Het is zwaarder dan ik dacht..

En nee ik bedoel niet een derde.. Wat een makkelijk kindje is Jaxon.
Maar de borstvoeding...
Na 2 mislukte pogingen bij de meiden ben ik onwijs dankbaar dat het nu wel lukt maar ik vind het zwaar.
Overdag komt Jaxon om de 2,5/3 uur.. Maar snachts 😒 om de 1,5 tot 2 uur.
En dat sloopt me.
Jaxon neemt ook rustig de tijd voor een voeding dus ben vaak wel 1,5 uur bezig per voeding.

En dan nog 2 andere kindjes thuis... Nee dit had ik niet voor ogen. Heb de afgelopen dagen ook al paar keer gezegd dat ik er mee wil stoppen.
Toch lukt het me niet om die stap daadwerkelijk te zetten.

Sorry voor het geklaag, maar het valt me zwaar. Zwaarder dan ik had verwacht.

1722 x gelezen, 4

In Baby

reacties (53)

1 2 • Wachtend

  Ja, borstvoeding is keihard werken!!! Ik geef inmiddels al 8 maanden bv aan mijn zoontje en weet er alles van.. ik weet ook dat het beter zal gaan en makkelijker wordt.. De moeilijkheden gaan voorbij en ook die mooie bv momenten gaan voorbij.. mij hielp het om vooral dat laatste voor ogen te houden en juist te genieten van elke minuut.. elke gebroken nacht, elke kolfbeurt, elke productiedip... gooi er een beetje mindfulness tegenaan 😉 als dat bij je past. Hoe gaaf is het dat hij wakker wordt, omdat hij troost vindt bij jou! Hoe gaaf is het dat hij groeit van jou! Er komt een moment waarin je denkt, wat is het allemaal toch snel gegaan.. dan is het jammer om je zo te richten op alles wat minder goed/makkelijk gaat.. Al het is wel makkelijk gezegd; geniet er van!! Dat snap ik ook heel goed.. De eerste weken zijn zwaar, maar je zult er makkelijker in worden.. kolf eens een voeding af vroeg in de avond en ga lekker slapen.. iemand anders kan dan de laatste voeding geven en jij pakt je rust.. misschien dat het dan allemaal iets makkelijker voor je wordt.. succes!!!

 • Berbeltje

  De eerste weken zijn de zwaarste, maar wees gerust straks draait het om en is het juist sneller en makkelijker dan flesvoeding. Je hobbelt zo de deur uit en kan altijd en overal in 10 minuutjes even voeden, geen warmer, flesje, voeding kopen. Ze gaan steeds krachtiger drinken waardoor je steeds sneller klaar bent. Als ik het gevoel had dat ze niet meer krachtig drinker maar meer sabbelden dan wreef ik met m'n vinger onder hun voetzool. Sowieso leuk om eens te proberen, het stimuleert meteen de drinkreflex, geleert van m'n kraamverzorgster. Succes!!

 • gewoonmoeders

  het word wel beter. mijn baby is inmiddels alweer 4 weken oud en komt nu nog maar 2x voor een nachtvoeding. eerste twee tot 3 weken kwam hij ook om de 2 uur. wat inderdaad heel pittig is.

  ik geef de nachtvoedingen ook liggen op mijn zij en slaap dan gewoon half tijdens het voeden.

  als dan de tweede borst aan de beurt is doet mijn man eerst zijn luiertje zodat hij weer even goed wakker word om de volgende borst leeg te drinken.

  kijk goed naar je kindje. drinkt hij echt of is hij alleen wat aan het sabbelen. als hij alleen wat aan het sabbelen is haal hem dan van de borst. hij mag best even gaan huilen en het er niet mee eens zijn. want dan word hij tenminste goed wakker om weer effectief te drinken. jou tepel is geen speen en zou dus ook niet als speen gebruikt moeten worden.

  vaak hebben baby's ook gewoon behoefde aan hun moeder. het hoeft dan geen honger te zijn maar de behoefde aan de geborgenheid en veiligheid van zijn mama en misschien wel zuigbehoefte.

