Armoede

Wat nou als mensen zich er niet voor zouden schamen.
Oke, met de dame die hier de herberg krant verkoopt heb ik geen medelijden zij heeft een duurdere telefoon dan ik heb, namelijk een van de nieuwste iPhones.
Gisteren kwam mijn zoontje uit de speelzaal met een mandarijn alle kindjes hadden er 1 mee gekregen.
Super lief natuurlijk, maar ik weet dat dit voor 1 van de kindjes de avondmaaltijd zal zijn. Ik weet dat de speelzaal voor een van de kindjes een tasje heeft gekocht en hier zitten 'leen' kleertjes in.
Om het niet op te laten vallen voor de ouders ook krijgen de ze op de speelzaal soms zoveel fruit dat een avondmaal bijna niet meer nodig is. Het is geweldig wat deze dames doen, maar wat nou als je gewoon bespreekbaar kon maken dat het einde van je geld gekomen is en je dus een paar dagen nauwelijks te eten hebt.
Bij ons op het werk wordt extra brood verstrekt voor diegenen die het even zwaarder hebben.
Dan nog zoiets, menstruatie armoede een gedeelte van de jonge meiden (hier in Nederland) kan niet naar school vanwege het niet hebben van tampons en maandverband of gebruikt wc papier. Wij hadden het thuis niet breed, maar altijd eten en later ook maandverband.
Voor ons rapport kregen we van opa en oma een rijksdaalder en soms een setje oorringen of een ringetje, zo eentje met een lieveheersbeestje.
Met alle liefde kook ik een maaltje extra of doe ik een paar extra boodschappen. Maar als ik van niks weet kan ik ook niks betekenen.

Geld geven ga ik niet doen, mijn vriend is namelijk budget coach en ziet het dan weg gaan aan verkeerde dingen.
Binnenkort gaan we weer eten inzamelen voor de voedselbank, dus ja wij doen mee.
Maar wanneer houden we op met schamen voor een minder inkomen?

1094 x gelezen, 3

reacties (0)


 • Shrimp

  Ik ben het wel eens met de dames die verkeerde keuzes noemen als oorzaak van armoede. Mijn moeder is bewindvoerder en verteld soms wel eens verhalen ( zonder naam en toenaam) dat je denkt pfff zijn mensen echt zo onnadenkend ? Maar het is ook weer zo dat zij opgegroeid zijn in een gezin waar ze het nooit geleerd hebben. En een kindje of familie hoeft hier in NL echt niet met honger naar bed ook al is het hun eigen schuld. Maar je loopt gewoon niet met armoede te koop. Doordat ik bij een kerk zit waar mensen wel aankloppen weet je via via wel wie het zwaar hebben in het dorp en zo kun je toch wat betekenen. Mensen willen ook niet schooien hè... of erkennen dat ze verkeerde keuzes hebben gemaakt . Toch bepaalde trots.Het is namelijk niet nodig hier dus het idee “ je zult wel iets goed verkeerd hebben gedaan” heerst snel, al zijn er gevallen waar mensen echt door pech op pech in armoede terecht zijn gekomen. Dus via instanties of kerken kun je wel wat betekenen voor de armen in eigen land.

 • Anna-76

  Ik heb destijds alle ( m.u.v eerste pakje) babykleding via Kraamzus in een container gedaan en gedoneerd aan diegenen die het toekomt. Verder zou ieder arm gezin gratis begeleiding op financieel gebied moeten hebben. Leren keuzes maken. Wat betreft het maandverband... Er zijn duurzame oplossingen. Cups, wasbare etc. Dan nog .....huismerk maandverband is niet zo duur...potje nagellak is duurder...

  Ik sta er heel dubbel in. Gun iedereen wat en geef veel weg in de hoop dat het goed terecht komt, maar zou ook graag zien dat sommige mensen zich zelf ook meer in zouden zetten om beter rond te komen. Heel triest en verdrietig dat kinderen nauwelijks te eten hebben en fijn dat ze geholpen worden. Mooi initiatief van de dames van de speelzaal♥️.

