Angsten... reëel of draaf ik door?!

Een keer in de zoveel tijd word ik overspoeld door mijn grootste angst. Het idee dat er brand ontstaat in huis.. en dan met name brand op zolder.
Sinds onze tweede zoon geboren is slapen wij op zolder. Straks komt onze derde zoon ook op zolder te slapen.
Op zolder staat de ketel.. Nieuw gekocht, naar mijn weten prima onderhouden.. Maar toch bekruipt mij een keer in de zoveel tijd de angst dat er iets gebeuren gaat. Dat er een brand ontstaat, of zelfs een ontploffing.
Hoe moet ik ooit mijn kinderen redden?! Van deze gedachte heb ik dan een korte periode intensief last, Google me suf over brand ontstaan cv-ketels .. en dan gaat die gedachte weer een keer over.
Heel vervelend zo, maar ergens ook wel logisch, ik heb twee en straks drie grote kostbaarheden in huis liggen 💙
Is dit herkenbaar voor iemand?
Gelukkig zijn mijn angsten niet onrelativeerbaar en is het niet zo dat het me beperkt of beheerst.. af en toe komt het voorbij. Of zullen het de hormonen zijn 😅🤔

2068 x gelezen, 1

reacties (46)

1 2 • 2019baby.

  Heb jee geen xtrra ruimte op de bovenverdieping? Maak daar je kamer van en gebruik de zolder dan als dressing of opberging? Is er een mogelijkheid om de ketel in de toekomst een ander plaats te geven? Ik hrb het ook niet met ketels enz ik moet er niet aan denken dat ik inde zelfde ruimte zou slapen met 1 ksnap je angsten zeker wel

 • NewBaby2018

  Wij hebben twee slaapkamers op de eerste verdieping, twee slaapkamers op zolder en op de overloop op zolder staat de ketel. Het is dus gewoon echt niet anders. Hij staat dus niet op onze kamer, maar wel tussen de twee slaapkamers op zolder in. Daar staan ook wasmachine en droger.

 • 3-musketiers

  Hier is brand ook mijn grootste angst, heb mijn oudste ook geleerd waar ze heen moet en wat ze moet doen. Maar denk dat elke ouder wel eens zo'n gedachte heeft hoor.

 • NewBaby2018

  Ja idd, past ook wel bij het stuk verantwoordelijkheidsgevoel wat een kind/kinderen met zich meebrengen.

 • Meggie

  Wel allemaal andere bizarre angsten die eigenlijk als je relativeer helemaal niet aan de orde zijn en t je belemmert. Maar ja ik heb er ook last van en het zal er wel bij horen, omarm je angsten. Ze zijn deel van jou. Misschien als je ze accepteerd dat ze je niet zolang in zijn greep hoeven houden!

 • NewBaby2018

  Nee idd, angsten zijn er nou eenmaal in het leven, dat is ook wel een beetje hoe het gaat. Hoop dat t nooit werkelijkheid hoeft te te worden.

 • Meggie

  Wel allemaal andere bizarre angsten die eigenlijk als je relativeer helemaal niet aan de orde zijn en t je belemmert. Maar ja ik heb er ook last van en het zal er wel bij horen, omarm je angsten. Ze zijn deel van jou. Misschien als je ze accepteerd dat ze je niet zolang in zijn greep hoeven houden!

 • 4ewurm

  Ja hoor herken ik wel, had ook vaak last van angsten in m'n zwangerschap, kun je niet tegen houden ook.

 • NewBaby2018

  Nee hè, vervelend die hormonen 😅

 • MaaikeT2

  Ik had dat ook en heb uiteindelijk een vluchtweg gemaakt om me veilig te voelen. Ik slaap op de eerste verdieping, wij hebben onder de bedden een noodladder liggen die aan de vensterbank gehangen kan worden zodat we door het raam naar buiten kunnen. Omdat ik met een baby in de arm geen noodladder af kan, had ik toen ze klein waren een draagzak/draagdoek bij de vluchtladder liggen.

  Ook hebben we op alle etages rookmelders die elkaar aanzetten als er eentje afgaat.

  Daarnaast heb ik met de brandweer gebeld en alle zorgen geuit en vragen gesteld die ik had. Volgens de brandweer hebben we als de rookmelder gaat nog genoeg tijd (ik meen twee minuten) om via de gewone trap buiten te komen, tenzij de brand op de trap uitbreekt.

