Peuter 26 maanden klaagt veel over buikpijn

Dag dames,
Daar ben ik weer met een vraagje.
Onze peuter van 26 maanden klaagt al weken over de dag verspreid over buikpijn, het ene moment vrij heftig en dan weer wat milder.
Ze heeft altijd wel wat snel last van darmklachten en als baby extreme krampen gehad en met 6 a 7 maanden zelfs in het ziekenhuis gelegen met heftige krampen.
Hier kwam uiteindelijk niks uit, koemelk allergie dachten ze toen, neocate voeding gegeven voor aantal maanden.
Later provocatie test bleek dit toch niet te zijn, tijdelijke koemelk allergie na ziek zijn was het op afgeschoven.
Hierna had ze met momenten buikpijn (kon ze toen nog niet zelf aangeven natuurlijk), redelijk snel diarree heeft ze altijd.

Maar nu klaagt ze echt 3 a 4 weken steeds meer en vaker over buike auw en staat er soms echt krom van.
Huisarts 2 keer geweest, kan echter niks vinden buik voelde soepel, en ja ze eet goed en groeit goed dus hij maakte zich geen zorgen.
Echter word ze nu ook al een week snachts steeds wakker van de buikpijn.
Een zetpil lijkt wel een klein beetje verlichting te geven, koorts heeft ze overigens niet.
Het is echt steeds constanter aanwezig, afleiding werkt wel wat.

Herkent iemand deze klachten, of heeft een idee wat het kan zijn.
Voel me er niet gerust op en wil er eigenlijk nog eens mee terug Huisarts, maar weet al bijna zeker dat hij weer niks vinden gaat.

Liefs een bezorgde mama

1630 x gelezen, 2

reacties (58)

1 2 • Eline579

  Is ze geprikt op coeliakie? Dat zou ik wel echt laten checken bij zoveel buikpijn. Heel naar, sterkte!

 • Sabje1

  Hebben vrijdag ontlasting ingeleverd voor calprotectine (als dat verhoogd was kan dat duiden op coeliakie, maar ook op andere darmontsteking aandoeningen). Daarbij hebben ze bloed geprikt om te testen op allerlei verschillende dingen (5 dingen geloof ik).

  Zouden halverwege de week de uitslag waarschijnlijk krijgen.

 • Eline579

  Mijn zoontje heeft coeliakie. Bij hem zagen ze een ontsteking van de darmen in de ontlasting. Het bloedonderzoek bevestigde coeliakie. Sterkte! Hoop dat het niet lang duurt voor je meer duidelijkheid hebt.

 • trotse-moeder-vanaf-2012

  Onze 2 jongste kinderen hebben koemelk, soja en gluten allergie. Uit de bloed test kwam: ze konden niet zeggen dat ze het niet hadden.

  Ze eten nu super gezond. En van alle klachten af.

  En het grappige.. een jaar geleden ben ik vanwege pms klachten hormoonproef gaan eten. Dat is oa ook zonder gluten, soja en melk. (alleen rauwmelkse melkproducten mag) en ik voel mij super goed. Al die klachten die ik heel mijn leven had zijn verdwenen. Energie voor 10. Dus voor ons is het echt geen straf om dat te vermijden. Hier werden de klachten ook steeds erger.. en ook de nachten helaas. Op een gegeven moment waren we tot de volgende ochtend allemaal wakker vanwege buikpijn dochter. Toen ben ik radicaal alles anders gaan doen. Ik weetnog dat ik rijstmelk kocht in de winkel en fruit. En daar van uit alles eerst gegoogled heb. (appels zitten ook bomvol gluten als ze bespoten zijn en rozijnen op de 1 of andere manier ook.)

  Proberen waard!!

 • Bananenplant

  Ik zou het er niet bij laten zitten bij de huisarts. Als de huisarts niks kan vinden en de klachten blijven bestaan, dan verwijs je door. Dan concludeer je toch niet zomaar dat het wel niks is?! Met zulke klachten bij een kleintje. Heel gek van die arts.

 • Sabje1

  Je hebt gelijk, ik heb morgen ochtend 9 uur weer afspraak gemaakt en ga er op staan dat er iets meer onderzocht wordt of anders doorverwezen wordt.

 • oemmiee

  Bij ons was dit verstopping

 • Sabje1

  Ook met zovaak ontlasting en soms dun?

 • Dromer87

  Valse diarree heet het dan.

 • oemmiee

  Misschien overloop diarree ?

 • Jeppie

  Terug naar de huisarts! Dit soort klachten vergt nader onderzoek. Is er al bloed- en ontlastingsonderzoek gedaan?