  wat je zou kunnen doen is een (wikkel)dekentje pakken. en deze de hele dag bij jou en je baby dragen. zodat de deken naar jou en naar zijn eigen geurtje gaat ruiken. desnoods neem je het dekentje een nachtje bij je in bed zodat jou geur eraan komt. wikkel vervolgens voor het slapen gaan je baby strak in het dekentje en leg hem zo in de wieg met eventueel nog een dun dekentje over hem heen. zijn voetjes dicht bij de onderkant van de wieg. zodat het de geborgenheid geeft waar hij behoefde aan lijkt te hebben. laat je baby maximaal 20 minuten per borst drinken en verschoon tussendoor zijn luier om hem weer even goed wakker te kunnen maken voor de volgende borst. als hij dan nog erg veel zuigbehoefte lijkt te hebben kun je eventueel na de voeding een fopspeen geven. en hem dan dus ingewikkeld met fopspeen in zijn wiegje leggen.

 • MaaikeT2

  Alle paar uur wakker worden is ook zwaar. De tip wordt hieronder al gegeven: Ga liggend voeden, gewoon in je bed, baby's kunnen ook slapend drinken.

  Maak je bed wel veilig. Zorg dat de kleine niet tussen de rand van het bed en het matras kan geraken, of erger nog, uit bed kan vallen. Gooi je kussens even het bed uit. En ga dan liggend op je zij voeden. Leg de kleine 'rechtop' naast je (dus ook op z'n zij, met zijn voetjes richting jouw voeten en hoofdje richting jouw hoofd), met zijn buikje tegen je aan. Zo kan je zelf lekker dommelen of een beetje slapen en je kleine slaapt lekker verder tijdens het voeden. Dat scheelt een heel stuk.

 • mijn~meisje

  het is ook enorm zwaar!! Voor snachts een tip ga liggend voeden. Dan heb je veel meer rust, soms word je der echt een ster in en dan kan je gewoon voeden en slapen tegelijk.

 • loveofmylive

  hey meid ik versta je volledig ,is het mss een idee om overdag borstvoeding te geven en voor het slapen gaan of snachts een flesje pap waardoor hij mss wel langer zal doorslapen omdat zen maagje wat meer gevuld zal zijn?

  het is maar een ideetje ,

 • Veganmommy

  Hij is nog maar 2 weken :) beetje te vroeg voor pap.

 • Loveofmylive

  BA kweet da ni mensen die geen borstvoeding geven die kindjes krijgen ook direct pap, maar versta je wel hoor

 • Mevrouw-mama

  Ik had idd wel de lactatiekundige gebeld! Hielp enorm

 • Lolarosa

  Ik vond het in het begin ook heel erg zwaar vermoeiend, en riep constant ik ga ermee stoppen ik houdt dit nooit vol. Uiteindelijk zijn we nu drie maanden verder en drinkt hij minder lang en om de drie vier uur, en ik doe het liggend, dat vind ik zelf fijner! Het is even doorbijten maar uiteindelijk groei je erin, heb begin is heel zwaar maar nu geniet ik ervan. Momentje tussen ons twee en heb ik er geen enkele moeite meer mee. En wat ik zo fijn vind aan liggend is dat hij zo fijner inslaap valt en ik trouwens ook 😂 vooral de vroege ochtend voeding, soms komt hij rond 5 uur dan leg ik hem in bed voed ik hem en tien minuten later liggen we beide weer te slapen 😂🙈 en ik bied trouwens maar 1 borst per voeding aan, heel soms twee als de ene leeg is! Nu zit hij vaak maar 20 min aan de borst en savonds en sochtends vaak maar 10 minuten. Het is even door bijten maar het wordt echt makkelijker met de tijd! Ik voed trouwens wel op verzoek, maar hij slaapt snachts wel door, dus geen nachtvoedingdn meer. Hij slaapt nu gemiddeld 7/8 uur door en logt eraan wanneer hij zijn laaste voeding krijgt tot wanneer hij slaapt tussen 9 en tien zijn laaste voedingen vaak tussen 5 en 6 wakker

 • eva...

