Vriendinnen (deel 3)

Ja het verhaal krijgt nog een staartje. Ik en de buurvrouw hebben het een beetje goedgemaakt - lees - zij kwam een kopje koffie doen, nam nergens de verantwoordelijkheid voor en zei letterlijk dat wij er niet voor haar zijn wanneer ze ons nodig had. Wat echt niet waar is maar goed, omdat we buren zijn liet ik het voor wat het is.


Ze was begin mei jarig - in het kader van een goede vriendin zijn heb ik met moeite voor haar een verjaardagfeest georganiseerd. Het was knap lastig want inmiddels wil niemand omdat ze zo vol van zichzelf is. Wij hebben in overleg met haar een passende datum gevonden en  een reservering in een leuk restaurant gemaakt, kadotjes gekocht - alles compleet voor een gezellige avond samen. Wat doet ze? Een dag voor het feestje laat ze me via de app weten dat ze een excursie met haar jongste zoon heeft geboekt in Duitsland, op de datum van het feestje. Omdat het op die dag goedkoper was. En toen was ik er helemaal klaar mee. In 2 maanden tijd heeft ze nog geen enkel keer naar mij gevraagd, hoe het met mij gaat (en laat het momenteel nou echt bagger gaan in mijn leven.....). Wij gaan samen koffie drinken en dan moet ik werkelijk een 2 uur lange monoloog aanhoren over hoe druk ze het heeft, hoe briljant zij en haar kinderen zijn en hoe lastig haar studie is. Ik kan de energie gewoonweg niet meer opbrengen.


Ik heb haar laten weten dat het mij overduidelijk is waar haar prioriteiten liggen. Ik heb aangegeven dat wij verschillende ideeen hebben over vriendschap en dat dit dus echt niet goed gaat komen - dat we geen vriendinnen van elkaar kunnen zijn - nooit. Toen ik dat zei begon ze uiteraard de schuld bij iemand anders neer te leggen door te liegen en te manipuleren. En iedere keer als ik tegen haar zei dat ze niet de waarheid vertelde begon ze gewoon met een nieuwe leugen - wat ik telkens weer onderuit haalde want inmiddels was ik goed voorbereid (ik had dit ergens wel verwacht van haar). Ik was heel erg direct maar blijkbaar begrijpt ze geen andere taal. Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand zo kan liegen! Ik heb dus de reservering voor haar verjaardag geannuleerd en het gekochte kado mooi voor mezelf gehouden. De andere dames hebben hetzelfde gedaan. Verder heb ik haar geblokkeerd op de app en FB - wat een verademing! 


En nu is het heerlijk stil. Geen verplichte koffie afspraken meer (want zij accepteert geen nee), geen uren lange gesprekken dat alleen maar over haar gaat. Niet de hele tijd op mijn woorden letten want haar bui kan zomaar omslaan. Gewoon weer het regie over mijn sociale leven in eigen handen hebben - want zij bepaalde alles, waar we gingen afspreken, hoe laat, met wie en ook wat we gingen eten en drinken......Uiteraard blijf ik netjes groeten maar dat is dan ook echt het enige. Een fatsoelijke buurvrouw zal ik wel blijven maar daar houdt het ook bij op.

848 x gelezen, 2

reacties (0)


 • seonsyain

  Fijn dat het je rust geeft. Wel vervelend dat het zo moet gaan, want een goede buur is ook wat waard. Maar dan moet het ook een goede buur zijn. En als zij zo is, dan houdt het op een gegeven moment op. Je hebt er juist aan gedaan en je hoeft je absoluut niet schuldig te voelen. Je hebt haar meer dan genoeg kansen gegeven.

 • MNAZ

  Wow klinkt niet als een gezonde vriendschap nee..ik zou haar ook op afstand houden.

 • .FamilyFirst

  Klinkt als iemand met borderline ofzo, goeie keus gemaakt, laat je niet gek maken hoor..

 • NoaEdenJunaGyenNevaRean

  Nou gelukkig! Tijd voor leuke dingen ❤️ En lieve mensen

 • nog-even!

  Dat klinkt als een hele verstandige keuze, meid!