Paniekaanvallen...

Dit is even iets dat ik van mij af moet schrijven.. 2 jaar geleden waren ik en mijn man bij een vriend op bezoek en we dronken gezellig een koptje thee aan tafel.. Ineens voel ik me heel erg onwel worden, mijn hartslag schoot de lucht in en ik was echt in paniek, dacht dat ik iets aan m'n hart had en de ambulance werd gebeld. Na een hartfilmpje waar ze niet direct iets konden zien, is het hele circus gaan draaien. Ze dachten dat ik misscien iets met de slokdarm zou kunnen hebben. Een aantal onderzoeken verder wees uit dat daar niets mee aan de hand was. Ook ben ik bij een cardioloog geweest en ook die kon niets vreemds vinen. Heb met een kastje rond geloopen want ik voelde steeds rare sensatie. Even een gevoel van licht zijn in je hoofd, m'n oor die ineens een piep gaf en wat tintelingen en een hartoverslag. .Dat had ik het de eerste periode daelijks. Ook aanvallen waarbij ik me onwel voelde worden en wat dan na een paar miinuten weer afzakte. Ik legde een verband met de thee. In eerste instantie bleef ik thee drinken maar ik kreeg er steeds meer klachten van dus ben gestopt met gewone thee drinken en ben over gestapt op Celestial thee en daar had ik geen last van. Na een aantal maanden zakte het af en had ik eigenlijk geen echte aanvallen meer. 


Toen ik zwaner raakte van Joël had ik dit verhaal ook aan de verloskundige verteld. Zij gaf toen aan dat een vriendin van haar ook niet tegen thee kon dat op groene thee is geabseerd. Zij kreeg dan ook echt symptomen dat op een harttaanval leek. Gelukkig herkende ik dit want in het ziekenhuis had de maag-darm-arts hier nog nooit van gehoord en geloofde dan ook niet dat de thee er iets mee te maken kon hebben. 


Sinds dien kan ik ook niet meer zo goed tegen cafeïne met name met koffie gaat het dus niet goed. Cola drink ik al amper. Na dat ik een jaar klachtenvrij ben geweest vierden we afgelopen zondag de verjaardag van Levi en mijn moeder had zuurvlees gemaakt (limburgs stoofpot) En ze had daar een stukje chocolade in gedaan met 70% cacau. En ik kreeg me toch een heftige paniekaanval.. Had dit tot dan toe nog nog nooit zo beroerd gevoelt. gisteren had ik er ook weer 1 en vandaag lijkt het goed te gaan. Ik ben er echt van overtuigd dat cafeine iets bij mij triggert en dus ook die thee. Maar ik heb er nooit last van gehad. 


Ik dacht altijd dat paniekaanvallen iets te maken zouden hebben met gebeurtenissen in je leven maar ik heb de afgelopen jaren niets mee gemaakt dat je zou kunnen bestempelen als traumatisch of zo. Maar het komt ook niet vanzelf lijkt me. Zijn er mensen die dit herkennen? Ik heb deze week een afspraak staan en wil doorverwezen worden naar een psycholoog want ik word hier heel onzeker van. Iemand herkenning?

1122 x gelezen, 3

reacties (18)


 • Marj0lein

  Heel herkenbaar helaas.. ik heb (na een jaar sukkelen) geleerd om er andersom naar te kijken en paniek is weg👌🏻

  Door de caffiene gaat idd je hartslag omhoog, jij hebt het ‘enge gevoel’ gelinkt aan de caffiene.. dus zodra je lichaam caffiene voelt, gebeuren automatisch die lichamelijke dingen als hartslag omhoog, alleen jou gevoel heeft een soort ‘trauma’ gelinkt aan dit gevoel en schiet in de paniek! Zodra jij gaat denken het is de caffiene maar en er gaat echt niks anders gebeuren? Verdwijnt de paniek.... makkelijker gezegd dan gedaan, ik deed er 11 maanden over om mezelf dat aan te leren👌🏻 Maar ik bleef wel die dingen eten om het te oefenen💪🏻