  Ik heb niet teruggelezen wat anderen schrijven, maar ik voedde s nachts altijd zittend in het midden van ons bed, tegen een zooi kussens aan en met een kussen ook tussen de muur en mijn hoofd zeg maar, waardoor ik voeddend in slaap kon vallen. Bij mijn jongste heb ik ook liggend gevoed en ook dat ging prima.

  Het wordt vanzelf minder, ook s nachts! Ik ben heel blij dat ik 3x (lang) borstvoeding heb kunnen geven, maar stiekem zie ik er ook wel een beetje tegenop om volgende week weer te beginnen... Bij alle die extreme stuwing gehad (ipv cup b voor zwangerschap en cup d tijdens, had ik de eerste weken na de zwangerschap cup i) - geloof me, dat voelde niet fijn en ook ik heb geroepen te willen stoppen. Alleen volgehouden omdat ik wist dat het beter zou worden.

 • Berbeltje

  Oei die tijdelijke cup i...herkenbaar! Niet lekker hè, had jij tijdens je zwangerschap ook borstvoeding gegeven of was je al gestopt? Mijn dochter dronk (en drinkt!) nog dagelijks tijdens m'n zwangerschap en vroeg me af of die stuwing daar zo extreem door was geworden?? Proberen nu voor een derde kindje en geef nu al ruim 15 maanden twee kindjes borstvoeding. Vraag me wel een beetje af wat die stuwing daarvan gaat vinden... maar er is nog tijd, wie weet wanneer de oudste het genoeg vindt geweest. Sterkte met je laatste weekje zwangerschap!!

 • tweede83

  ik heb geen borstvoeding gegeven, vind het wel knap dat je het zo doet! Lijkt mij wel doodvermoeiend.

  Misschien kun je voor de nacht een fles kolven en daar pap doorheen doen? slaapt hij wat langer zodat jij ook langer kunt slapen. misschien met behulp van kolven een ritme bieden. En ik zou niet 20 minuten wachten. Hooguit een luier verschonen en dan weer verder. Worden ze wakker van en drinken ze ook beter. Succes

 • nog-even!

  Zou het helpen om zelf het ritme aan te gaan geven ipv op vraag te voeden. En dan max elke borst een kwartier aanbieden. De fles ga je ook niet 1,5 uur lang aanbieden.... Vaak gaan ze daardoor beter/krachtiger drinken.... Door urenlang sabbelen, krijgen ze in verhouding weinig binnen waardoor ze ook weer sneller honger hebben... Ik moet zeggen dat dit bij mijn kids wel goed werkte en dat- de jongens- daardoor 's nachts bijna geen voeding nodig hadden... Sterkte!!

 • Veganmommy

  Dankjewel voor de tip, klinkt inderdaad heel logisch.

 • 3blessings

  Dit klinkt eigenlijk heel normaal. Hij moet echt nog goed leren drinken en ze komen s'nachts ook vaker. Mijn laatste 2 kinderen kwamen de eerste 2 maanden ook vaak, zeker elke 2 uur. Het is zeker vermoeiend en je bent vermoeider dan je ooit in je leven bent geweest, maar het wordt echt beter. Probeer je rust te pakken wanneer je kan en vraag je man om zoveer als mogelijk bij te springen met de andere kinderen. Ook kan je evt je moeder/schoonmoeder om wat extrs hulp vragen. Misschien kunnen zij de kinderen een dagje nemen zodat jij wat kan rusten en tutten met de baby. Dat heeft mij heel erg geholpen in die periode.

  Op een gegeven moment gaan de voedingen ook steeds korter duren en komt de baby ook minder vaak. Wat bij mij ook helpt is de baby bij mij laten slapen. Dan hoef je er niet telkens uit en kan je de baby liggend voeden. Tegenwoordig slaap ik er gewoon doorheen en ik hoef s'nacht niet uit bed. Maar iedereen doet het op zijn manier zoals het het prettigste voelt.

  Belangrijkste is, het komt echt goed! Even doorzetten en waar mogelijk wat extra hulptroepen inschakelen. Succes!

