Angst dat het ziekenhuis geen tijd heeft door corona

Hallo allemaal,

Ik ben bijna 37weken zwanger van mijn 2e.
Ik heb me eigenlijk niet heel veel zorgen gemaakt tijdens de hele zwangerschap.
Nu echter berichten binnenkomen dat het ziekenhuis door corona flink aan het afschalen is en er bijna geen spoedoperatie kamera meer zijn, begint het me te benauwen.
Wat als ik daar lig en er is niemand om de ruggenprik te zetten.
Of het gaat mis omdat ze te druk zijn.
Het lijkt wel alsof het nog enkel maar corona is overal.
Bij de vorige bevalling ben ik 2 uur kwijt van de pijn en het was geen pretje.
Ik ben absoluut niet bang voor corona.
Een kennis beviel eens terwijl een vrouw een drieling kreeg.
Ze hebben haar toen laten liggen en haar kindje bleek daardoor zwaar gehandicapt.
Hoor graag jullie reacties.

1467 x gelezen, 3

reacties (19)


 • Mvds88

  Ik werk op de afdeling gynaecologie en waar ik werk wordt ook afgeschaald maar voor spoedoperaties of bevallingen is er echt wel plek. Hier word wel enigszins rekening meegehouden. Ja operaties en bepaalde behandelingen worden uitgesteld. Maar bepaalde zaken gaan hoe dan ook door.

  Dus maak je niet al te druk hierom.

 • Flamingootje

  Ik ben vorige maand bevallen. Het was inderdaad best druk, maar dat was gewoon op de verlosafdeling. Er waren veel vrouwen aan 't bevallen.

  Maar ik had daar geen last van hoor!

  Als ik op de bel drukte kwam de verpleging gelijk. De hartslagmonitor van de baby werd super goed in de gaten gehouden.

  Er was vrij snel tijd voor m'n ruggenprik

  Moest wel even op de anesthesist wachten maar niet lang (voor m'n gevoel, weeën wegpuffend, duurde 't uuuuuren natuurlijk hhaha)

  Het enige wat lang duurde was dat toen ik bevallen en gehecht was, de verloskundige en gyn naar een andere bevalling moesten en het erg lang duurde voordat er een arts kwam om m'n zoontje te checken. Maar heb ik niet als erg ervaren. Gouden uurtje duurde daardoor lekker lang, blote baby op de borst ❤️

 • Papaya

  Ik denk dat de anesthesisten het juist minder druk hebben nu ze minder operaties doen. Komt allemaal goed hoor. Ik heb zelf afgelopen jaar 2 periodes lang op de verloskamers gewerkt (afgelopen maand nog) en er was niets van corona te merken behalve dat je waarschijnlijk een coronatest moet als je daar komt.

 • Willemienn

  Ik snap je angst, maar ik denk dat je te veel beren op de weg ziet.

  Vorig jaar mei, toen corona ook vollop aanwezig was ben ik bevallen in het ziekenhuis, met alle coronamaatregelen die toen en ook nu gelden.

  Ik heb voor, tijdens en na de bevalling niet veel van corona gemerkt, behalve het mondkapje dan en dat we geen bezoek mochten ontvangen na de bevalling. Maak je niet te druk, ze gaan je echt wel net als voor corona helpen zoals het hoort.

 • Forevermom

  Maak je vooraf niet teveel zorgen meid. 11 jaar geleden moest mijn zoon met spoed gehaald worden via een ks. Ik lag al op de voorbereiding toen ze 'mijn' ok nodig hadden voor een nog grotere spoed ( hartpatiënt). Lag ik dus een uur te wachten tot ik de ok op kon.

  Werkelijke spoed gaat altijd voor, mits de baby en jijzelf ( vitale functies) het toelaten, ze zullen je echt niet aan je lot over laten ivm corona.