 • My-Two-Pride-and-Joys

  Nou toen het begon bleef ik ondertussen wel gewoon thee en koffie drinken. Maar naarmate merkte ik dat deze twee dranken de boel wel triggeren. Ik heb ook op een site gelezen dat er wel degelijk verband bestaat tussen cafeïne en paniekaanvallen, zeker voor mensen met een paniekstoornis en ik denk dus dat ik onder die categorie mensen val. Dus het is geen trauma van de cafeïne maar in eerste instantie van de thee.

 • Marj0lein

  Jaa ik geloof t helemaal👌🏻 Ik weet zeker dat dat het triggert.. maar wat getriggert wordt, kun je echt leren mee omgaan zodat het verdwijnt.. het was die avond dat t begon niet de eerste keer dat je thee dronk (denk ik) dus je kon ooit thee drinken zonder triggers.. daarom kun je dit echtecht leren💪🏻👌🏻 Hoop dat dit je gaat lukken🥰🙏🏻

 • My-two-Pride-and-Joys

  Vraag ik me dan toch een ding af.. hoe kan dat dan ineens een trigger worden als het dat nooit is geweest? Nou ja ik hoop idd dat ik er vanaf kom ja!

 • Marj0lein

  Idd!! Dat is raar.. dat had ik dus ook.. altijd goed gegaan, mn hele leven, en ineens was het 1 avond paniek.. en vanaf dat moment bleef het getriggerd als ik dag dronk of nam.. daar heb ik dus nog steeds geen goed antwoord op.. wat ik denk is dat je hebt een bepaalde focus en dat die de eerste keer is verlegd en dat ik daarvan in paniek ben geraakt omdat ik dacht ik ga gewoon dood.. en dat vind ik eng en hup aanval.. en voortaan bleef het getriggert.. maar wat ineens een trigger ding is geworden, moet je dus ook weer af kunnen leren (cognitieve gedragstherapie) en ik weet zeker dat je er ooit afkomt, want je zoekt al naar antwoorden👌🏻

 • mamavananouk

  Ik krijg meer last van extrasystoles als ik thee drink of chocola eet

 • mamavananouk

  Ik krijg meer last van extrasystoles als ik thee drink of chocola eet

 • My-Two-Pride-and-Joys

  Ja dat inderdaad ook de reactie die ik op thee heb. Dus ik drink geen gewone thee meer.

 • mamavananouk

  Ik drink alleen rooibos . En een enkele keer normale maar dan merk ik het gelijk

 • MamaItalia

  Ja herkenbaar. Ik had voordat ik koffie dronk (ben pas op mijn 20ste of zo mee begonnen) wel al last van paniekaanvallen maar heel sporadisch en alleen in openbaar vervoer. Nu ik meer koffie drink (3 per dag oeps moet ik echt minderen) merk ik dat mijn hart vaak op hol slaat. Maar ik heb diagnose gekregen van mitralisklepprolaps. Paniekaanvallen horen bij de symptomen. Google maar eens misschien vind je jouw symptomen hierin terug. Al lees il wel dat je al naar de cardioloog bent geweest. In ieder geval ben ik ook zeker gevoelig voor koffie en chocola. Een pieplein chocolaatje s avonds zorgt bij mij voor een zeer onrustige nacht. Ik drink echt dat deze dingen invloed kunnen hebben op hartkloppingen enz

 • My-Two-Pride-and-Joys

  Dank voor je verhaal. Ik ben inderdaad gezien door de cardioloog en die zei me dat er verder niets mis was met m'n hart. Ik weet niet of het bij jou ook meteen duidelijk te zien was?

