Vooroordelen...hoe dan?

Hoi hoi,


Ja ik zal vast niet de enige zijn die veel met vooroordelen te maken heeft. Nee niet alleen vooroordelen met betrekking tot kinderen maar gewoon op elk vlak. En nee niet alleen live ook gewoon hier op bb.


Zo hieronder een aantal die inverband staan met kinderen:


- Ow jullie wonen al 6 jaar samen nog steeds geen kinderen? Zeker van die carriere freeks zijn jullie!


- Een station gekocht waarom jullie zijn toch maar samen o julie hebben hem zeker op de toekomst gekocht!


- Hey je drinkt geen alcohol jij bent zwanger ik weet het zeker!


- Tja je wordt niet zwanger? dan ben je er gewoon teveel mee bezig als je dat niet meer doet komt het vanzelf.


Andere voorbeelden:


- Je heb een goede band met je broer.... dat is niet goed hoor!


- Wat doe jij op de reumatologie? jij bent veell te jong je hoort hier niet!!


- Tja dat je in het ziekenhuis ligt je heb zeker te veel gedaan!


 


Vooroordelen kunnen zo hard zijn, mensen zo gewetenloos/gevoelloos. En ja altijd blijf ik vriendelijk, zet ik een vrolijke lach op en ga ik weer door.


Maar o wat kunnen ze soms zo hard zijn... wat kan het ook mij soms zo'n pijn doen. Zeker nu we al geruimen tijd onze kinderwens stop hebben moeten zeggen. Steeds meer ga ik verlangen naar een klein smurfje. En steeds pijnlijker worden die nare opmerkingen. 


Maar we blijven vriendelijk, liefdevol en respectvol... Uitendelijk zullen ze ingaan zien dat ze fout bezig zijn dat ze iemand misschien wel heel veel pijn doen.... Ooit ooit zal dat gebeuren.... Maar oef wat duurt dat lang. En lijkt ooit wel nooit.


 


Liefs Smurfje

1576 x gelezen, 5

reacties (29)


 • mybabies

  Even een luchtige tussendoor; een kindje liep naar mijn gehandicapte 8 jarige dochter die in een buggy zat en zei “ben jij een beetje te lui om te lopen?”

 • Smurfje24

  Kinderen zeggen alles. Hihi en gelukkig heb jij het goed opgevat.

  Mijn oppas kindje zei eens: als jij nu ook een baby in je buik doet krijg ik een speel vriendje :P

 • Paperdoll

  Ik heb daar eerlijk gezegd nog nooit problemen mee gehad, maar dat is ,denk ik, omdat ik gewoon open erover praat. Ik heb bijvoorbeeld een GBP gehad. Ik heb daar gewoon nooit een geheim van gemaakt. Als je erover liegt of stiekem doet gaan ze vragen beginnen stellen en roddelen achter je rug. Maar nu is er geen geheim dus valt niks te zeggen.

  Mijn schoonzus probeert ook al een tijdje zwanger te worden van nr 2 en iedereen weet dit gewoon. Ze zegt eerlijk dat ze al 2 miskramen heeft gehad. Dus niemand stelt vragen als 'En wanneer komt de tweede?'

 • Smurfje24

  Wij doen ook absoluut niet stiekem en liegen er ook niet om. Maar delen niks met mensen die daar niks mee te maken hebben :P

 • mijn~meisje

  ooo lastig voor jou zeg! Al die vragen kunnen zo pijnlijk zijn. En jij maar je rug recht houden en vriendelijk maken. Best knap hoor. Voor mij ook wel weer een herinnering extra op te letten voor zulke opmerkingen. Ik denk of hoop ze niet te maken. Want ik zou niemand zo extra verdriet willen doen.

 • Ize

  Wat B756 zegt; "Ik snap wel dat een opmerking binnen kan komen als het over een voor jou gevoelig onderwerp gaat, maar mensen bedoelen er vaak geen kwaad mee en er zit vaak ook geen oordeel in."