  Met de kinderen (nu 5 en 7) doe ik al jaren zo nu en dan ‘noodgeval oefeningen’, zodat ze weten wat ze moeten doen - ook in het geval dat ik bewusteloos ben van de rook en ik zelf niet naar buiten kan. Ze weten dat ze elkaar dan mee naar buiten moeten nemen, naar de overburen gaan en daar om hulp vragen. (En geen spullen meenemen, en ook niet IN huis de brandweer bellen.) Er ligt bij ons geen rommel op de trap zodat we ‘geblinddoekt’ naar beneden kunnen en ze weten dat dicht bij de grond meer zuurstof is en dat rook het gevaarlijkst is.

  In de schuur staat de grote (uitschuif)ladder vooraan. Mocht ik niet via de overloop bij de kinderen kunnen komen, dan kan ik ze met de ladder via hun raam naar buiten halen en hoef ik niet op de brandweer te wachten.

  Overdreven? Misschien wel. Maar helder nadenken in een noodsituatie is lastig en makkelijker als je weet wat je moet doen. Door deze maatregelen is mijn angst met 80 procent verminderd. Zo heb ik het opgelost, want ik was doodsbang. (En ja, hormonen maken dit soort angsten ook nog eens erger. )

 • NewBaby2018

  Nou vind het helemaal niet overdreven. Het is juist goed om bewust te zijn en te blijven van de gevaren van brand. En ook de verantwoordelijkheid die je hebt betreft je kinderen. En je geeft hun wel een stukje alertheid mee.

 • 3-musketiers

  Mijn ex draait altijd de deur op slot met een sleutel erin hier hoefde hij dat bij mij thuis echt niet te flikken, wat je zegt je kan uit angst niet altijd even helder denken en een deur open Krijgen in zo'n situatie ik moest er gewoon niet aan denken, heb nog liever een inbreker in me huis denk ik dan dat ik in paniek een deur van het slot moet draaien maar een deur dicht is dicht en ben niet zo bang dat er wordt ingebroken als ze dat ook echt willen vinden ze heus wel een manier

 • Ristra

  Ik ben ook als des doods voor brand! Wij hebben dan ook op iedere verdieping een brandblusser staan. Eerder deed ik overal de rolluiken dicht maar ik hoorde laatst dat die kunnen smelten waardoor ze niet meer open kunnen. Dus nu laat ik ze op 2 kamers omhoog en beneden ook vaak. Je hoort 't vaak genoeg dus logisch dat we er bang van worden. En met kinderen begrijp ik het al helemaal. Ik denk nu alleen maar, als m'n katten maar niet alle kanten opvliegen want die ga ik dan halen. Brrr.

 • NewBaby2018

  Hoe doe je dat met brandblussers ? Welke heb je en laat je die ook nog na “houdbaarheidsdatum” controleren of vervangen?

  Ja die rolluiken hoor je ook wisselende dingen over, handig, maar hebben ook zo hun gevaren. Wij hebben ze gelukkig niet, maar wel een goede oplossing zo van je om niet alles naar beneden te doen.

 • Ristra

  Uhm... Daar vraag je me wat. 😅 Een vriend verkoopt ze en hij heeft ze voor ons geregeld. Is nog niet zo lang geleden. Zal eens kijken naar de houdbaarheid enz.

 • bloempies

  Ik heb erg last gehad van nare gedachten na de bevalling. Wat nou als ze stikt, wat nou als dit gebeurd, huis in brand etc. Ik ging de boel goed relativeren, praatte er met me man over. Nu is het zo goed als weg, de “normale” zorgen heb ik weer🙈

 • NewBaby2018

  Gelukkig! Heel erg hormonaal beïnvloed dus bij jou?

 • mommy2be26

  Ik heb hier als kind zijnde ook altijd veel last van gehad. Toen ik in de puberteit kwam ging dit over. Maar nu ben ik in maart gestopt met de pil en ondertussen zwanger van mijn eerste kindje.... en ik merkte sinds maart dat die angst weer terugkwam. Ook angst voor inbraak en dergelijke. Het voelt alsof de pil destijds ervoor zorgde dat die angst werd afgevlakt, en nu dus weer een beetje opwaaid omdat ik geen pil meer slik.... Geen idee of dit überhaupt een relatie kan hebben, of dat het gewoon moederinstinct is wat een beetje aan het doordraaien is. Mijn advies zou zijn om voldoende brandmelders en koolmonoxide melders in huis te hebben en die iedere maand even te testen. En bijvoorbeeld ook nadenken over waar je de huissleutels hebt liggen mocht je moeten ontsnappen uit huis...