 • boterbloemen

  Jouw ziekenhuis kan je vertellen hoe alles geregeld is op de kraamafdeling. Er wordt geen spoedzorg afgebouwd, maar de niet-spoed en dat is een bevalling niet. Het is niet zo dat er door corona ineens geen (spoed)keizersnede gedaan kan worden, en ook de neonatalogie draait gewoon door. Een anesthesist kan altijd te druk zijn voor een ruggenprik, ook los van corona, maar dat gebeurt niet vaak. Er zijn ook nog andere vormen van pijnstilling.

  Ik ben een keer bevallen in het ziekenhuis toen de kamer naast mij een spoedgeval werd. De verpleging moest toen daar helpen, de vk bleef bij mij. Even later kwam er al nieuwe verpleging en toen we later de kinderarts nodig hadden, was die er gewoon. Ik ben nooit alleen gelaten.

  Bespreek het met je vk of gyn en laat je niet gek maken door allerlei verhalen.

 • soccer-mom

  Bespreek je angsten vooral met je eigen arts. Hij of zij kan jou het beste geruststellen. Ik ga er vanuit dat artsen ook nu er alles aan doen om baby's veilig en gezond geboren te laten worden. Spoedzorg gaat gewoon door.

 • Anonymous93

  Als je je echt zorgen maakt kun je het ziekenhuis met je zorgen bellen.

  Tijdens mijn bevalling begin dit jaar had ik een rustige nacht 'uitgekozen', ik had 2 artsen en een verloskundige aan mijn bed staan die er continue bij bleven (ik was de enige die nacht), de OK kon ik ook op (manuele placenta).

  Ik heb geen ruggenprik gehad; dat vond ik heel eng, iets scheef en je bent verlamd (bij wijze van..) ik heb het morfine pompje gehad; ging ik heel lekker op hahah

  Succes binnenkort!

 • JustAMom

  Spoedzorg gaat voor hoor meid. Echt waar.

  Laatst hadden mijn man en ik Covid en ons zoontje was hartstikke ziek. Heb ik de HAP gebeld en gezegd voor advies. Ze zeiden: we hebben liever dat je even komt met zo'n klein kind. "Maar ik heb Corona!". Toen zeiden ze ook: spoedzorg gaat voor. En ik mocht gewoon komen.

  Sinds vorig jaar maart heeft mijn zoontje al vele malen in het ziekenhuis gelegen. Al die tijd was Corona er dus al, maar het heeft niets afgedaan aan de zorg voor hem. Alleen een geplande operatie werd steeds uitgesteld.

  Hopelijk geeft dit je rust.

 • XxLien

  Bespreek je zorgen met de verloskundige en/of gynaecoloog. Zij werken al meer dan een jaar “in” Corona en kunnen je vast alles erover vertellen. Voel je niet lastig door te bellen en je zorgen te uiten. Je bent vast en zeker niet de enige met deze zorgen en zij zijn er om je (met een eerlijk antwoord) gerust te stellen.

 • quarantaine

  Ik werk in een ziekenhuis en in mijn regio is het momenteel echt 'volle bak'.

  Ik werk nu niet op een corona-afdeling.

  We zijn inderdaad onderbemand, en kunnen weinig hulp krijgen en hebben bijna geen tijd voor extra dingen (zoals haren wassen, nagels knippen, mensen mobiliseren, telefoons van familie beantwoorden,...).

  Maar ik denk dat op de materniteit ze niet geknipt hebben in het personeel. Deze mensen hebben andere opleidingen gevolgd en ik denk dat zij gewoon mogen blijven waar ze zijn.

  Voor zover ik weet is er nog altijd ruimte voor spoedoperaties en dergelijke. Wat wel zo is, is dat bv iemand van 80 jaar die normaal naar intensieve moet, nu niet gaat... Omdat er geen plek is... Ook verschrikkelijk hoor...

 • Oummii

  Tijdens mijn bevalling was het ziekenhuis ontzettend rustig! Heb niets gevoeld van corona hoor, behalve dan het bevallen met mondkapje maar zelfs dat trok de vroedvrouw van mijn gezicht toen ik echt aan het puffen & hijgen was. Heb toen wel een coronatest gehad toen mijn weeën al lekker hevig waren.