 • MamaItalia

  Niet op een hartfilmpje. Wel op echo doppler. Het is bij mij maar heel licht maar toen ik mijn symptomen beschreef ging de cardioloog meteen hieraan denken. En aan de ene kant ben ik blij dat dit dus meer een lichamelijk probleem is want ik heb bij een psycholoog gelopen voor de paniekaanvallen toen ik jonger was en dat is dus overgegaan

 • bloempies

  Toen ik last had van angst/paniekaanvallen, leek dit ook erger te worden door cafeïne. Ik ben toen gestopt met cafeïne te drinken (met alles!) En mijn angst/paniek aanvallen waren een heeeeeel stuk geminderd! De overige klachten was echt door slaapgebrek en goed ermee om te kunnen gaan. Hier aan gewerkt en totaal geen last meer van. Maar ik geloof en weet zeker dat cafeïne een trigger kan zijn daarnaar toe!

  PS, ik drink nu weinig koffie(ook ivm

  zwschap) en als ik cola wil neem ik cafeïne vrije cola! Rooibos thee zit helemaal geen theïne in, dus kan je zoveel van drinken als je wilt (met smaakjes, honing/mango etc).

 • My-Two-Pride-and-Joys

  Ben blij dat ik herkenning heb! Natuurlijk gun ik het niemand, maar die arts in het ziekenhuis vond het maar onzin, maar ik ben er ook meer van overtuigd dat dit en trigger kan zijn. Het punt is wel, dat ik juist met het drinken van rooibos thee de eerste klachten heb gehad. De verloskundige had mij geadviseerd om dan thee op kruidenbasis te drinken in plaats van thee die is gebaseerd op groene thee of zwarte thee. Ben jij hiervoor ook naar een psycholoog gegaan of zo iets? Fijn dat jij er vanaf bent, ik wil hier ook heel graag van af komen. Nog een vraagje. had jij ook wel eens naast zo'n echte aanval, van die kleine aanvalletjes, zoals ineens dat je oor popt, je wat licht in het hoofd voelt en je hart over lijkt te slaan? Ook dat heb ik wel eens maar weet niet of dat er ook mee te maken heeft.

 • bloempies

  Pff mag die arts zich eerst even goed de boel gaan bestuderen.. Paniekaanvallen kan door zoveel dingen komen, niet alleen gebeurtenissen.

  Van rooibosthee? woow dat wist ik niet! Ik ga er altijd vanuit omdat er geen theeïne in zit, dat het geen kwaad kan😅

  Ik heb gesprekken gehad met de praktijkondersteuner van de huisarts, bij mij zit er helaas wel een angst door (trauma) van vroeger. Mijn vader heeft een psychische ziekte, waarvoor ik bang/angstig was om dit ook te krijgen/hebben en me zoontje hierdoor hetzelfde zou aan doen als wat ik vroeger heb mee gemaakt. Door de gesprekken met haar, oefeningen (mindfullnes), het duidelijk uitspreken, met cafeïne stoppen, goed slapen is het gelukkig weg! Wel word het helaas getriggerd door hormonen, slecht slapen maar dan ben ik er weer snel bij om het om het terug te draaien.

  En ja zeker heb ik dat wel eens gehad! Me hart lijkt wel vaker eens over te slaan, waardoor je je daar weer op focust. (wat ook weer een paniekaanval kan uitlokken helaas😅). Licht voelen in het hoofd ook geregeld.

  Maar een tip die ik je kan geven, praat met een psycholoog erover, praat met je familie/naasten erover (dit helpt zo erg!), denk aan je slaap/rust (te weinig slaap is echt niet goed als je daar gevoeliger voor bent!), let op cafeïne gebruik. Dit heeft het bij mij altijd goed gedaan!

 • Baby.wens

  Nee, dit herken ik niet. Maar wat moet dit eng zijn (geweest)!

  Jeetje wat heftig..

  Sterkte en hoop dat je baat hebt bij de psycholoog 😘

 • My-Two-Pride-and-Joys

  Dankjewel! Hoop ook dat het helpt want dit is echt niet fijn.