Ik wil even van me afschrijven. Wie weet helpt het iets.
Even de geschiedenis. Onze dochter heeft haar kleuterjaren doorgebracht op een normale basisschool. In groep 1 kwamen we erachter dat ze een ernstige visuele beperking heeft opgelopen tgv kanker. Ze ziet nu gemiddeld ongeveer 5% met een kokervisie van zo'n 10 graden. De kleuterjaren hebben ze geprobeerd om haar op de basisschool zo goed mogelijk te begeleiden, maar ze/we liepen er toch tegenaan dat het school niet voldoende lukte om haar te bieden wat ze nodig had. Bovendien kan ze heel slecht tegen drukte en was de klas gewoon te groot.
Voor groep 3 hebben we de keuze gemaakt om over te stappen naar speciaal basisonderwijs. We hebben gekozen voor een mytylschool. Ze hebben daar kleinere klassen en elke klas heeft standaard een onderwijsondersteuner op de klas staan. Hierdoor is het makkelijker om een kind wat meer individueel onderwijs te bieden. Bovendien bevindt deze school zich bij ons in de stad. De eerste jaren ging het prima. Ze hebben een extern iemand kunnen inhuren, die Ilse meerdere uren per week 1op1 kon begeleiden en haar oa braille heeft aangeleerd. Ze was wel de enige van haar klas/school die braille moest leren, maar dat leek in eerste instantie geen probleem. Naast haar slechtziendheid heeft ze ook wat lichamelijke problemen, waar deze mytylschool goede ervaring mee had.
Helaas liepen we er de laatste jaren weer tegenaan dat ook de mytylschool niet kan bieden wat Ilse nodig heeft. Het braille moet oa geintegreerd worden in de normale lessen en dit lukte niet zo goed, ondanks de goede pogingen die gedaan zijn. Aan de wil lag het niet. Het gevolg is dat Ilse veel met haar beeldschermloep deed (een apparaat waarmee je boeken enzo kunt vergroten op een scherm). De eerste jaren was ook dit geen probleem, maar hoe langer de teksten werden, hoe moelijker het voor Ilse werd om het tempo bij te benen. Haar leestempo was te traag, ondanks de vergroting.
Om deze reden hebben we weer gekeken naar een andere school, waar ze het laatste jaar van haar basisschool af kan maken en goed voorbereid het V(S)O in kan gaan. We hebben overlegd en gekeken en kwamen tot de conclusie dat alleen een cluster 1 school (school voor slechtziende en blinde leerlingen) haar het juiste onderwijs kan bieden. De klassen zijn daar klein, iets wat ze dus ook nodig heeft, en ze hebben daar voldoende ervaring met oa braille onderwijs. Het probleem is echter dat zo'n school helaas niet bij ons om de hoek zit, maar op zo'n 75 km afstand. Wanneer ze echter op de de mytylschool zou blijven zou ze zeer waarschijnlijk met een achterstand het V(S)O ingaan. We hebben daarom de knoop doorgehakt en ze gaat nu sinds een aantal weken naar Zeist naar school.
Nu komt het punt waarom ik deze blog ben gaan schrijven (na een iets langere inleiding dan de bedoeling was). Ik voel me lichtelijk 'schuldig' over deze schoolkeuze. Niet vanwege de school zelf, de eerste weken zijn heel goed gegaan, maar vanwege de afstand. Haar schooltijden zijn van 8:30u tot 15.00u (op woensdag tot 12.00u). Ze wordt elke dag iets voor 7 uur opgehaald en is tegen 17 uur pas weer thuis. Dit zijn dus lange dagen voor haar, waarbij ze dagelijks meer dan 3 uur in de taxi zit. Ik merk dat ik hier echt moeite mee heb, ondanks dat ik weet dat we eigenlijk geen andere optie meer hadden.
Heeft iemand misschien tips om dit schuldgevoel minder te maken of moet het slijten en wordt het vanzelf minder als ze langer naar deze school gaat? En heeft iemand misschien nog tips om de taxirit zo aangenaam mogelijk te maken?
reacties (26)