 • NewBaby2018

  Ja precies, denk dat hormonen wel het eea versterken en de pil daar ook wel enige invloed op heeft gehad.

  Sleutels hangen s nachts standaard in het slot van de deur. Is goed tegen inbraak en zo kan je altijd zonder probleem je sleutels vinden.

  Dat melder testen moet er wel wat beter inkomen.. iedere maand is misschien wel een goede!

 • Babywish2020

  Ik ben ook heel bang (geweest) voor brand in huis ( ik heb nog geen kinderen, wel huisdieren 😉😳 ). Ik draafde er opdenduur echt in door dat mijn vriend me op de rem moest zetten. Durfde snachts niet meer alleen thuis te zijn en voordat ik naar bed ging controleerde ik alles. En als ik sliep, droomde ik erover 🤦🏼‍♀️

  We hebben nu sinds kort nieuwe brandmelders, het helpt wel voor mij. Alleen nu ben ik bang dat ik niet wakker word als de melder in de keuken af gaat 😆😅. Het kan zomaar zijn dat ik volgende week weer doodsbenauwd ben... Heel stom.

  Ik ben trouwens ook lang angstig geweest voor koolstofmonoxide vergiftiging. 🤦🏼‍♀️

 • NewBaby2018

  Haha ja wel herkenbaar hoor dat je bang bent niet wakker te worden van de rookmelders, ze adviseren ook met de deuren dicht te slapen. Dat doe ik dus juist niet omdat ik dan bang ben dat ik niet wakker wordt 😅🙈

 • 3-musketiers

  1 voordeel van een vrouwen instinct hier wordt je echt wel wakker van

 • Ckp

  Ik had dat vlak na de geboorte van onze tweeling. Mijn man is doordeweeks vanhuis en ben ik dus alleen met de twee kleine mannetjes.

  Ik was bang voor brand, hoe moest ik twee babys naar beneden tillen die nog niet zelfstandig hun nekje omhoog houden en ik kreeg er nachtmerries van. Haalde me van alles in me hoofd en soms nog steeds maar wat je zegt relativeren zorgen dat er onderhoud is gepleegd op cv ketel en elektra... geen kaarsjes aan als je gaat slapen etc. Meer kan je niet doen....

  ik heb het nu minder maar wat jij zegt af en toe laait die angst weer op, wel fijn dat ik niet de enige nerd ben😂

 • NewBaby2018

  Pff nou idd met een tweeling ook weer een ander soort uitdaging! Nou het is helemaal niet verkeerd om er af en toe eens bij stil te staan, maar het moet niet een onrealistische invloed gaan hebben 😅

 • NewBaby2018

  Pff nou idd met een tweeling ook weer een ander soort uitdaging! Nou het is helemaal niet verkeerd om er af en toe eens bij stil te staan, maar het moet niet een onrealistische invloed gaan hebben 😅

 • Hopefull2020

  Ik denk dat zo'n angst ergens wel normaal is. Ik word soms midden in de nacht wakker met het idee dat ik rook ruik, of gas. Dan moet ik alles eerst controleren voor ik weer ga slapen. Ik controleer meermaals per week of ik geen gas ruik vanuit de boiler (klein oud ding dat niet onderhouden is.. Hier int buitenland interesseert het niemand om zo'n dingen te controleren). Als m'n man niet thuis is laat ik het licht branden in de gang want ze hebben vorig jaar eens proberen inbreken. We waren toen wel niet thuis maar toch. Ik ben zwanger van ons 4de en denk door de hormonen ook dat ik er meer met bezig ben

 • NewBaby2018

  Getver.. dat is ook niet fijn nee.. ook het idee al dat ze hebben proberen in te breken.. gaat je gevoel van veiligheid wel weg

  Ik ben heel blij dat wij inductiekoken, want toen we nog op gas kookten moest ik ook altijd 100x checken of het wel uit was.

  Waar woon je? Zie België staan, maar vinden ze het daar ook niet belangrijk nee?

 • Hopefull2020

  Ja België, maar ben groot deel van het jaar in Tunesië en hier denken ze 'zolang het werkt is 't goed'.. En het is ook hier dat ze proberen inbreken hebben omdat ze weten dat we uit Europa komen en dus waarschijnlijk dachten dat ons huis vol met kostbare dingen zat..