 • Bella26

  Oh meid mag ik even zeggen dat ik het stoer vind van je dat je zo doorzet! Ik vond de eerste weken ook zo moeilijk. Voeden, kleintje verzorgen, kolfen, kolf wassen en dan had ik 1 uur slaap voor ze weer kwam. Heb precies op hetzelfde punt gezeten als jij nu. En geloof me, zoals de anderen zeggen, het wordt écht beter. Je geeft je kind het beste wat je hem nu kan geven. (Please moeders, geen welles nietes oorlog nu, dit is mijn mening. Zeg niet dat andere moeders het slecht doen)

  Ondanks dat ik het dus ook zo zwaar had, heb ik het voeden maar mooi twee jaar gedaan en dat had ik echt niet gedaan als het zo zwaar was gebleven! Zet hem op stoere dame, je kunt t!

 • Chudo

  Het is ook loodzwaar! Maar het word écht beter meis! Het klinkt nog zo ver weg en als een zware weg maar over een paar maandjes drinkt hij supersnel en is met hooguit 10 minuutjes wel klaar!

  Het word beter, heus❤️

 • Melissa18

  3 juli bevallen ....

  Ik zit op 9/10 voedingen per dag

  Ik vind t enorm eenzaam en zwaar

  Maar ik wil ook niet opgeven

 • Veganmommy

  Dat kan ik me voorstellen, knap dat je het volhoudt!

 • Melissa18

  Had vooraf als doel 8 maanden bv geven

  Dus ik moet nog even volhouden🙄

 • Veganmommy

  Je moet niks he meid, die keu3is aan jezelf :)

 • Melissa18

  Klopt....

  Maar baby 1 heeft 5 maanden gehad, baby 2 helaas maar 9 weken

  Dus ik wil graag zolang mogelijk ik hoop 8/9 maanden

  Maar zoals reacties, hoop ik dat t zo makkelijk gaat dat ik het ander half jaar vol hou

  Maar we zitten in ieder geval in hetzelfde schuitje

 • Ting55

  Anderhalf uur per voeding bezig zijn is wel veel hoor. Valt hij in slaap of wordt hij een beetje sloom of traag? Je kan hem mss wat stimuleren door zn voetjes te kriebelen, over zn ritje te wrijven etc. Bij de kaak van de baby, achterin zit een slikreflex. Als je daar wrijft drinken ze soms weer een beetje door.

  Probeer zover het kan er ook vannte genieten. Deze tijd komt niet meer terug. Straks is hij alweer veel groter. Probeer de dagen voor jullie allemaal fijn te maken.

  Misschien kan je oppas regelen of iemand die wat leuks wil doen metbde meiden in de middag?

  Een leuk cadeautje voor de meiden waar ze lekker mee kunnen spelen. Etc etc

 • Veganmommy

  Hij wordt erg slaperig na een kwartier. Echter wil hij wel 2 borsten anders zit hij niet vol genoeg. Hij laat vaak een kwartier/20 minuten zitten tussen de 2 borsten. Vandaar dat ik zo lang bezig ben.

  Dankjewel voor je tips! Ga er zeker mee aan de slag. Morgen gaan de meisjes een dagje naar de oppas dus kan ik weer rustig bij slapen :)

 • Ting55

  Ooh kijk! Daar kan je wel wat mee. Het is ook zo warm. Wordt iedereen wat sloom van.

  Verschoon je de luier na de eerste borst? Daar wordt hij weer lekker wakker van.

  Heerlijk, even een dagje meeslapen met de kleine man.

  Succes vandaag!

 • Ting55

  Ooh kijk! Daar kan je wel wat mee. Het is ook zo warm. Wordt iedereen wat sloom van.

  Verschoon je de luier na de eerste borst? Daar wordt hij weer lekker wakker van.

  Heerlijk, even een dagje meeslapen met de kleine man.

  Succes vandaag!

 • Barbamammie79

  Hou vol! Echt! Het gaat goed en het klinkt allemaal heel normaal voor zo'n kleine baby. Hij gaat steeds effectiever drinken. Geef hem de tijd om te leren. Heb hier 5x bv gegeven en vanaf een week of 4 wordt het echt beter! Maak niet de fout om in de eerste mnd te denken dat 'dit' het blijkbaar is. Zoveel moeders stoppen veel te snel.