  In minstens de helft van de voorbeelden lees ik vooral goede bedoelingen, het is maar net hoe je het opvat. En als ik onbedoeld een kwetsende opmerking maak voor iemand en diegene staat er vervolgens vriendelijk bij te lachen weet ik niet dat de opmerking (het onderwerp) kwetsend is voor diegene. Beter kun je dan toch een manier vinden om aan te geven dat je het niet op prijs stelt.

 • Smurfje24

  Ik denk dat je wel degelijk een (voor)oordeel kan lezen in mijn voorbeeld: Iemand een carriere freek noemen omdat men al 6 jaar samen woont en nog geen kinderen heeft is niks goeds bedoeld en is helaas toch echt wel oordelen.

  Ik begrijp dat je zegd ik lees in veel de goede bedoeling.. Dit komt doordat je de toon er niet in kan lezen ;)

 • B756

  Ik lees wel eens vaker wat voor stomme vragen en opmerkingen mensen krijgen en dan verbaas ik me zó enorm. Sommige mensen lijken wel geen filter te hebben, die blèren alles er maar uit. Ik weet dus wel dat ze bestaan, maar ik kom ze kennelijk toch nooit tegen. Ik kreeg toen we nog geen kinderen hadden heus wel eens de vraag of we 'al aan de kinderen gingen', en er heeft ook wel eens iemand een grapje gemaakt over mijn frisje-ipv-wijntje toen ik de BOB was. Maar ik heb dat nooit ervaren als een oordeel of vooroordeel. Ik snap wel dat een opmerking binnen kan komen als het over een voor jou gevoelig onderwerp gaat, maar mensen bedoelen er vaak geen kwaad mee en er zit vaak ook geen oordeel in. Van die echte no go vragen/opmerkingen (is dat de echte vader, ben je zeker niet meer samen, ben je niet een beetje te jong/te oud, etc) dat heb ik dus nog nooit gehoord. Waarom zou je zoiets vragen? Dat snap ik echt niet. Je zou er een super bijdehand antwoord op terug moeten geven, ze even laten voelen hoe raar hun vraag eigenlijk is. Of gewoon ronduit zeggen: wat een rare opmerking van je!

 • Nx4

  iedereen heeft vooroordelen, en het id soms gewoon bloed irritant, ik heb 4 kinderen en mijn man is donker ,

  het eerste wat mensen aan mij vragen id of ik nog samen met de vader ben, laatst kwam ik een oud klasgenoot van vroeger tegen , ze zag dat ik kinderen had en opperde meteen oh doe zijn vast niet allemaal.van dr zelfde vader uuhhh WTF?? ik zei jawel hoor, ze kon niet begrijpen dat ik al.xo lang samen was met mijn man en dat het haar maar niet lukte een relatie te onderhouden, ik was echt verbaasd gewoon , ik zou zulke vragen dus never nooit stellen aan iemand die ik al jaren niet gezien of gesproken heb, zou niet eens in me opkomen.

 • Smurfje24

  Wauw wat is dat een bizarre reactie zeg van je oud klasgenoot... Heb met grote ogen het wel 2 keer gelezen.

 • Nx4

  ja mijn mond viel nog net niet open toen ze het zei

 • Florien84

  Laten we eerlijk zijn. We hebben allemaal vooroordelen. Kijk naar die ene medewerker van de supermarkt of die ene collega of de buurman die elke dag op zijn slippers loopt. Onze hersens linken bepaalde dingen nu eenmaal. Je hoeft ze echter niet altijd uit te spreken. Mij is gevraagd of ik nog samen was met de vader. Dit omdat ik nog jong was. Leuk is het niet.

 • Smurfje24

  Je hebt zekers gelijk dat elk mens zijn vooroordelen heeft waarschijnlijk. Maar de vraag is hoe ga je hiermee om?

  En de vraag die aan jou gesteld is is ook vreemd en idd niet leuk.