  Ben pas op spoed geweest met mijn ziek dochtertje. Het was zo rustig. Artsen hielden geen afstand van mij, geen coronatest gehad. Ben toen 4 dagen daar gebleven op de kamer met mijn meisje, en elke keer kwamen verpleegkundigen/artsen zomaar binnen gewandeld. Had dus geen tijd om snel mondmasker op te zetten. Ze kwamen naast me op bed zitten voor de uitleg, of vlak naast me staan als ik de baby net aan het verzorgen was. Toen ik zei "oei, heb mijn mondmasker niet op" zeiden ze simpelweg "oh, maakt niet uit hoor. We zullen wat afstand bewaren." Wat ze vervolgens niet deden. Voor mij geen probleem hoor, maar dan ga je ook even dingen in vraag stellen.

 • Ashleyjessy

  Bevallen met mondkap? Vreselijk 😩

 • Flamingootje

  Je hoeft geen mondkap op tijdens de bevalling

 • Vlindermoeder

  Je kunt sowieso niet altijd een ruggenprik krijgen. Een anesthesist kan niet altijd weg. Dat heeft niets met Corona te maken overigens. Het kan gewoon niet altijd of pas veel later en dan kan het zijn dat jij al te ver bent voor een ruggenprik. Ook kan het nu eenmaal druk zijn op de verlosafdeling. Toen ik in februari 2020 beviel lagen we met 10 vrouwen te bevallen. Tja, dat is pech. Mijn bevalling liep snel en er waren twee verloskundigen en een verpleegkundige. Ze zijn netjes bij mij gebleven. Daarna moest ik naar OK, maar ook toen werd ik goed begeleid. Eenmaal terug op de kamer kwamen de verpleegkundigen ook steeds langs. Ik merkte hoe druk ze waren, dus heb ze weggestuurd en afgesproken te bellen als er echt iets was. Dus ja, ook zonder Corona kan het erg druk zijn. Verder is er ALTIJD ruimte voor een spoed OK. Een andere patiënt wordt desnoods weer van tafel gehaald (mits nog niet onder narcose natuurlijk).

 • Mamaaatje

  Corona of geen corona.. 4 jaar geleden wilde ik graag een ruggeprik maar kon niet want 'de anesthesist had geen tijd'

  Dus ja...dat kan inderdaad gebeuren

 • Charliecharlie

  Ik hoor veel enorme doemscenario’s. Ik werk als arts en heb niet echt het idee dat de zorg heel veel minder draait in mijn regio. Wat ze afschalen is de geplande zorg, niet de (nou eenmaal niet te plannen) zorg rondom bevallingen! De artsen die spoed/dienst doen zitten er net zoveel als anders want dat gaat gewoon door.

  Daaronder valt ook de anesthesist die die ruggenprik zou moeten zetten.

  Natuurlijk kan er altijd allerlei gekkigheid voorvallen, Corona of geen Corona. Mensen kunnen zich helaas niet opsplitsen. Maar gelukkig zijn verhalen zoals van jouw vriendin zeldzaam en brengt Corona daar geen verandering in.

 • Nog-even!

  De hormonen laten je allerlei rampscenario's bedenken. Probeer het los te laten. Je verandert er namelijk niks mee. Je geeft jezelf alleen stress, waardoor de bevalling langer duurt en pijnlijker is... Waarschijnlijk komt het helemaal goed en is er echt plek voor je. De verloskamers zijn geen operatiekamers

  Dat de ziekenhuizen overbelast zijn, komt grotendeels doordat teveel mensen niet bang genoeg zijn voor corona en zich daardoor teveel blootstellen aan anderen... We hebben het voor een groot deel aan ons eigen gedrag te danken

 • LisanW

  precies dit!

  Doemscenario's zijn altijd te bedenken, maar ga van het positieve uit, de baby zal er hoe dan ook uit komen. Dit is niet-planbare zorg over het algemeen en dat gaat gewoon door.