  Mijn jongste zoon had terugkerende buikklachten, die is uiteindelijk bij de kinderarts onderzocht op crohn/ colitis, coeliakie, lactose-intolerantie, koemelkallergie en parasieten. Maar ik weet niet wat de huisarts precies wel en niet kan onderzoeken.

 • Sabje1

  Was er wst uitgekomen bij je zoon?

  Ze is hier nog nergens op gecontroleerd wat ik ook best gek vond, morgen 9 uur weer afspraak gemaakt en ga er nu op staan ze wat verder onderzoeken.

 • Jeppie

  De uitslag van het ontlastingonderzoek was heel duidelijk: hij had een darmparasiet, giardia. En die veroorzaakte periodiek diarree én lactose-intolerantie.

  Maar daar heeft hij dus wel ruim 6 maanden mee gelopen omdat de huisarts geen laboratoriumonderzoek had laten doen. Terwijl zeker ontlastingonderzoek helemaal niet ingrijpend is. We zijn nu een jaar verder en nu begint hij langzaamaan weer lactose te verdragen.

 • JustAMom

  Oei. Herkenbaar. Maar dan van mezelf als kind. Had altijd en eeuwig buikpijn, al van kleins af aan. Huisarts zei tegen mijn moeder: "het zal wel tussen haar oren zitten, geef haar maar een beker warme melk". Pas na 12 jaar durfden mijn ouders om een doorverwijzing naar de kinderarts te vragen. Vroeger had een huisarts een speciale status, en was er geen internet en dus ook geen dr. Google. Dus dit was een enorme stap om te vragen, blijkbaar.

  Kinderarts pakte goed door en had meteen een vermoeden van lactose intolerantie. Daar ben ik later op getest en ik bleek dat inderdaad in extreme mate te hebben. Stomme, stomme huisarts, die zei dat ik melk moest drinken 😡😡

  Maar goed. Super vervelend voor je dochter en voor jullie! Want dit zal echt een zoektocht zijn. Sterkte!

 • Sabje1

  Oh wat erg he het zal wel tussen dr oren zitten.. jeetje.

  Moet zeggen dat onze huisarts het daar ook een beetje op af schoof, maar kleine kinderen liegen niet.

  Fijn dat je uiteindelijk wel wist wat het was.

 • Mooiebloem

  Kijk eens naar voedsel combinaties en of er een specifiek voedingsmiddel dit veroorzaakt. Lucht in de buik kan inderdaad echt enorm pijn doen. Wat daartegen helpt (wel eerst even bespreken met je huisarts) artisjok, houtskool, rammenas.

  Wat ik hiervoor gebruik: boldocynara van a vogel. Paardebloem, desmodium, rammenas.

  Vermijd vetten met koolhydraten te combineren.

  Veel succes

 • Sabje1

  Vind dat erg lastig uitzoeken, ze eet eigenlijk heel gezond en weet niet goed wat ik weg zou moeten laten of waarmee te beginnen om te proberen wat combinatie betreft.

  Vetten met koolhydraten zit toch vrijwel in ieder avond maaltijd wel gecombineerd?

  Bij mij vaak toch wel.

 • Saaaarh

  Prikkelbare darm syndroom doet mij dit direct aan denken. Heb het zelf ook, al van kleins af aan. Altijd erg buikpijn gehad en verstopte darmen. Wanneer ze verstopt zijn krijg je juist diarree, wat over de verstopping heen gaat. Ik kreeg movicolon, dat hielp om de ontlasting dunner te maken. De buikpijn hiervan is vreselijk! Ik lig soms nog steeds opgerold in bed van de krampen.

 • Sabje1

  Hier heb ik ook aan gedacht, kunnen ze hierop testen? Wat vreselijk dat je zo'n pijn hebt.

  Vind het inderdaad wel herkenbaar wat je zegt.

 • Lady-Whistledown

  Glutenallergie?

 • Scheirischa

  Hier dacht ik ook meteen an

 • Scheirischa

  Hier dacht ik ook meteen an

 • Sabje1

  Ja is ook al door me hoofd gegaan, maar dan moet de huisarts een bloedonderzoek laten uitvoeren denk ik?

 • Lady-Whistledown

  Ja, dat gaat met bloedonderzoek.

 • Sabje1

  Herken je de klachten die ik beschrijf voor gluten allergie? Weet niet of ze snel bloed willen prikken.

 • Lady-Whistledown

  Het kan zoveel zijn als het om buikpijn gaat. Ik noem maar één van de vele mogelijke oorzaken. Als jij verder onderzoek wilt, dan vraag je er om.