 • NYVM

  Dat is niet leuk idd. Ik vind het soms ook heel vervelend wat mensen kunnen zeggen. Heel frustrerend af en toe.

  Ik snap dat dat soort vragen pijnlijk kunnen zijn voor je. Ik hoop dat ik nooit (zal ik vast ook wel eens gedaan hebben) iemand met een bepaalde vraag gekwetst heb. Toen ik nog niet bezig was met baby's zou ik best eens een simpele vraag als willen jullie kindjes o.i.d. gevraagd kunnen hebben. Of willen jullie nog meer kindjes oid. Tot ik wat verhalen hier op bb heb gelezen en een ervaring in de omgeving weet ik nu dat het een gevoelig punt kan zijn. Daarvoor niet. Nooit heb ik een vraag verkeerd bedoeld of gedacht dat iemand het misschien een vervelende vraag vond. Mensen beseffen dat niet altijd. We kunnen niet in een glazen bol kijken. Maar ik vraag dat soort dingen eigenlijk alleen aan mensen die wat dichterbij ons zijn. Anders zou ik het niet snel vragen.

  Maar goed, vreselijk irritant dat mensen wel eens doen alsof ze iets zeker weten.. je zal wel dit of dat. Tuurlijk kunnen ze een vermoeden hebben, maar dat hoeven ze niet zo te uiten. Je hoeft niet altijd je mening te geven en je hoeft ook niet altijd alles maar te moeten weten.

  Het is vervelend dat het bij sommigen niet gelijk goed gaat en daar ga je in eerste instantie niet gelijk vanuit. Maar het is wel realiteit. Vind het heel vervelend voor je, sterkte.

 • Smurfje24

  Helemaal waar hoor en ik kan vragen dan ook prima filteren. Een onschuldige vraag als willen jullie kinderen kan ik prima hebben. Maar een opmerking als: Je drinkt geen alcohol.... Dus je bent zwanger vind ik vervelend daar trekt men een conclusie... terwijl het eerste gewoon een vraag is. Vragen kan je aan mij heel veel zolang het maar met respect is maar ga niet oordelen of zelfs veroordelen.

 • NYVM

  Ohja gelukkig. Dat vind ik ook hele vervelende vragen. Ben het met je eens en helaas gebeurt dat wel regelmatig. Respect is soms ver te zoeken.

 • Skymis

  Soms wil je wel eens dit doen maar jij blijft altijd

  Altijd met respect en liefde doe je vanalles. Sommige mensen zijn gewoon te lief voor deze wereld. Ook ik kan je zeggen dat ook jij een klein smurfje zal mogen krijgen. Maar nu wil ik je enkel maar deze sturen

 • Smurfje24

  awh wat ben je toch een schat! Dankjewel

 • liefdevolleBAM

  bohhh ja vooroordelen je kan er soms doodmoe van worden, en op een bepaald punt blijf ik ook niet even vriendelijk, heb echt mijn momenten gehad dat ik wel even ontplofte, het moest maar eens klaar zijn, maar ja haalde ook niet gek veel aan...

 • Smurfje24

  Nee boos worden lost niks op dus doe ik dat maar niet ;)

 • liefdevolleBAM

  Nee maar op den duur ben je het wel zat (ik althans) vooral als het stelselmatig dezelfde zijn,

 • Peepah

  Leven en laten leven, hoe zwaar het af en toe is. Elk huisje draagt zijn kruisje zeg ik altijd maar. Ik probeer zo min mogelijk vooroordelen te hebben, vraag soms wel eens of iets een bewuste keuze is of samenloop van omstandigheden. Zelf heb ik aardig wat meegemaakt en vond de vragen ook niet altijd fijn. Wel voelde het als een opluchting toen mijn omgeving wist van het hoe en wat. Als je begrip voor een situatie wil zul je er helaas ook af en toe over moeten praten, hoe moeilijk het ook is.