  Borstvoeding is iets lichamelijks en heeft dus tijd nodig. Jullie moeten allebei oefenen. Neem die tijd. Trek niet meteen de conclusie dat je 'dit' niet gaat volhouden. Het komt goed... geloof me!

  Jullie doen het prima

  Neem hulp aan waar je kan. Deze tijd is inderdaad druk en slopend. Hoort erbij.

  Geniet ondanks de vermoeidheid

 • Silvia39

  Precies idd zo dacht ik er ook over. Nu ben je lang bezig, maar op een gegeven moment heeft hij het door. Dan gaat de voedingen veel sneller.

  Op een gegeven moment was ik met 10 min klaar.

  En ik weet het is vermoeiend zeker Als je nog eens jonge kinderen hebt rondlopen. Pak je rust wanneer het kan.

  Het word beter meid 😘

 • Veganmommy

  Wat ontzettend lief van je! Wil ook echt niet stoppen maar zit nu even op dat punt van is dit het?! Hoop echt dat het met paar weken makkelijker gaat en Jaxon wat effectiever drinkt. Hij sabbelt graag en laat ook vaak de tepel los. Erg frustrerend..

 • Mama-van-meisje

  Dat is echt maar een kleine periode zo. Klinkt stom..... maar geef het die tijd. Je gaat t echt nog missen dat hij zo lang bij je ligt te knuffelen. T word echt heel snel minder. Ik ging in t begin regelmatig liggend voeden.... nou ja... dan had man lief een paar uur waak dienst. Kleine aan de borst en ik ging gewoon slapen. Als de kleine weer honger kreeg kwam man lief haar brengen. 3 seconden wakker om aam te leggen en verder tukken. Na een week of 6 ging t al heeeeel veel sneller. Dan hoefde het al niet meer op die manier.

 • Barbamammie79

  Ik snap je heel goed hoor... kraamverzorgster is weg.. Alles is weer je eigen taak je vergeet van voren dat je van achter leeft. .. zeker met een 3de wordt je enom geleefd.

  Als je trouwens merkt dat hij niet meer zo drinkt en jou gebruikt als speen.. kun je misschien een fopspeen gaan gebruiken. Hoeft niet hoor. ..Maar het kan een oplossing zijn voor het lange sabbelen.

  Het kan ook zijn dat hij nog even goed moet oefenen en dat het juist goed is.

  Wees trots... het gaat goed!

 • Mama2knullen

  Amen. Sluit me hier helemaal bij aan.

 • Vi3r-kindjes

  Borstvoeding geven word echt makkelijker (ookal lijkt dat nu niet haha), hou vol! De eerste weekjes is enorm intensief en zwaar maar echt het word steeds makkelijker! Doe je aan co-sleepen? Ik voed zelf vrijwel altijd liggend en ga dan gewoon verder slapen terwijl de kleine drinkt.. Zo krijg ik toch net wat meer slaap. Je kan het!!

 • Veganmommy

  Ja ik doe cosleepen :) doe alle voedingen liggend in de nacht, dat is al erg fijn. Jaxon vindt liggend drinken ook het fijnst :)

 • Deniesjeee

  Lekker klagen hoor! Is het niet dat er goed advies gegeven wordt lucht het sowieso wel op. Probeer vol te houden meis, tenzij het echt ongemakkelijk of pijnlijk wordt. Als het goed is wordt het na een tijdje makkelijker en beter vol te houden.

 • Veganmommy

  Ik begreep dat het voeden na 2 weken geen pijn meer mag doen maar dat doet het nog steeds helaas. Heb telkens het idee dat ik iets verkeer doe :(

 • Deniesjeee

  Oh jeetje, misschien een lactatiekundige raadplegen? Die kan meekijken en advies geven..

 • Mevrouw-mama

  Deed bij mij wel een maand pijn

 • Sharon

  Is niet gek mop en klagen mag altijd!!

  Slaapt Jaxon bij jullie? Voedt je hem in de nacht liggend?

 • Veganmommy

  Hij ligt in een cosleeper naast me, hoewel hij gedurende de nacht vaak langs me belandt haha. Doe inderdaad liggend voeden. Het blijft alleen pijn doen, dat zou nu toch wel over moeten zijn?