 • linaa

  Klinkt heel raar maar ik zou op 1 of andere manier contact willen komen met het gezin die zo moeilijk rond komt. Die leen kleertjes hebben gekregen. Ik wil ze graag helpen. Is dit mogelijk?

 • MamaJL

  Oh, dat zou ik ook écht graag willen. Dan zou ik zó een hele tas kleding afgeven. Als je de mensen persoonlijk kent wordt het zoveel makkelijker afstand te doen van dingen die voor jou emotionele waarde hebben. Niet zo zeer dit gezin. Maar zou geweldig zijn als iemand zou bemiddelen tussen mensen die spullen over hebben en mensen die het tekort komen en die bij elkaar in de buurt wonen. Zoiets is hier niet.

  Speelgoed kan ik naar de speelgoedbank brengen, eten naar de voedselbank en kleding naar de kringloop. Maar ik weet ook welke mensen het daar afhalen en dat zijn echt niet állemaal mensen die het echt nodig hebben.

 • Jij-laat-het-hartjes-regenen

  Er bestaan ook kledingbanken. Voor gezinnen die bij de voedselbank lopen.

 • Jjm

  Ik vind dit altijd een lastig onderwerp. Als ik kijk naar mensen om mij heen die 'het niet breed hebben' dan is dit bij veel mensen ook het verkeerd uitgeven van geld. Geen cent te makken hebben maar wel dure abonnementen hebben, dure kleding of tassen kopen, extra tv kanalen en ipv genoeg groenten om de hele week soep te koken, gaan ze naar de snackbar en daarna op een houtje bijten (of bij mij aanbellen dat het geld op is). En het ergste van alles? Roken! Een complete week eten de lucht in blazen.

  Ik persoonlijk zou eerst kijken voor een budget coach voor veel gezinnen. Ik denk dat sommige gezinnen dan al ver zouden komen. Al willen sommige het niet inzien. Er hoeft geen armoede te zijn in Nederland. Genoeg potjes overal, vanuit de overheid en gemeente. En dan zijn er nog andere instanties die een steentje bijdragen.

 • Rainbowafterstorm

  Hier ben ik het wel enigszins mee eens. Uitzonderingen daargelaten dan. Prioriteiten stellen, denk ik dan.

 • Momiji

  Mee eens, wij hadden vorig jaar ook tijdelijk bijna niks omdat mijn vriend besloot als ZZPer te gaan werken (gezin van 3, inkomen van onder de armoedegrens).

  Maar we hebben nooit te weinig geld gehad, huursubsidie kregen we 340,00, zorgtoeslag 195,00, kindgebonden budget 95,00, kledingbon van 100,00 van de gemeente, Stichting Leergeld die de zwemlessen betaald en we hadden zelfs nog kunnen aankloppen bij Stichting MEEdoen, dan konden we nog gratis met de bus of op sportles ook.

  Aps je dan je kleding, meubels enz bij de kringloop haalt en je doet goedkoop boodschappen dan kom je helemaal niks tekort en kan je nog leuke dingen doen en af en toe bij de IKEA eten ook.

  Als je het voor elkaar krijgt om arm te zijn in NL dan doe je toch zelf iets grondig verkeerd en het meest trieste is dan dat de kinderen er de dupe van zijn.

  Dus ja, ergens mogen ze zich wel schamen want het is onnodig.

  Bij ons is het nu gelukkig opgelost, vriend geeft 5 dagen in de week les en doet daarnaast shows op scholen, evenementen en geeft workshops dus we hebben financieel helemaal niks meer te klagen maar om nou te zeggen dat we het toen slecht hadden; nee, totaal niet.

  En we zaten ook echt onder de armoedegrens, anders kom je al niet in aanmerking voor Stichting Leergeld en een Fashioncheque van de gemeente.

  En wat betreft maandverband; ik maakte zelf wasbaar maandverband en had een een menstruatiecup, werkt goed, is hygienisch en daarbij ook nog beter voor het millieu.

 • Anna-76

  Ja....ook grotendeels mee eens.

 • Countyourblessings

  Inderdaad!