog helemaal niet nodig hebt. De baby moet notabene eerst nog geboren worden, dat is al een hele weg opzich😉. En sorry als ik je gekwetst heb, maar t vloog mij even in het verkeerde keelgat dat je ons als 'ervaren' moeders op iets wilt wijzen waar je zelf nog geen ervaring mee hebt.