 • Pandabeertjes

  Mijn zoontje heeft onlangs bloed geprikt hiervoor… had ook veel klachten zoals jij beschrijft, maar maar in fases van een paar weken wel en dan weer niet. Was geen Coeliakie maar ik vond het wel fijn getest te hebben omdat ik dat nu uit kan sluiten. Ik had er zelf overigens niet aan gedacht, de huisarts wilde er graag op testen.

 • Sabje1

  Ja begrijp het heb morgen 9 uur weer afspraak staan. Hoop hij ook wat onderzoeken Willen laten doen nu.

 • Littleoftwo

  Mijn dochtertje is net 2 maanden ouder maar klaagt ook constant over buikpijn. We zijn wel een paar keer bij de dokter geweest omdat ze ook elke week ziek is met koorts en overgeven. En daar is dan blaasontsteking uitgekomen. Kunnen ze ook buikpijn van krijgen. Mischien kan je der urine laten testen ?

 • Sabje1

  Ik zal daar toch nog eens naar vragen. Echter laat ze ook veel windjes en lijkt het vaak erger te worden bij ontlasting waardoor ik meer die richting op denk.

  Ga toch eens vragen voor wat meer onderzoeken, want de pijn lijkt wel steeds meer te zijn.

 • Palmpje12

  Misschien totaal overbodig: maar broeken niet te strak?

  Is haar stoelgang goed? Anders kan haar dat miss dwars zitten.

  Zou haar zeker eens laten testen op eventuele allergieën. En in de tussentijd eens opschrijven wat ze allemaal eet en drinkt en wanneer ze er last van heeft. Misschien zie je een verband.

 • Sabje1

  Broeken zijn niet te strak, want snachts met slaapzak heeft ze het dus ook.

  Ze heeft redelijk vaak ontlasting en veelal wel wat dunner. Ze lijkt het soms voor de ontlasting vaak wel wat erger te hebben.

  Zal eens informeren voor allergie testen, weet niet of ze dat zomaar doen.

 • Jvb

  Kan het ook zijn dat, misschien omdat jullie al veel met haar buik hebben gehad, ze niet perse pijn heeft als ze dat aangeeft? Dat ze niet helemaal lekker of fit voelen associeert met buikpijn. Als mijn dochter heel moe is bijvoorbeeld, klaagt ze over hoofdpijn, maar meestal is dat geen hoofdpijn maar gewoon vermoeidheid. Als ze zich niet helemaal fit voelt, is het ook altijd 'hoofdpijn'. En mijn zoon heeft heel snel buikpijn, zegt ie, maar als ik hem dan een snoepje of lekker avondeten aanbied bijvoorbeeld, eet hij gewoon en hoor ik er daarna niks meer over. Met wat aandacht en rust, of afleiding, is dat altijd zo snel weer voorbij dat ik er wel vanuit ga dat het geen echte hoofdpijn of buikpijn is.

 • Sabje1

  Wat je nu zegt heb ik ook af en toe aan gedacht, ook omdat ze het dus wel erg vaak zegt soms.

  Dacht ook aan aandacht vragen eventjes.

  Echter staat ze er regelmatig echt krom van met handje op haar buik of onderrug en ze laat veel windjes en roept ook veel auw waardoor ik weer zeker weet dat ze wel echt pijn heeft.

  Wel heeft ze gewoon eetlust, maar ook tijdens het eten (zelfs iets wat ze super lekker vind) zit ze soms krom en te huilen van buike auw. Waarna ze het uiteindelijk wel weer op eet. Voor de televisie is het vaak ook even iets minder, maar toch nog aanwezig.

  Met een zetpil lijkt het ook een heel stuk minder waardoor ik wel geloof ik in de pijn.

 • Maartje07

  Hoe is haar koemelk-inname nu? Mogelijk is ze toch deels intolerant en verdraagt ze geen grote hoeveelheden?

  Je kunt altijd even tijdelijk koemelk stoppen en kijken of het dan verandert.

  3-6 x per dag ontlasting vind ik vrij vaak overigens.

  Hier ook erg gevoelige darmen en kma; wij bouwen nu heel langzaam koemelk op middels de melkladder.

 • Sabje1

  Hier zaten wij zelf ook aan te denken, geef al redelijk beperkt koemelk.

  Ze krijgt momenteel al maanden smorgens pap, met verdunde opvolgmelk 180/3 schepjes.

  En smiddags een eetlepel yogurth met geblend fruit inplaats van een vol bakje yogurth.

  Wat voor klachten ervaren jullie?

  Ook echt krom staan van buikpijn en met handen op buik aangeven dat buik zeer doet, huilen en gillen soms?