 • BlondLover

  Heel herkenbaar 😂😂 heb ook een half jaar daar gewoond en een jaartje in Marokko 🤦🏽‍♀️😂😂😂😂😂

 • Florien84

  Mag ik je een pb sturen?

 • NewBaby2018

  Zeker!

 • Sweethearts

  Ik heb dat in zekere zin ook... vooral met inbrekers, de eerste deur die ze tegenkomen is die van onze jongste. Maar meer dan de deur op slot doen kan ik niet. Ik relativeer veel, heb ik eerlijk gezegd ook moeten leren. Met angst valt niet te leven joh. En het bederft je leven zo dat je een vervelend persoon bent om bij te zijn. En kinderen nemen het over.

 • NewBaby2018

  Pff.. nou idd, inbrekers, ook zoiets. Maar wat je zegt ja, meer dan dat, je deur op slot doen, kan je niet doen..

  Gelukkig kan je het relativeren. Ik gelukkig ook (nog). Hoop ook nooit dat het werkelijkheid wordt..

 • Chudo

  Ik laat snachts meerdere lampen aan waardoor inbrekers denken dat we nog wakker zijn

 • Chudo

  Misschien heb je het al maar een koolomonoxidemeter is ook van levensbelang!

 • NewBaby2018

  Yes! Hebben we! We hebben best alles goed voor elkaar, zelfs een vluchtladder op de eerste verdieping, zo’n uitrolbare.

 • Chudo

  Oh super bezig!!

  Een cursus kinderehbo en reanimeren?

 • NewBaby2018

  Ook! Ben verpleegkundige 😊

 • Lien-

  Wat vervelend... ik herken het heel goed. Belangrijk is dat het niet de overhand neemt en daar lijkt het nu wel op. Praat er met je partner over.

  De kans dat er iets met een goed onderhouden nieuwe cv ketel gebeurd is echt heel klein. Wellicht wat extra veiligheidsmaatregelen doen om jezelf wat meer gerust te stellen? Zoals een brandalarm met koolstofdioxidemeter, een brandblusser en blusdeken binnen handbereik leggen?

 • NewBaby2018

  Ja nu loopt het een beetje op en dan over twee dagen is het weer voorbij. En dan over een week, paar weken of maanden weer. Zo gaat het meestal een beetje af en aan. Meestal laait het even op als het op het nieuws is geweest, of ik iets heb gelezen over brand in huis, ontploffingen in gebouwen.. misschien dus maar gewoon geen nieuwsberichten meer lezen 🤪

  We hebben overal in huis goed werkende rookmelders, bij de ketel een koolstofmonoxide melder. Alle filters maken we altijd braaf schoon (droger, afzuiger etc.) koken op inductie, geen kaarsen in huis, vluchtladder op de slaapkamer van de oudste op de eerste verdieping.

 • Lien-

  Wat vervelend... ik herken het heel goed. Belangrijk is dat het niet de overhand neemt en daar lijkt het nu wel op. Praat er met je partner over.

  De kans dat er iets met een goed onderhouden nieuwe cv ketel gebeurd is echt heel klein. Wellicht wat extra veiligheidsmaatregelen doen om jezelf wat meer gerust te stellen? Zoals een brandalarm met koolstofdioxidemeter, een brandblusser en blusdeken binnen handbereik leggen?

 • N22

  Lijkt me vervelend, ik herken wel die periodes van angst, ik heb het dan weer over andere dingen, maar de manier waarop is het zelfde. Wat je misschien kan doen is er voor zorgen bijv. Dat er genoeg brandalarmphes hangen, een brandblusser aanschaffen enz op zolder. Misschien geeft het je een veikiger gevoel.

 • NewBaby2018

  Ja, we hebben wel het nodige hangen en aanwezig in huis. Het is gelukkig niet een angst welke altijd aanwezig is. Af en toe komt er een vlaag voorbij als ik bijvoorbeeld iets in de krant heb gelezen over een ontploffing in een woning ofzo..

  Nu was het er weer, dat gevoel.. vorige week op vakantie ook al.. dat is dan weer te wijten aan een andere omgeving.. nouja, vet vervelend.. Vind het wel geruststellend dat het wel herkenbaar is voor anderen.

 • Lindaaaa1

  Heel herkenbaar!

  Hier kan je de wijkbrandweerman vragen voor een huischeck, misschien kan dat bij jullie ook en geeft dat rust?

 • NewBaby2018

  Dat is nog wel een goede. Zal eens uitzoeken of ze dat hier ook doen!


1 2