 • Smurfje24

  Ook dit voelt als een vooroordeel...( zal je er helaas af en toe over moeten praten, hoe moeilijk dat ook is.) Al zal je het niet zo bedoelen.

  Waarom moet ik er over praten? Als ik een grote auto koop is het een rare suggestie als iemand vind dat dat voor een toekomst is. Als wij 6 jaar samen wonen maar geen kinderen hebben is dat geen reden ons carriere freeks te noemen. Ik zie niet in waarom ik over onze kinderwens zou moeten praten terwijl ik daar geen begrip voor zoek bij zulke mensen. We laten zelfs niks merken. Kopen gewoon simpel een auto of switchen van baan. Niemand die daaruit zulke conclusies hoeft te trekken toch? Nogmaals ik denk niet dat je het zo bedoeld maar zo komt het op mij over. Ik praat met de mensen met wie ik wil praten over de dingen waar ik met hun over wil praten.

  Zoals al gezegd ik heb respect en begrip voor iedereen dus ben het met je eens met: leven en laten leven.

 • nog-even!

  Ik denk niet dat je erover móet praten. Maar je ziet-heel nuchter- hoe het werkt: als jij niks zegt, gaan mensen raden. Dat vind jij niet leuk... Wel begrijpelijk.... Maar de vraag is eigelijk deze: wat vind je belangrijker: dat jij je leven 'geheim' houdt of dat mensen geen voor jou moeilijke conclusies meer trekken... Ik vrees dat het of het één of het ander zal zijn...Want anderen kun je niet veranderen....en gedachtes van anderen kun je niet bepalen...

 • Smurfje24

  Ik denk niet dat je vraag relevant is. Ik ben van mening dat ik niet mijn leven geheim hou. Maar gewoon een klein deel wat niet belangrijk is voor een ander (iemand die verder af staat) voor ons zelf hoor.

  Wie is een ander om een (voor) oordeel over mij te hebben.

 • Birth

  Bah wat zeggen mensen toch veel hé? Ik word er ook echt NIET GOED van...

  Hier bijvoorbeeld:

  (Wij hebben een dochter die deze week 5 wordt... Nu kindje 2 onderweg)

  - Had je zeker nooit meer gedacht hé? Of had je het nog wel gehoop?? (hoezo niet?? Ik ben 35...?? Omdat er 5.5 jaar tussen 1&2 zit? Hebben mensen ook wel eens gehoord van fertiliteitsproblemen?? Weten mensen dan niet dat dit gevoelig kan zijn? Mensen bedenken niet dat sommige dingen ook een reden heeft.. En dat een kind niet op bestelling komt... En ALS je dan God zij dank zwanger bent... Je dan ABSOLUUT niet op zulke vragen zit te wachten van vreemden).

  - Nou, dat hadden wij niet meer verwacht...

  (WAAROM niet?)

  Anyway... Probeer je er voor af te sluiten. Mensen blijven toch dingen zeggen en denken niet na. Dat gaan ze nooit erkennen of bedenken...

 • Smurfje24

  Ja he raar hoe mensen altijd wel een vooroordeel kunnen verzinnen. Maar wat mooi dat je nu zwanger ben van je tweede!! Gaat het goed? Gefeliciteerd hoor het is je gegund!

 • Mammie2kids

  Oh ik kan me heel goed inbeelden dat het voor jou soms pijnlijk is om die vooroordelen te horen

  Wij kregen natuurlijk voornamelijk vooroordelen te horen vanwege onze jonge leeftijd. Nu valt het wel mee, maar toen ik zwanger was van de eerste was het voornamelijk:

  - Oh je bent vast niet meer samen met de vader

  - Je bent te jong dat komt nooit goed

  - Jullie relatie zal toch nooit stand houden.

  - Jullie kunnen het kind niets bieden

  - Je gooit je toekomst weg

 • Smurfje24

  Bah zeg dat zijn ook gemene en hele pijnlijke vooroordelen!