  Vind zelf ook dat ze vaak ontlasting heeft hoor, vaak ook onverteerde restjes erin te vinden.

  Vanaf geboorte eigenlijk regelmatig darmklachten.

 • Maartje07

  Onze dochter is 21 maanden. Geeft momenteel geen pijn aan, maar we zijn dan ook héél voorzichtig nog met toevoeging van koemelk. Zitten nu in stap 2 vd ladder (stap 1: hoogverhitte melk in mini-hoeveelheden, dus melk verwerkt in koekjes en brood; stap 2: bijv beetje roomboter op brood) en dat lijkt goed te gaan. Hier ook vaak onverteerd voedsel, dus wij zijn nog heel voorzichtig ook met kruiden en daarnaast lijkt druiven of rozijnen ook nog diarree te geven.

  Ik zou koemelk in grote hoeveelheden even tijdelijk schrappen (dus bijv alleen geven verwerkt in brood/koekjes) en kijken of dit verandering geeft.

  Onze dochter drinkt momenteel havergroeidrink v Alpro en s avonds beetje haveryoghurt als toetje. Mocht je geen verschil merken, dan kijken of t mogelijk door wat anders veroorzaakt wordt.

 • Sabje1

  Oja ik denk dat we dat ook is gaan proberen op die manier.

  Is ze bij jullie daarop getest?

  Bij ons kwam uit de provocatie test dan weer helemaal niets.

  Gaan die alternatieve producten ook maar eens consequent proberen.

  Hopelijk dat dit het dan is.

  Heb ook afspraak osteopaat net gemaakt, kijken of die iets voelt in dr buikje.

  Bedankt voor he goede uitleg.

 • Maartje07

  Ja, provocatietest met 1 jaar gehad. Ze zat toen nog volledig op Neocate. Was een positieve test (wel reactie dus), maar er kwam geen hele heftige reactie uit. Zijn daarom toen overgegaan op Pepti. Dat hebben we 1 week geprobeerd, maar was een drama. Huilerig en 6x per dag diarree. Toen we stopten met Pepti en terug gingen op Neocate, waren de klachten binnen 24 uur over. Dat was een heel duidelijk verhaal; ook voor de kinderarts. Zijn al lange tijd onder begeleiding van diëtiste en die heeft Alpro Havergroeidrink geadviseerd, zodat we niet afhankelijk blijven van Neocate (al hebben we daarvoor machtiging tot haar 2e verjaardag).

 • Sabje1

  Dat is inderdaad een duidelijk verhaal dan, ik ga er toch eens naar vragen of ze misschien nog eens door de kinderarts gezien mag worden als dit zo blijft.

  Degene die haar toen op neocate heeft gezet misschien eens naar vragen.

 • MamaRosali

  Is de poep oranje-achtig? Dan kan het van teveel vet zijn. Sommige kindjes reageren daar snel op.

  Misschien probiotica een optie? Maar ik heb daar geen verstand van, dus ik weet niet of dat zomaar kan bij een kind. Misschien even overleggen met de huisarts.

  Toch maar weer teruggaan, misschien kan de kinderarts iets vinden.

  En anders is een osteopaat misschien een optie als er echt echt niks anders meer overblijft. Misschien liggen dr darmen in een kreukel. Ik ken daar wel succes verhalen van, met baby's en buikpijn. Maar ook dat het niks helpt en het kan zelfs kwaad. Dus ik ben niet per se voorstander van een osteopaat.

 • Sabje1

  Tnks voor je reactie. Dr ontlasting is ook wel eens wat oranje maar dacht mede ook van wat ze gegeten heeft.

  Probiotica is wel een goede tip om eens te overleggen.

  Osteopaat ga ik zo eens bellen om afspraak te maken, had er nog niet aan gedacht zelf.

 • MamaRosali

  Kan ook van bloed of bepaalde kleurstoffen in de voeding zijn. Ontstoken slokdarm ofzo kan ook. Maar in de praktijk wijst het nogal eens op slecht verteerd eten. Mijn zoontje had het bij borstvoeding als ik friet, vet vlees of andere dingen op had. En veel pijn daarbij. Nadat mijn bv was gestopt, heeft hij Kabrita geitenmelk fv gekregen omdat dat minder vet was dan koemelk of geitenmelk van Kruidvat. Nu gaat het redelijk (3,5 jaar). Dus misschien is neocate ook minder vet? Dat het daarom toen beter ging.

  Ze is geen drager van stofwisselingsziekte? Geen afwijkende hielprik gehad en verder onderzoek nodig gehad toen?