 • Sharon

  Oeh dat zou wel moeten, wat doet er pijn? De borst, de tepel het voeden zelf?

 • Peepah

  Na het voeden nog even zachtjes in je borst knijpen en de melk op laten drogen, werkt helend en verzachtend. Werkt dat niet kun je tepelcrème proberen.

 • Veganmommy

  De rechterborst, pijn tijdens het voeden. Voornamelijk in de tepel. Maar ook zonder voeden heb ik er last van.

  Heb al crème van medela en hydrogel pads maar helpt allemaal niks

 • Sharon

  Dat is niet fijn zeg. De borst is niet warm? (Waar is bvmamadaantje als je haar nodig hebt)

 • Veganmommy

  Nee niet warm gelukkig.

  Nou zeg dat wel.. Maar goede tip, zal eens in haar blogs lezen of ik iets kan vinden.

 • Sharon

  Ja en anders een lactatiekundige bellen

 • Peepah

  Houdt nog even vol de eerste 2 weken zijn zwaar, vermoeiend en eenzaam. Daarna gaat het allemaal beter. Leg de kleine naast je in bed en zoek een fijne manier om samen te slapen.

 • Veganmommy

  Dankjewel voor je lieve woorden. Had inderdaad gelezen dat de eerste 2 weken het moeilijkst zijn. Dan zou het vanaf vandaag beter moeten gaan 😂 ik wil zeker nog niet opgeven, de momenten dat het goed loopt geniet ik ook volop maar poeh... Het is soms zwaar.

 • Amatullaah

  Vroeg me al af hoe oud hij was. 2 weken pas! Haha mijne kwam ook zo vaak en sinds kort slaapt ze van 0.00 tot 5/6 uur! Heerlijk! Komt echt goed, nooit stoppen op het moeilijksge monent

 • verassing3

  ik heb beide kids niet de borst kunnen geven ook niet met tepelhoedje maar had wel veel melk bij de 1ste 10 maandne gekolfd en 2de 5 maanden gekolfd en zo in de fles gegeven en mijn man kon snachts opwarmen en geven waardoor ik dan doorsliep was heerlijk om de 3 uur kolven en nu bij de 3de wil ik gaan proberen om echt mijn borst te geven maarja ik ben ook bang dat het mij gaat slopen. of is het niet zo dat je voor nu dan snachts flesvoeding heeft tot dat het in ritme komt dat je overdag borstvoeding doet en snacht fles of je moet koleven en snacht dan opwarmen geven.

  succes

 • Veganmommy

  Wat knap van je zeg!!

  Als ik nu een voeding ga overslaan en vervang door flesvoeding dan loopt m'n productie te snel terug helaas..

 • 12345678

  Hou vol :) hier ook twee weken ongeveer met kaken op elkaar gevoed, deed alles goed volgens kraamverzorgster maar was gewoon heel gevoelig.. au au au, maar het werd beter!! En daarna is het zooo makkelijk en gaan ze sneller drinken. Af en toe als ik helemaal op was en de kleine kwam alweer voor een voeding gaf ik wel eens een flesje kv bij om ook zelf even rust te hebben en even iets anders te kunnen doen dan op de bank zitten met baby of kolfapparaat.. tja niet ideaal maar je moet wat en bent er zelf ook nog.. ik weet hoe zwaar het kan zijn; heb alle zeilen moeten bijzetten omdat het niet snel op gang kwam allemaal; nakolven na iedere voeding, ook 's nachts (pffff) en in de ochtend steeds een uur powerkolven.. slopend! En de opbrengst dan weer bijvoeden na het voeden.. en dan als ik te weinig had voor bijvoeden kv bijgeven, wat voelde als falen.. maar daana ging het beter, hoefde het bijvoeden niet meer, het kolven niet meer en ging het voeden al snel binnen 15 min, binnen 10 min en de kleine groeide goed. Inmiddels zijn we bijna 11 maanden verder, wel afgebouwd nu ivm nieuwe kinderwens maar ik geef wat ik nog kan geven, al is het nog maar 50cc op een dag. Want wat geeft het een voldoening om je kleintje zo'n goede start te mogen geven!!


1 2