  (Bij ons het geval, en dat kan ook klachten geven. Ook al hebben ze de ziekte niet echt.)

 • Sabje1

  Haar hielprik was niet afwijkend.

  Zal eens kijken of het aan vet zou kunnen liggen, misschien is neocate inderdaad wel minder vet geen idee.

  In principe eet ze heel erg gezond, maar ook daar zitten natuurlijk wel vetten in.

  Is het dan ook bij goede vetten zo bij jullie? Zoals vette vis bijvoorbeeld?

 • MamaRosali

  Het verschil zit hem in lange vetten en korte vetten. Korte vetten gaat beter. Ik heb me er nooit in verdiept of dat overeenkomt met verzadigd en onverzadigd. Maar de (meeste) vetten in vis zijn bijvoorbeeld kort.

  Met eiwitten hetzelfde verhaal.

 • Charliecharlie

  De meest voorkomende redenen van buikpijn bij kinderen zijn verstopping/niet helemaal soepel lopende ontlasting en spanningen (wat ook gezonde/normale spanningen kunnen zijn, mijn zoon bijvoorbeeld heeft het altijd na een drukke dag).

  Eerst dat eens even bekijken dus. En is dat het niet en het blijft aanhouden: terug naar de huisarts?

 • Sabje1

  Verstopt is ze zoiezo niet, want ze heeft zeker 3 soms uitzondering 6 keer ontlasting per dag. Verder gaat ze niet naar kdv ofz waarvan je zou denken dat ze wat spanning zou kunnen hebben.

  Als het blijft aanhouden ga ik denk ik zoiezo maar weer terug.

 • Jij-laat-het-hartjes-regenen

  Wow 3 tot 6 keer per dag is wel echt veel, dat lijkt mij niet goed

 • Dame68

  Heeft onze dochter ook hoor, 2-4 x per dag zeker wel. Meestal 3x Ze krijgt vanwege obstipatie iedere dag forlax

 • Mamavan2_juli2023

  Bezoek een osteopaat of door verwijs je dochter zal het niet voor niets zeggen. Of er is iets anders wat ze niet aan kan geven. Laat je niet zo maar weg sturen al moet je 100 keer gaan.

  Oh ja en spreek gewoon in jaren 2,2 jaar 😂

 • Sabje1

  Hahah ja 2,2 jaar klinkt beter indd. Zou inderdaad eens de osteopaat kunnen proberen, had ik eigenlijk nog niet aan gedacht, ga direct is bellen. Dankjewel

 • Nog-even!

  Hoe is haar ontlasting? Wel normaal?

 • Sabje1

  Wisselend eigenlijk, regelmatig vrij dun, maar soms weer wat harder juist. Wel gemiddeld 3 keer per dag en soms bij veel buikpijn wel 6 keer. Vaak ook wel wat onverteerde voedselresten erin, maar Huisarts vond dat niets raars.

 • Nog-even!

  Klinkt voor mij toch niet helemaal gewoon... Misschien kun je de komende weken precies opschrijven wat ze eet. En dan ook wanneer ze buikpijn heeft... Bij mij lag het aan palmolie (wat bijna overal inzit). Nu ik daar veel minder van binnenkrijg, is mijn buikpijn over. Misschien kun je door een eetlijst bij te houden, ontdekken of er een verband is tussen bepaalde ingrediënten en de buikpijn...

  Ik ontdekte dat palmolie zat in: margarine, frituurvet, sausjes, bak&braadolie, brood van de bakker, koekjes, chocopasta, crackers... Ik heb er nacht aan nacht mee lopen tobben. Dacht dat ik niks meer kon eten...en na mijn ontdekking is het opgelost! Ik hoop dat het voor jullie ook zo simpel op te lossen is!

 • Sabje1

  Ja een voedselintolerantie zou zeker ook kunnen natuurlijk.

  Lastig natuurlijk om uit te zoeken wat dan precies, gaan denk eens met zuivel proberen te beginnen.

  En inderdaad eens alles goed bijhouden.

  Wel fijn om ervaringen te lezen.

  Bedankt voor he uitleg!

 • Nog-even!

  Er wordt momenteel erg gefocust op melk... Maar vaak ook ten onrechte. Probeer echt breder te kijken, voor je conclusies trekt...

 • Sabje1

  Dat klopt, maar bij haar is het als baby ook al eens beter gegaan op neocate via de kinderarts vandaar.

  Misschien dat ze het toch minder goed verdraagd, maar ik sluit niet uit dat het iets anders is.

 • Nog-even!

  Ja, alles kan. Ik hoop dat jullie het kunnen uitvogelen!!


1 2